Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
[...] biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem się okazuje, spożywanie kazeiny może odgrywać znaczącą rolę w ochronie naszego przewodu pokarmowego przed nowotworami oraz utrzymaniu prawidłowego [...]
Aminokwasy nazywane są potocznie „cegiełkami białek”. To bardzo trafne porównanie, albowiem białka zbudowane są z aminokwasów. Tak więc spożywane przez nas białka pokarmowe rozkładane są w przewodzie pokarmowym do aminokwasów, a wchłaniane do krwiobiegu aminokwasy służą naszemu organizmowi do budowania jego własnych białek strukturalnych i [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
[...] się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. Współwystępowanie zjawisk nie oznacza automatycznie korelacji między nimi. Być może, kwasy tłuszczowe [...]
Przemek masz cierpliwość naprawdę. Jedyna różnica między krótkim a długim estrem każdego środka jest tylko i wyłącznie okres w którym znajduje sie w organizmie. Odczuwalne są często jedynie różnice stężeń przez co skutki uboczne jak ktoś podaje trena a co 2 dni gdzie już ma 30 procent stężenia we krwii jedynie to jak go ma nie czuć (skutków [...]
[...] jak np laktozy czy histaminy. Pisze o tych kwestiach bardzo ogólnie ponieważ to nie temat na teraz. Wszelkie tego typu sprawy powodują przewlekły stan zapalny w organizmie i ciągła jego walkę z intruzami bo niestety tak wtedy traktuje pewne składniki które się mu dostarcza. W perspektywie czasu zazwyczaj jest to wiele lat może to [...]
[...] po jakimś czasie następuje wysycenie nią organizmu. Dlatego nie ma znaczenia, w jakim momencie dnia się ją przyjmuje i czy przed, czy po treningu, ponieważ jej poziom w organizmie po pewnym czasie stabilizuje się. tak, jednak nie oznacza to, ze nie dziala :) Jak to jest z jabłczanem cytruliny? Z jednej strony zaleca się go przyjmować [...]
[...] na dzień przed badaniem jej nie wezmę to to też nie będzie mój typowy stan organizmu. Może akurat kreatyna nie jest najlepszym przykładem, bo po pewnym czasie przyjmowania, jej poziom w organizmie się stabilizuje i nieprzyjęcie jednej dawki niewiele zmienia. Ale pewnie są suplementy, których przyjmowanie lub nie, szybciej wpływa na organizm.
[...] po jakimś czasie następuje wysycenie nią organizmu. Dlatego nie ma znaczenia, w jakim momencie dnia się ją przyjmuje i czy przed, czy po treningu, ponieważ jej poziom w organizmie po pewnym czasie stabilizuje się. Jak to jest z jabłczanem cytruliny? Z jednej strony zaleca się go przyjmować bezpośrednio przed i po treningu, czyli jakby jego [...]
[...] zapalnego i łagodzeniu objawów. Kurkumina Aktywny składnik kurkumy, znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, może pomóc w łagodzeniu bólu i redukcji stanu zapalnego w organizmie. Podsumowanie Odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają kluczową rolę w łagodzeniu objawów Choroby Leśniowskiego-Crohna. W diecie warto skupić się na [...]
Możesz trenować wiele lat i nadal być w punkcie wyjścia, błądzić i szukać własnej drogi. Ciągle napotykam osoby, które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie [...]
[...] polega na tym, że od czasu wejścia na t3 waga stoi w miejscu. Wymiary tak samo. Jestem tylko bardziej nabity i mam więcej energii. Mój dealer powiedział mi, że nadmiar t3 w organizmie powoduje retencje wody i zwiększa glikogen. Stosuje też kreatyne 5 g dziennie. Czy retencja wody na t3 jest normalna? Czy uciąć lub dodać kcal i zobaczyć co się [...]
Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt. Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]
Jest to całkiem normalne, że w trakcie okresu budowy masy mięśniowej poziom tkanki tłuszczowej zwiększa się w całym organizmie. U większości osób lipomastia mniejsza lub też większą będzie pojawiała się przy około 14 procentach tkanki tłuszczowej lub nieznacznie nawet i przy niższej wartości. To czy warto dalej budować masę mięśniową uzależnione [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]