Dobrze wiemy, że zdecydowana większość naszego ciała to woda, dlatego nie bez powodu tak wiele mówi się o prawidłowym nawodnieniu. Dostarczana woda wspomaga funkcjonowanie stawów i tkanek, reguluje temperaturę ciała i transportuje składniki odżywcze. To element fundamentalny naszej egzystencji. Podsumowanie Właściwe nawodnienie i uzupełnianie [...]
[...] „ecuador” to po naszemu „równik”. W związku z tak wysokim położeniem i aktualnie porą zimową (deszczową) nie należy się spodziewać upałów. Średnia temperatura w dzień to 150C, a w nocy 100C. Ze względu na położenie, w mieście panuje ogromne nasłonecznienie, a indeks UV dochodzi w południe do 24. Konieczne są więc ciemne [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś dwa razy ubrać tę samą koszulkę albo spodenki na trening? Jeśli chodzi o kwestię bielizny czy skarpetek, to większość z pewnością od razu powie, że są to „jednorazowe” części garderoby. Jednak, jeśli chodzi o spodnie dresowe, legginsy czy koszulkę, to prawdopodobnie znajdą się osoby, którym zdarzyło się użyć dwa razy [...]
[...] czynników. Są to m.in.: unikanie urządzeń emitujących niebieskie światło przed snem odpowiednie zaciemnienie w sypialni wygodny materac przewietrzona sypialnia odpowiednia temperatura do spania (16-19 stopni) wyciszająca rutyna przed snem, np. kąpiel, czytanie książki zachowanie porządku w pomieszczeniu, w którym śpisz unikanie obfitej kolacji [...]
[...] Gdy smażymy potrawy, to w większości przypadków używamy do tego jakiegoś tłuszczu. Jedne z nich bardziej tolerują wysokie temperatury, inne mniej. W każdym razie im wyższa temperatura, tym większe ryzyko wytworzenia się reaktywnych aldehydów, które powodują powstawanie wolnych rodników. Ponadto smażenie na głębokim tłuszczu powoduje, że [...]
Masz dosyć suchego kurczaka, nie masz czasu na stanie przy garach, szukasz urozmaicenia w diecie? A może zawsze, gdy próbujesz coś ugotować, wszystko się przypala? Jest na to rada. Spróbuj dań z wolnowaru. O tym, czym jest wolnowar, jakie są jego wady i zalety oraz co możesz w nim ugotować, przeczytasz w dzisiejszym artykule. Czy wolnowar jest [...]
[...] a nocną pracą. Aby zmniejszyć trochę zaburzenia hormonalne sugeruje się, żeby osoby pracujące w nocy odsypiały w dzień przy zaciemnionych oknach. Gotowanie mięsa w wysokich temperaturach Niektóre badania pokazują związek pomiędzy większą liczbą zachorowań na raka a spożywaniem przetworzonego mięsa. Jednak nie tylko przetworzone mięso może [...]
[...] i jednoczesne stosowanie „extasy” (MDMA), cudem jest, że nie umiera więcej młodych osób. MDMA potrafi uszkodzić nerki (indukuje rozpad mięśni), może wywołać hipertermię (temperatura ciała może przekraczać 43 stopnie Celsjusza), kwasicę metaboliczną i niewydolność oddechową. Często zdarza się, iż młodzi mężczyźni trenujący w klubach [...]
[...] jako produkt, nie jest rakotwórczy, ale już przyrządzanie potraw z węglem może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Po pierwsze smażenie potraw w bardzo wysokich temperaturach nie jest dobre, a po drugie użycie węgla do obróbki termicznej jest związane z powstawaniem dużej ilości dymu, co może być rakotwórcze. Czy grillowanie powoduje [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest momentem, gdy zaburzenia metaboliczne czy też zmiany adaptacyjne organizmu, które miesiącami podtrzymywały zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej, mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie [...]
[...] do treningu siłowego rozgrzej cały organizm, wykorzystując wysiłek tlenowy, który zazwyczaj powinien trwać 10-12 minut. Jest to ilość czasu, która pozwoli na to, aby temperatura ciała wzrosła, jak i tempo krążącej krwi przyspieszyło. Co więcej, w ramach rozgrzewki powinniśmy wykonywać lekkie rozciąganie dynamiczne, które przygotuje [...]
Znacznie podwyższone stężenie kinazy kreatynowej może być wyznacznikiem rozpadu mięśni szkieletowych (Rabdomioliza) np. po zbyt ciężkim treningu. Znacznikiem rabdomiolizy jest poziom CPK, czyli enzymu (kinazy kreatynowej CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna, [...]
[...] schorzenia stawów, których podstawą jest przewlekły stan zapalny. Najczęściej występującymi objawami zapalenia stawów jest ból, ograniczenie ruchomości, obrzęk i podniesiona temperatura. Najbardziej znanymi chorobami zapalnymi są: reumatoidalne zapalenie stawów łuszczycowe zapalenie stawów dna moczanowa młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów [...]
[...] Unikaj zatem kontaktu z urządzeniami emitującymi niebieskie światło przed snem (telewizor, smartfon, tablet itp.), zadbaj o to, by w sypialni nie było za ciepło (optymalna temperatura do snu to 16 - 19 stopni), żeby nie świeciło żadne światło (ani diody urządzeń, ani latarnie z podwórka). Istotną rolę odgrywa także wygodny materac i oczywiście [...]
Wydawać by się mogło, że to czy mięsień należy ogrzewać, czy chłodzić, gdy boli, jest dość oczywiste. Jednak jak się okazuje, nie każdy to wie. Profesor Gary Diffe, wykładający na wydziale Uniwersytetu Wisconsin-Madison, posiadający tytuł doktora z kinezjologii, zapytany o to, co należy robić w przypadku urazu, odpowiada, że sam do końca nie wie. [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Panika związana z COVID-19 (chorobą spowodowaną koronawirusem 2; HCoV-19, SARS-CoV-2) jednych śmieszy, a innych przeraża. Pokazuje, jak łatwo jest zdestabilizować sytuację, używając nieproporcjonalnego zagrożenia. Podsumowanie Czy potencjalny wirus, np. SARS, na sprzęcie treningowym zainfekuje bywalców klubu? Tego nie wiemy. Nikt tego nie [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]