Trening siłowy pomaga budować mięśnie, dzięki czemu możemy uzyskać atrakcyjną, wysportowaną sylwetkę. Zwiększa także gęstość kości i spowalnia proces starzenia się, wzmacniając przez to nasze ciało globalnie. Nie można też nie wspomnieć o pozytywnym wpływie na zdrowie psychiczne. Trening siłowy ma wiele zalet i warto uwzględnić go w swojej [...]
[...] w naturalne przeciwutleniacze, w tym epikatechiny, kwas chlorogenowy, rutynę i kwas galusowy. Związki te chronią komórki przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia i różnych procesów chorobowych. Ciemniejsze figi zawierają więcej przeciwutleniaczy niż jaśniejsze odmiany. Brokuły Brokuły również zawierają wapń, a ponadto wiele [...]
[...] coraz większą wiedzą i możliwością wdrożenia rozmaitych systemów dietetycznych, suplementacji, leków, sposobów terapii skóry itd. Jednym z najbardziej znanych skutków starzenia się jest spadek masy i siły mięśni, czy da się przed tym obronić? Utrata masy mięśniowej Przyczyny i ryzyko Beztłuszczowa masa mięśniowa stanowi około 50% [...]
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) można znaleźć np. w produkcie Good Trip z ALLNUTRITION. Ekstrakt charakteryzują właściwości przeciwzapalne, działa on na szlaki powiązane z cyklooksygenazami, podobnie jak aspiryna lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne. Jednak ciągle odkrywane są nowe właściwości rośliny. Komentarz Enzymatyczną [...]
[...] i ograniczają alkohol, a to wszystko niewątpliwie wpływa na nasze zdrowie oraz długość życia. Czy warto zatem unikać mięsa, żeby żyć długo i zdrowo? Kluczem do zdrowego starzenia się jest z pewnością nasz styl życia, również dieta. Wydaje się, że jest wysoce prawdopodobne, iż dieta bezmięsna (lub ograniczenie ilości mięsa w diecie) może [...]
[...] czy triatlonie. Rozsądne dawkowanie aceroli wpływa na tłumienie stężenia kortyzolu, ma wpływ na układ odpornościowy i chroni przed stresem oksydacyjnym (główną przyczyną starzenia się organizmu). Referencje, badania, literatura: Anand Prakash and Revathy Baskaran Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej suplementowanych witamin. Pełni liczne funkcje w obrębie całego organizmu, a jej niedobory grożą niezbyt przyjemnymi skutkami ubocznymi. Nieprzyjemne również mogą być pewne skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz [...]
[...] regularnym spożywaniem kawy a sprawnością umysłową u pacjentów z jednoczesną infekcją HIV i wirusowego zapalenia wątroby typu C, którzy doświadczają przyspieszonego procesu starzenia i upośledzenia funkcji poznawczych. Autorzy wykazali dodatni związek między podwyższonym spożyciem kawy (trzy lub więcej filiżanek dziennie) a parametrami [...]
[...] określono żywotność komórek, fragmentację DNA, zmiany w mitochondriach i produkcję reaktywnych form tlenu (ROS). Te ostatnie są wg jednej z teorii główną przyczyną starzenia się tkanek. Intensywny wysiłek fizyczny sprzyja generowaniu ROS. Wyniki: Wyczerpujący wysiłek fizyczny zmniejszył żywotność limfocytów, ale nie miał wpływu na [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] Jednak w niektórych źródłach można doczytać, że witamina B5 pomaga w jego leczeniu. Po trzecie, chroń skórę przed słońcem. Promienie słoneczne przyspieszają procesy starzenia się skóry, a oprócz tego wysuszają skórę, powodując tym większą produkcję sebum. Ważne jest, by osoby mające tendencję do trądziku, unikały nadmiernego opalania się [...]
Zgodnie z zaleceniami WHO powinno się ćwiczyć co najmniej 150 minut tygodniowo. Już nawet 30-minutowe treningi przyniosą korzyści Twoim kościom i sercu. Jednak czy ta ilość chroni nas przed przyrostem masy ciała, który pojawia się wraz z wiekiem? Podsumowanie O ile nie zamierzasz ćwiczyć przez godzinę dziennie, same ćwiczenia nie utrzymają Cię w [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
[...] problemów zdrowotnych, m.in. chorób serca, osteoporozy, cukrzycy, ale także sarkopenii. Sarkopenia to utrata masy mięśniowej i siły, która pojawia się w wyniku procesu starzenia. Sarkopenia nie tylko zmienia skład ciała, ale także sprawia, że jesteś mniej funkcjonalna i bardziej podatny na upadki. Wielu wątłych, starszych dorosłych, których [...]
Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Witaminę D postrzega się obecnie bardziej jak hormon niż jak typową witaminę. Jest niezwykle ważna dla osób aktywnych, sportowców i osób, które przekroczyły 45 rok życia. Zapobiega ona chorobom kości związanym z wymianą wapnia i fosforu. Utrzymuje właściwe stężenie wapnia w płynie zewnątrzkomórkowym. Infekcje skóry: Witamina D ma działanie [...]
[...] otyłości, cukrzycy, niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby, zespołu metabolicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń neurodegeneracyjnych i przyspieszonego starzenia. Sugeruje on, iż DNP może mieć znaczenie dla zdrowia neuronów, funkcji poznawczych i uczenia się. Twierdzi, iż DNP korzystnie wpływa na oddziaływanie reaktywnych [...]
[...] zapewniają nie tylko dobre samopoczucie, ale i zdrowie. Wybrane witaminy znane też są z wyjątkowo silnych właściwości antyoksydacyjnych, które wspomagają hamowanie procesów starzenia się i uszkadzania komórek. PROMULTI+ wyróżnia się wysoką dawką witaminy C (300 mg na porcję) i D (7,5 µg) oraz metylowanymi formami kwasu foliowego i witaminy B12. [...]