To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
[...] sześć tygodni przed zawodami! Dmitry Klokov (elitarny ciężarowiec) – bark, kolana, wycofał się z podnoszenia ciężarów. Mikhail Koklyaev (elitarny ciężarowiec, strongman) – stany zapalne w łokciach, uszkodzenie tricepsu i bicepsu, wycofał się ze sportu wyczynowego. Ronnie Coleman – przeszedł liczne operacje chirurgiczne (4 operacje kręgosłupa, [...]
[...] złagodzenie ewentualnego stanu zapalnego i odżywienie tkanek, poprzez pobudzenie procesów syntezy kolagenu. Podsumowanie Trening z bolesnymi barkami jest trudny. Niekiedy stany zapalne utrzymują się nawet do 6 miesięcy, co jest powiązane z tym, że ciężko jest nam zaprzestać aktywności i po prostu odpocząć. Kluczowym elementem zapobiegania [...]
[...] pomóc w leczeniu zaburzeń psychicznych, przewlekłych chorób płuc, jak również w poprawie wyników sportowych. Podsumowanie NAC jest przeciwutleniaczem, który może zmniejszać stany zapalne w organizmie. Przyjmowanie go jako suplementu, może pomóc złagodzić objawy wielu schorzeń. Na szczególną uwagę zasługuje wsparcie dróg oddechowych, pozwala [...]
Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
[...] zrobić dużo szybciej, ale z takim samym lub nawet lepszym efektem. Podsumowanie Trening o wysokiej intensywności to z pewnością jeden z czynników, który może zmniejszyć stany zapalne w naszym organizmie, a co za tym idzie zmniejszyć zagrożenia zdrowotne. Jest to dobry sposób zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki i psychiki. Do tego nigdy nie [...]
Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]
Ze względu na sporą swobodę ruchu, staw ramienny, daje nam możliwość operowania w większych zakresach ruchomości i w dynamicznie zmieniających się płaszczyznach. Taką cechę zawdzięczamy budowie anatomicznej, gdzie ⅓ główki kości ramiennej ma styczność z panewką stawu. Dzięki temu, możemy operować ramionami we wszystkich kierunkach i płaszczyznach [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
[...] i w jakim momencie wrócić do trenowania. O czym należy pamiętać? Powrót do treningów powinien przebiegać stopniowo poprzez zmniejszenie jego objętości i intensywności. Wykorzystaj zbilansowaną dietę, która bazuje na niskoprzetworzonych pokarmach. Włącz odpowiednie suplementy diety, aby obniżyć stany zapalne i wesprzeć układ odpornościowy.
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
Choroby zwyrodnieniowe i stany zapalne stawów dość często dotyczą kolan. Choroba bywa na tyle uciążliwa, że może powodować znaczny ubytek chrząstki stawowej. W konsekwencji powoduje znaczny ból, ograniczenie ruchomości i brak możliwości prowadzenia treningów. Wiek, nasze uposażenie genetyczne i masa ciała mają znaczący wpływ na rozwój choroby [...]
Łokieć golfisty należy do przypadłości z grupy entezopatii, która występuje w okolicach kłykcia przyśrodkowego kości ramiennej. Dolegliwość ta będzie się nasilać w przypadku ruchów zgięcia ręki, gdy aktywujemy zginacze nadgarstka. Samo przeciążenie jest więc konsekwencją powtarzania ruchów zginania dłoniowego nadgarstka, które w konsekwencji [...]
L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]
Czy kiedykolwiek spędziłeś noc na przewracaniu się z boku na bok, chcąc zasnąć, ale bez powodzenia? Chyba każdy z nas miał taką sytuację. Po ciężkiej nocy człowiek wstaje rozbity, wyczerpany fizycznie i psychicznie, a to bez wątpienia potrafi zdemolować nie tylko poranek, ale nawet cały dzień. Melatonina to hormon snu, który potrzebuje ciemności, [...]
Metabolizm – utożsamiany ze spoczynkową przemianą materii – nie jest stały przez całą długość życia. Wraz z wiekiem tempo metabolizmu zwalnia, co zwykle oznacza kilka dodatkowych kilogramów, większy obwód pasa, zmianę budowy ciała. Szacuje się, że u mężczyzn między 30 a 70 rokiem życia masa mięśniowa spada o połowę, a ilość tkanki tłuszczowej [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
Na widok tytułu tego artykułu wielu Czytelników mogło się poczuć zażenowanych. Czy autor tego tekstu ma równo pod sufitem?! Jakie wartości zdrowotne może mieć sztuczny miód…? Doleję oliwy do ognia… autor ma na myśli prawdziwy sztuczny miód. Czy mogą być jakieś różne sztuczne miody? Sztuczny to sztuczny, a prawdziwy to prawdziwy! Czy w ogóle ktoś [...]