Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] z materiałem kruszącym np. heksogenem), brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, liczi, limonka, jabłko, papaja, mango, ziemniaki, buraki, marchew (lepsza w tym kontekście jest surowa), szpinak (surowy), ogórek, chrzan, awokado, ananas. W badaniu z 2012 roku dotyczącym zgonów z przyczyn metabolicznych i krążeniowych (choroby serca, udar mózgu i [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Jarzyny Buraki czerwone Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są [...]
[...] jeżeli jem mało ( co mam na myśli mało śniadanie jabłko pomarańcz lub inny owoc, kromka chleba z pomidorem i 3 szklanki wody , obiad mizeria typu ogórek, pomidor, cebula , surowa kapusta Z octem do tego 3 szklanki wody -kolacja 3 szklanki wody ,oprócz tego co 2 dzień biorę najważniejsze witaminy w postaci tabletek) Dietę tę chcę kontynuować [...]
Witam Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu dietetycznego. Naszło mnie ostatnio w dni LC na karkówkę z kiszoną bądź surową kapustą, znaczy się pół kilo karkówki i ok.250g kapusty. Wydaje się iż zdrowo, tłusto tak jak w dni LC być powinno, jednak trochę męczy mnie fakt iż wszelkie źródła wskazują tę kompozycję jako nieodpowiednią. I jak tu żyć? [...]
Autor: Jacek Poreda Zródło: http://www.wolfpunk.most.org.pl/lnat02.htm 1. Biada wam mordercy Współczesna nauka, a w jej części i medycyna, zabrnęła w śle-py zaułek. Zamiast leczyć - niszczy. Zamiast pomagać w cierpieniu zmusza przeciętnego człowieka do niszczenia swojego zdrowia, za-rabiając na tym kolosalne pieniądze. Medycyna, przemysł [...]
Witam, Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem forum, aczkolwiek śledzę tę stronkę od dawna. Chciałbym się przywitać i przejść do rzeczy. Mój kolega był u dietetyczki polecaną przez wielu moich znajomych. Zmierzyła mu poziom tłuszczu, wody, mięśni, wagę i wzrost. Ogólnie jakieś 185cm wzrostu i 130kg wagi. Woda i tłuszcz, a sylwetka jak dzwon. Pod [...]
[...] życia. Do tej pory nie wiadomo, jakie składniki cebuli rozpuszczają fibrynę, ale fakt ten jest stwierdzony i najważniejsze jest to, że właściwość tę posiada zarówno cebula surowa, jak i gotowana lub smażona. Szczypior również ma właściwości rozpuszczania fibryny. Czereśnie- są owocem bardzo cennym, głównie dlatego, że są to jedne z owoców [...]
[...] nas zawału serca. b/ sposób przygotowania pokarmu wpływa na zmianę jego przyswajalności np. gotowana marchewka podniesie poziom naszego cukru we krwi dwukrotnie więcej niż surowa. Również smażenie nawet na tak zdrowych tłuszczach jak roślinne powoduje jego utlenianie i powstawanie kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie są już dla nas tak [...]
[...] gotowanie lub pieczenie mięsa,a także podgrzewanie mleka(np. przez pasteryzację)zwiększa jego stężenie. Wołowina z grilla ma nawet pięciokrotnie więcej kw.linolowego niż surowa. Roślinne tłuszcze utwardzane,jak margaryna, kwasów tych nie zawierają wcale, chyba że są w nie wzbogacane.Zatem apel do wszystkich Pięknych Panien, które w pośpiechu, [...]
[...] poimidorowy + warzywa obiad 14.00 1 jajko ok. 60 g 50 g avocado szpinak, pomidor, ogórek, cebula kapusta pekińska IV POSIŁEK 17.30 ok. 200 g mintaja 250 g kapusta kiszona 1 łyżeczka olej lniany 1 łyżeczka oliwa z oliwek cebula czerwona, 100 g marchwi surowa kolacja 20.30 200 g serek wiejski 22.00 ABS CORE PLUS Dziękuję z góry za wszystkie rady.
[...] areo Co lubisz jeść na śniadanie: jajecznica, omlet z płatkami owsianymi Co lubisz jeść na obiad: ryż, kasza jaglana, wątróbka, mięso, jajka, surówka Co jako przekąskę: np. surowa marchew, owoc Co jako deser: nie zasłużyłam Ograniczenia żywieniowe: raczej brak, nie przepadam za kaszą gryczaną Stan zdrowia: - w lutym 2012 r. zdiagnozowane [...]
Witam.Jestem Początkującym "sportowcem":D.Ćwiczę około Półtora miesiąca(Trochę SW,przedwczoraj skończyłem A6W,ćwiczę pompki,podciąganie na drażku,ćwiczenia z Ekspanderem). Od około 2 miesięcy staram się też trzymać diety.Bardzo się staram dobrze odżywiać,mam podstawy odżywiania w głowie, ale chciałbym aby ktoś bardziej doświadoczony pomógł mi ją [...]