Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]
[...] jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - wykreowana przez "fit" blogerów? Jak ograniczyć wpływ substancji antyodżwczych? Pierwszą i [...]
[...] zwiększając ilość komórek odpornościowych w błonach śluzowych w wyściółce jelit. Jak spożywać słodkie ziemniaki? Możesz się zastanawiać, jak przyrządzić bataty i z czym je jeść. Chyba najpopularniejsze są frytki z batatów, które są smaczne same w sobie, ale jak najbardziej możesz przyprawić je wedle uznania, np. słodką papryką albo [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
w czym jest najwiecej blonnika bo podobno pomaga oczyscic jelita. ostatnio sestem strasznie wypchany jak beczka a wcale nie jem wiele cos nie tak z moim trawieniem. moze ktos jest w stanie mi pomoc i nie musi to byc koniecznie zdrowe byle dalo efekt
[...] postanowilem zamiescic tu ten post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii zużywana na czynności życiowe. Tę prostą prawdę można [...]
[...] serwatkowych okazuje się, pisząc brutalnie : jest to odpad poprodukcyjny. Spowodowane jest to faktem iż globalna produkcja wyrobów z mleka jest bardzo wysoka w związku z czym również dostępność serwatki jest relatywnie wyższa niż przykładowo białek jajecznych. Przewagą serwatki nad innymi surowcami jest także fakt, że [...]
witam! ostatnie moje przejscia związane z alergiami, kazały mi zaprzestac treningu, a zarazem zmotywowały do zgłębienia wiedzy na ten temat, którą chciałem sie z wami podzielic. Jak były podobne tematy to prosze o skasowanie. Co to jest alergia pokarmowa? Alergia pokarmowa polega na specyficznej reakcji organizmie człowieka, która może być [...]
Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze nie do konca zgadzam sie z wiekszoscia znawcow(chodzi o dietetyke) na tym forum i nikogo nie chce urazic swoimi tutaj wypowiedziami. Wydaje sie przeciez ze wzorce nalezy czerpac od najlepszych i najskuteczniejszych. A takimi sa przeciez kulturysci. Sportowcy tej dyscypliny potrafia w 12-16tygodni zrzucic tak duzo [...]
Układasz dietę i nie wiesz z czego możesz korzystać? Nie masz pojęcia czym zastąpić płatki owsiane, albo oliwę z oliwek? Jak urozmaicić dietę? Masz problem z doborem produktów ? Zerknij, może pomogę... WĘGLOWODANY Z jakich produktów warto korzystać, by zapełnić naszą pulę kalorii na wartościowe węglowodany? Oto kilka przykładów KASZE i PSEUDO [...]
[...] 1. Jak SCHUDNĄĆ? ---------------- - Odpowiadając na to pytanie ograniczę się do sprecyzowania Twojego celu. Brzmi to trochę dziwnie, bo przecież Ty masz cel - schudnąć! W czym rzecz? Ano chodzi o to, że 99% odchudzających się osób za wszelką cenę dąży do spadku wagi. Tymczasem nie na tym powinno Ci zależeć. Liczy się TYLKO estetyka sylwetki. A [...]
[...] żeczy z artykułu KiF sami przeczytajcie i wyciągnijcie wnioski Białko jest drugim po wodzie podstawowym składnikiem naszego ciała. Wchodzi w skład każdej komórki, przy czym w komórkach mięśniowych jest aż 20%. Istnieje przekonanie że skoro najważniejszym składnikiem tkanki mięśniowej jest białko, to aby zwiększyć masę mięśniową, trzeba go [...]
[...] żeczy z artykułu KiF sami przeczytajcie i wyciągnijcie wnioski Białko jest drugim po wodzie podstawowym składnikiem naszego ciała. Wchodzi w skład każdej komórki, przy czym w komórkach mięśniowych jest aż 20%. Istnieje przekonanie że skoro najważniejszym składnikiem tkanki mięśniowej jest białko, to aby zwiększyć masę mięśniową, trzeba go [...]
[...] nerki, które muszą wydalać w okresie choroby dużą ilość toksyn. Kąpiel wstępująca jest dobra na grypę, katar, dreszcze. Wchodzimy do wody o temperaturze 37°C, po czym dolewamy wodę tak, aby wzrosła do 40°C. Gdy skóra się zaróżowi zawijamy się w ręcznik i kładziemy się do łóżka. Herbata z lipy spowoduje korzystne pocenie. Bardzo [...]
[...] w środowisku kwaśnym, a w jelicie cienkim w środowisku zasadowym pod wpływem właściwych enzymów. Stosowana jest w niewydolności krążenia i w nadciśnieniu tętniczym. Osoby z niewydolnością krążenia prowadzące zwykle mało aktywny tryb życia powinny spożywać pokarmy dostarczające 1500 do 2000 kilokalorii co zwykle pozwala utrzymać [...]
[...] połowy dziennej liczby kalorii. Unikaj cukrów prostych. - Węglowodany nie są przyczyną tycia. Tyjemy wówczas, gdy jemy za dużo kalorii i tłuszczu, a za mało ćwiczymy. Niemniej jednak za dużo cukru w diecie czyni spustoszenie w metabolizmie poprzez nasilenie wydzielania insuliny i pobudzanie gromadzenia się tłuszczu. Jednak po [...]
[...] przez całe swoje życie. Zaopatrując organizm w składniki odżywcze w możliwie najlepszy sposób, ma ona gwarantować sprawne funkcjonowanie organizmu - czyli stan zdrowia. Na czym polega dieta? Krótko mówiąc polega na zachowaniu odpowiednich proporcji spożywanego pokarmu tzn na 1g białka powinno przypadać min. 2,5g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 g [...]
[...] dostępny w składzie innych substancji. Efedryna dobrze się wchłania z tkanki podskórnej i oczywiście z przewodu pokarmowego. Jej metabolizowanie jest dość powolne o czym mogli przekonać się amatorzy Tussipca. Dezaminacja efedryny prowadzi do przekształcenia jej w norefedrynę (różnią się grupą metylową). Niestety, ale na szczęście dla [...]
[...] w tym temacie. Króciutko przypomnę najważniejsze zasady Żywienia Optymalnego. Naczelną zasadą jest zachowanie proporcji między między głównymi składnikami odżywczymi B:T:W jak 1:2,5-3,5:0,5 ; w przypadku pojawienia się ciał ketonowych, należy zwiększyć ilość zjadanych węglowodanów (średnio o 10-25g na dzień), aby wątroba nie musiała [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]