[...] 1 łyżeczka , można dać mniej jeśli ktoś nie lubi Czosnek- ja na 200g mięsa daje 3 słuszne ząbki Co do soli, ja akurat do tego kurczaka jej nie daję, jest tyle przypraw i sok z cytryny, że według mnie jest ona tu zbędna. Taplam kurczaka w marynacie , jak mam czas odstawiam na minimum pół godziny, jak nie to sru do folii/ naczynia do [...]
[...] Dzisiaj wrzucę dwie zupy: Zupa pomidorowa z soczewicą składniki: -soczewica (lub inne strączkowe) -woda -cebula, marchewka,opcjonalnie inne warzywa -dowolne przyprawy -sok pomidorowy/koncentrat Przygotowanie: Soczewicę gotuję w większej ilości wody, żeby wszystkiego nie wypiła. Dorzucam tam jakieś warzywa. Mi wystarcza cebula i marchewka, [...]
[...] z oliwek 1/2 łyżeczki zmiażdżonej kolendry 2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki zmielonej kozieradki woda z kostką rosołową lub wywar z kości sok z cytryny Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oraz chili i imbir smażyć 2 min na oliwie. Dodać resztę przypraw smażyć jeszcze 3min mieszając. Wlać wywar lub wodę z [...]
[...] na metalowy szpikulec do szaszłyków (do tego najlepiej miec zwilżone dłonie). osobno wrzucamy do drugiej miski drobno pokrojona cebule z solą pieprzem, wyciskamy na to sok z cytryny-bez pestek (bedzie sie marynowac) Wstawiamy do piekarnika z funkcja grila i tu juz od nas zalezy jakie miesko lubimy, lepsze moim zdaniem jest soczyste :-D, [...]
PSTRĄG MARYNOWANY BEZ OCTU 4-5 pstragów oliwa do smazenia MARYNATA: seler, 2 marchewki, sok z 4 cytryn,po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 liscie laurowe, 2 cebule, sól Ryby oczyscic, pokroic na dzwonka,posolic (ja przyprawilam przyp.do ryb)a nastepnie obsmazyc na rozgrzanej oliwie z obu stron, po czym wstawic do piekarnika na 10 minut by [...]
[...] papryczka kalapeno lub chilli(wedlug uznania,ja dalam troche) sos sojowy czosnek szpinak i papryka zolta lub czerwona(nie koniecznie) makaron brazowy,lub durum,jak kto woli. sok z cytryny lub limonki i swieza kolendra lub natka do posypania. Makaron gotujemy wedlug instrukcji. W tym czasie podgrzewamy maslo z olejem kokosowym,wrzucamy czosnek i [...]
[...] szatkujemy cieniutko w plasterki na tarce lub najlepiej na krajalnicy elektrycznej i blanszujemy we wrzątku, żeby zmiękł. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy, ewentualnie sok pomidorowy z puszki po pomidorach pelati) podgrzewamy z odrobiną oliwy, wody i kubeczkiem śmietany (można pominąć i dusić w samych pomidorach). Sosu powinno być sporo, [...]
[...] tuńczyk z pesto z kolendry Co potrzeba? Kawałek świeżego tuńczyka sezam sól i pieprz rukola lub inna sałata Na sos: pół pęczka kolendry kilka orzechów nerkowca (lub innych) sok z 1/2 limonki ew. łyżeczka miodu kawałek startego korzenia imbiru (do smaku) sól, pieprz mały ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego Co robimy? Sezam [...]
zgodnie z zapowiedzią :) CHLEB BERZGLUTENOWY NA ZAKWASIE Zakwas ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej gryki, kukurydzianej, jaglanej, amarantusowj) trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(może być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek woda gazowana obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni ( zimą stoją na [...]
[...] laurowe. To przepis bazowy; dobór przypraw zależy tak naprawdę od nas naszych upodobań kulinarnych. Cukier i sól są konieczne do skruszenie mięsa i wyciągnięcia z niego soków, reszta to kwestia gustu. U mnie poszła dodatkowo papryka słodka i a pieprz nie czarny, tylko kolorowy. Wykonanie: Zioła rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w [...]
[...] ;-) ) podzespoły: 1 cebula ( poszatkować ) 3 ząbki czosnku ( j.w) 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka garam masala ( ale nie koniecznie bo nie każdy lubi ) sok z dwóch dużych pomarańczy ( u mnie 3 - bo małe ) ok 700 g marchwi ( obrać i pokroić ) jakiś litr z hakiem bulionu sól, pieprz jakiś tłuszcz ( najlepiej masło klarowane, [...]
[...] / 250g białej fasoli np. Jaś 1 szklanka / 250g łuskanego sezamu 2 łyżki oleju z pestek winogron 1/4 / ok. 60 ml lodowatej wody sól, pieprz, papryka Opcjonalnie: parę łyżek soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi więcej, to wg uznania) Hummus właściwie robi się tak samo, jak zwykły z ciecierzycy %-) Fasolę przepłukujemy, zalewamy dużą [...]
Wita wszystkich świeżynka na forum :-) Budyń żurawinowy Składniki: -30g odżywki białkowej -40g kaszy jaglanej -garść suszonej żurawiny bez dodatku cukru oraz oleju -łyżka soku z cytryny -szczypta imbiru -kilka plasterków banana -woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Sposób przygotowania: -suchą kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku [...]
[...] średnica 20 cm) i pieczemy 25 min w 180C bez termoobiegu. Frużelina to inaczej owoce w gęstym syropie. Owoce w garnuszku podgrzewamy (z ksylitolem), aż zmiękną i puszczą sok. W kubeczku mieszam mąkę ziemniaczaną z dwiema łyżeczkami wody. Mieszankę wlewam na gorące owoce, zmniejszam gaz i gotuję jeszcze chwilkę, aż frużelina stanie się gęsta, [...]
[...] łyżeczki estragonu - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku d.p. - 50g mąki (może być ryżowa, gryczana, ciecierzycowa, graham) - ew. trochę wody - kwaśna śmietana lub jogurt - sok z cytryny - wędzony lub marynowany łosoś Wykonanie: - Soczewicę wypłukać, przełożyć do garnka z burakiem, marchewką, porem i czosnkiem - Zalać wodą i zagotować, po czym [...]