[...] zaczęły „zalewać” produkowane masowo czekolady, pralinki, cukierki, ciastka czy batony spoza granic kraju. Społeczna świadomość na temat szkodliwości nadmiaru przetworzonych węglowodanów oraz tłuszczy w diecie była wtedy niższa niż obecnie. Dbano wtedy raczej o smak, aniżeli skład. W konsekwencji półki w sklepach uginają się od cukrów i tłuszczy [...]
[...] rodzaje mleka u ośmiu cukrzyków insulinozależnych (z cukrzycą typu I). Po całonocnym poście badanym (w wieku 20–45 lat) podano śniadanie zawierające dwa herbatniki (20 g węglowodanów) z: 500 ml zwykłego beztłuszczowego mleka (25 g laktozy), 500 ml nowego mleka beztłuszczowego o niskiej zawartości laktozy (3,75 g laktozy i 4,25 g fruktozy). [...]
[...] ketchupu czy wegańskiego sosu czosnkowego, jak to się mówi "dają radę". Kiełbaski mają sporo białka, bo aż 17 g w porcji 100 g. To sporo. Znajduje się tutaj niewiele węglowodanów i optymalna ilość tłuszczu jak na tego typu produkt. Sam skład nie jest zły, choć warto zwrócić uwagę na ilość soli i substancje zagęszczające. Przykładowo, choć [...]
[...] produktach spożywczych. Fruktoza i glukoza w owocach i sokach, laktoza w mleku i jego przetworach, czy popularny w okresie jesienno-zimowym miód to tylko niektóre źródła węglowodanów w naszym codziennym jadłospisie, które dostarczają cukrów prostych. Jednak istnieją sposoby na słodkie szaleństwo bez obawy o nadmierne spożycie cukrów. KREM [...]
[...] (są także wersje wegańskie) było strzałem w dziesiątkę. W opakowaniu jest 250 g pierożków. Mogą to być zatem dwie skromne porcje lub jedna solidna. W daniu tym jest sporo węglowodanów, ale biorąc pod uwagę, że 60% stanowi ciasto makaronowe, to nie jest to zaskakujące. Jak na posiłek, to jest tutaj jednak trochę mało białka. Skład pierożków [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
[...] SOYA występuje w dwóch wersjach - słodzonej i niesłodzonej. Jak łatwo się domyślić, zdrowsza jest wersja bez cukru, jednak warto zauważyć, że nawet słodzony napój ma mniej węglowodanów (i cukrów) niż klasyczne mleko. ALPRO SOYA ma 2,5 g cukrów na 100 ml a klasyczne mleko ok. 4,5 g. Nie jest to zatem żadna tragedia. Poza cukrem nie ma w napojach [...]
[...] wsparcie w utrzymaniu optymalnego poziomu cukru we krwi poprzez poprawę wrażliwości na insulinę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wydłuża się też czas trawienia węglowodanów. Spożywanie awokado może być korzystne w strategiach regulacji wagi. Błonnik zawarty w awokado nie tylko stabilizuje poziom cukru we krwi, ale poprawia też [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
[...] w 100 g produktu, zatem w całym pojemniczku jest tylko 201 kcal. Spokojnie możesz to potraktować jako lekką przekąskę, kolację, lub właśnie dodać wspomniane wcześniej źródło węglowodanów. Skład dania jest przyzwoity - same warzywa, przyprawy, nieco oleju. Jedyne, do czego można się przyczepić, to dodatek cukru. Producent spokojnie mógłby z niego [...]
[...] rakotwórcze), polane tłustymi sosami (mają negatywny wpływ na otłuszczenie sylwetki, raka, ryzyko sercowo-naczyniowe) lub ketchupem (ryzyko otłuszczenia sylwetki, duża podaż węglowodanów o niekorzystnym wpływie na zdrowie). Szczególnie niekorzystne jest łączenie pizzy z alkoholem, co jest typowe w Polsce. Alkohol sam z siebie jest kancerogenem [...]
[...] który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w postaci frakcji HDL. Wyniki eksperymentu w porównaniu z podawaniem węglowodanów, suplementacja białkiem sojowym miała wpływ na spadek stężenia cholesterolu całkowitego (o 3,97 mg / dL) i na stosunek cholesterol całkowity / HDL (zmiana o [...]
[...] że spożywanie kawy może nieznacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Komentarz Wszystkie korzyści z picia kawy da się zniwelować, dodając do niej cukru czy innych źródeł węglowodanów. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr65/nvsr65_02.pdf Timothy Ingall Stroke--incidence, mortality, morbidity and [...]
[...] takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to przede wszystkim tłuszcz i białko. W tym przypadku nie ma ani grama białka. Jest duża ilość tłuszczu i trochę węglowodanów. Plastry roślinne mają też nieco niższą kaloryczność niż zwykły ser żółty. W smaku jest niezły. Nawet przypomina ten żółty ser, choć ja miałam skojarzenie ze [...]
[...] Wg obecnej wiedzy naukowej, nowotwory pozyskują energię drogą beztlenową, gdyż potrzebują mleczanów (glikoliza beztlenowa). Nie można jednak twierdzić, iż brak podaży węglowodanów w diecie zapewnia ochronę przed powstawaniem nowotworowych zmian w organizmie. Nowotwory bardzo szybko reagują na zmiany w otoczeniu i dlatego walka z nimi [...]
[...] bezpośrednie jest na tyle silne, że można z powodzeniem formułować powyższą tezę. Jak to się dzieje? Naukowcy podczas badania z użyciem glukometru, jak i zastosowania węglowodanów wraz z kreatyną po treningu, stwierdzili, że kreatyna poprawia wrażliwość tkanek na przyjęte cukry. Wysnuli oni wnioski, że jej działanie podnosi efektywność [...]
Osoby trenujące uwielbiają kofeinę. Stosowana jest ona głównie jako element przedtreningówki lub w formie kapsułkowanej. Niezależnie od tego, czy lubisz "małą czarną", przedtreningówkę czy też kofeinę w kapsułkach, jej dodatek przed wysiłkiem daje nam wiele korzyści. Co warto zapamiętać? Kofeina jest skutecznym i legalnym, dodatkiem, który [...]
[...] wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, a co najważniejsze stymuluje układ odpornościowy do produkcji białych krwinek. Jest naturalnym prebiotykiem i źródłem węglowodanów. Miód naturalny składa się z około 40% sacharydów, z czego większość stanowią glukoza i fruktoza, będące bardzo dobrym źródłem energii. Dodatkowo znajdziemy w [...]
[...] jest ręcznie z największą starannością. Do ich produkcji nie wykorzystano tradycyjnego cukru i syropów glukozowych oraz fruktozowych, co wpływa na zmniejszenie udziału węglowodanów. W składzie każdej tabliczki znajdziemy koncentrat oraz izolat białka serwatkowego, oraz dodatek maślanki, która nadaje delikatny kremowy smak. Białko serwatkowe [...]