[...] które zaspokoją Twój głód i przy okazji nie zmarnują zdrowia i sylwetki. Wszystko, co łatwo dostępne jest najczęściej przetworzone, bogate w cukier, tłuszcz i sól. Nie tylko nie zapewnia Ci wartości odżywczych, ale i w pewien sposób uzależnia, bo chcesz więcej i więcej. Bardzo łatwo jest wówczas zjeść przekąski o wartości kalorycznej [...]
[...] silniejszy związek u człowieka jest z adrenaliną). Jedniocześnie, podawanie ekstraktu zielonej herbaty spowodowało zwiększenie wydatku energetycznego o 3%. Chciałbym tylko dodać, iż zastosowano znikome dawkowanie, bo czym jest 187,5 mg polifenoli, 125 mg EGCG i 20 mg kofeiny. Prawdopodobnie dużo lepsze rezultaty można osiągnąć nieco [...]
Spacerowanie jest jedną z naturalnych, dostępnych dla każdego form ruchu. Niestety, w XXI wieku wyraźnie wyszło z mody. Przyczyniło się do tego spopularyzowanie pojazdów silnikowych, elektrycznych hulajnóg, deskorolek i rowerów. Podsumowując Zalecane jest spacerowanie minimum 15 minut dziennie, a jeśli to możliwe, należy spacerować co najmniej 30 [...]
[...] osoby śpiące poniżej 7 h, jak i powyżej 9 h charakteryzowało nawet o 43% niższe stężenie cynku we krwi. U niektórych osób różnica wynosiła ponad 80%, zbyt dużo, by był to tylko zbieg okoliczności. W późniejszym badaniu przekrojowym zmierzono zawartość cynku i miedzi we krwi i włosach 126 dorosłych koreańskich kobiet. Tym razem grupa kobiet z [...]
Do kawy przylgnęła etykietka napitku ułatwiającego odchudzanie. Z jednej strony wpłynęły na to doświadczenia pokoleń, z drugiej zaś badania naukowe, które udowodniły, że spożycie kawy faktycznie przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Jak się okazuje, najsilniej działają w tym kierunku zawarte w kawie kwasy, chlorogenowy i kawowy, których [...]
[...] witaminy C są często spotykane, odpowiedziałbym, że w grupie aktywnych fizycznie i świadomych swojej diety osób rzadko. Niemniej proszę pamiętać, iż większość populacji nie tylko jest nieaktywna fizycznie, ale też nie ma pojęcia, jak powinna wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
[...] niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi zwrócić uwagę weganin? Jak widzimy, tradycyjna dieta wegańska nie daje naszemu organizmowi najmniejszych szans na [...]
Kofeina jest bez wątpienia najczęściej stosowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Znajdziemy ją w wielu napojach (kawach, herbatach, napojach bezalkoholowych), w produktach łączących ją z kakao oraz czekoladą, również w przeróżnych lekach. Podsumowanie Większość ludzi toleruje dawki 3-5 mg kofeiny na kg masy ciała, a biorąc pod [...]
[...] lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a te pochodzenia zwierzęcego wyrządzają szkody. To nie takie proste, gdyż liczy się nie tylko ilość tłuszczów w diecie, ale także ich rodzaj. Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego również może wyrządzać szkody metaboliczne (chodzi o indukcję stanu [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
[...] kontrolną uczestnicy korzystający z aplikacji na smartfonie osiągnęli znacznie większą redukcję masy ciała (odnotowano spadek o 3,6 kg w porównaniu do 1,2 kg u osób, które tylko otrzymały porady dotyczące diety i aktywności fizycznej) W grupie stosującej aplikację odnotowano wysoki spadek stężenia glikozylowanej hemoglobiny (pokazuje, jakie [...]
[...] trójglicerydów. Po 8 tygodniach suplementacji w grupie interwencji stężenie trójglicerydów spadło o 52 mg/dl (o 19.1% z pułapu 272 mg/dl do 220 mg/dl), a w grupie placebo tylko o 16 mg/dL. Odnotowano również spadek VLDL (kilkukrotnie większy w grupie oleju rybiego), ale nie LDL. Tłuszcz rybi wpływał na obniżenie ryzyka zakrzepowego, czyli [...]
[...] wyższy w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Dlatego odchudzanie jest jednym z najważniejszych kroków, jakie możesz podjąć dla swojego zdrowia i nie chodzi tu tylko o choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę czy stawy, ale również wiele rodzajów raka, w tym żołądka. Referencje: Milena Ilic and Irena Ilic Epidemiology of stomach cancer [...]
Aktywność fizyczna jest pożądana na każdym etapie naszego życia. Zapobiega ona otyłości, chorobom serca, cukrzycy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wielu innych funkcji organizmu. Podsumowanie To dość istotna informacja, szczególnie że zdrowa flora bakteryjna to lepsze funkcjonowanie całego naszego organizmu, m.in. mózgu. Wiele wcześniejszych [...]
[...] zwiększoną odpowiedź zapalną i zapotrzebowanie metaboliczne występujące w trakcie walki z infekcją. Czy większe dawki witamin mogą przynosić korzyści? Nie dotyczy to tylko najbardziej znanego klasycznego przeciwutleniacza, jakim jest kwas askorbinowy. U osób starszych w badaniach stosowano duże dawki witaminy E, co sugeruje, że spożycie [...]
Temat suplementacji kreatyną budzi duże zainteresowanie, ponieważ jest to związek pochodzenia spożywczego, który istotnie zwiększa możliwości wysiłkowe organizmu. Jest to jeden z najlepiej przebadanych w kontekście aktywności fizycznej związków ergogenicznych. Chociaż efektywność suplementacji każdą z form chemicznych kreatyny jest podobna, to [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
[...] m.in. chorób serca, osteoporozy, cukrzycy, ale także sarkopenii. Sarkopenia to utrata masy mięśniowej i siły, która pojawia się w wyniku procesu starzenia. Sarkopenia nie tylko zmienia skład ciała, ale także sprawia, że jesteś mniej funkcjonalna i bardziej podatny na upadki. Wielu wątłych, starszych dorosłych, których widzisz, ma dużo mniejszą [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]