[...] również woda, którą pijemy, powietrze, którym oddychamy czy nawet rzeczy, których używamy, mają na nas toksyczny wpływ. Ksenoestrogeny Pierwszą grupą są ksenoestrogeny - substancje, które imitują w działaniu estrogeny. W czym się znajdują? Między innymi w BPA - chemicznym składniku obecnym w większości plastikowych butelek, pudełek, [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
Bardzo wiele osób od razu po pozytywnym wyniku kontroli antydopingowej danego zawodnika (zawodniczki) zaczyna używać etykietek w rodzaju: „koksiarz”, „dopingowicz”, „oszust”, „kłamca”. W dyskusjach pod artykułami używane są niewybredne epitety (z których większość nadaje się do wytoczenia procesu o zniewagę). Sytuacja przypomina wypicie jednego [...]
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
[...] pszenna, miazga sezamowa (20,6%), cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), serwatka w proszku (z mleka), skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), sól, substancje spulchniające (E500, E503), aromat. Wartości odżywcze: 100 g tych wafli dostarczy 536 kcal, w tym: 10 g białka 31 g tłuszczu (w tym 11 g kwasów tłuszczowych [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Uprawianie kulturystyki zwłaszcza na poziomie zawodowym wymaga ogromnego poświęcenia czasu, pieniędzy, a czasem i zdrowia. Sportowcy stosują różne formy „suplementacji”, restrykcyjne diety i intensywny trening, aby jak najlepiej zaprezentować się na scenie. Niestety w ostatnich dwóch latach było sporo zgonów w kulturystyce, zwłaszcza wśród młodych [...]
[...] energetyczne, dopiero gdy jest on rozłożony do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Dlatego też, oprócz samego efektu termogenicznego ważne jest, aby suplement posiadał substancje działające lipolitycznie. Chrom, jako pierwsza z opisywanych substancji, należy do związków, które dbają o odpowiednią funkcję metabolizmu, która ukierunkowana [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
Oczekuję na komentarze w rodzaju: „oszalałeś, przecież tego nie da się zrobić”. Zgadza się, nie jesteś w stanie przy obecnym stanie medycyny znacząco poprawić i obejść uwarunkowań genetycznych. Nawet operacje plastyczne mogą przynosić opłakane skutki. Przypomnę tylko, skandal z toksycznymi implantami, które nosiło w piersiach ponad 30 tys. [...]
[...] wyścig, w momencie podania środka zwiększającego ilość świeżych krwinek czerwonych zyskują niebagatelną przewagę. Stąd rola przetoczeń krwi, w tym wzbogaconej w różne substancje syntetyczne, transportery tlenu. Przykładowo perfluorowęglowodory (PFC) to materiały, które mogą rozpuszczać około 50 razy więcej tlenu niż osocze krwi. Wbrew [...]
[...] przyzwyczaja się do stałego napływu ergogenika. Dlatego dobrze byłoby robić przerwy w stosowaniu kreatyny, a w przerwach stosować np. jabłczan cytruliny, beta-alaninę i inne substancje. Zaleta 7: „przyspieszenie regeneracji po urazie” Naukowcy sprawdzali teorię wpływu kreatyny na rehabilitację u młodych pływaków, w [...]
[...] że zawarte w nim bakterie mają działanie probiotyczne. Niestety sporo w jogurtach dodatków (np. mleko w proszku czy białka mleka, zdarza się, że w jogurtach znajdziemy substancje zbrylające i nie tylko), które nie zawsze są złe, ale dobrze byłoby szukać jogurtów o jak najmniejszej ilości składników. Przyjrzyjmy się zatem jogurtom, które są [...]
[...] Grzegorz WYSTRYCHOWSKI, Ewa ŻUKOWSKA-SZCZECHOWSKA, Ewa OBUCHOWICZ, Władysław GRZESZCZAK, Antoni WYSTRYCHOWSKI „Węglowodanowe substancje słodzące, a otyłość” http://www.wple.net/plek/numery_2012/numer-4-2012/157-162.pdf Johnson RJ, Segal MS, Sautin Y, Nakagawa T, Feig DI, Kang DH, Gersch MS, Benner [...]
Konopie większości ludzi kojarzą się z latami 70. XX wieku, nadużywaniem narkotyków oraz uzależnieniem. I nie do końca słusznie. Dlaczego? Powszechnie uważa się, że istnieje tylko jeden rodzaj konopi – konopie indyjskie (Cannabis sativa L. var. indica), z których otrzymuje się marihuanę lub haszysz. Jednak konopie to także odmiana siewna (Cannabis [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
Największym problemem współczesnych ludzi jest brak wiedzy fachowej i wiara w mityczne sposoby rekomendowane w Internecie. Autorzy poradników publikowanych na różnorakich stronach nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Podawanie leków z grupy NLPZ (np. aspiryny) utrudnia lub uniemożliwiają regenerację i negatywnie wpływa na siłę mięśni poprzez [...]
[...] mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i peklowane mięso nie jest zalecane, ponieważ wykazano, że powoduje nadciśnienie, a także zawiera substancje rakotwórcze. Niekorzystne jest również mięso poddane długotrwałemu smażeniu, szczególnie z wykorzystaniem kwasów omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, [...]
[...] w bardzo dobrym, przypominającym standardowe słodkości smaku oraz w atrakcyjnej cenie. Co kryje się w ciastku? Kupując tradycyjne słodkości często napotkać można na zbędne substancje, chociażby olej palmowy uwodorniony, czy syrop glukozowo-fruktozowy. Takie ciastka nie cieszą się zbyt dużą reputacją wśród ludzi odchudzających się. Zazwyczaj [...]