Pierwsze pytanie odnośnie przeznaczenia? Najprostsza odpowiedz: dla wszystkich którzy chcieliby zmieścić się w korzystnym dla zdrowia poziomie tkanki tłuszczowej - dla mężczyzn będzie to 10-15% dla kobiet 18-24%. Przejdźmy do konkretów - podstawowe pytanie jak czujecie się po takim posiłku: duża porcja gotowanej piersi z kurczaka (150g), średnia [...]
[...] sobie sprawę, że zdrowie i szczupła sylwetka to nie sprawa przypadku i szczęścia, ale przede wszystkim sposobu odżywiania. Niewiele produktów spożywczych zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia i dlatego bardzo ważne jest, aby nasza dieta była różnorodna. W produktach spożywczych występuje pięć grup składników odżywczych [...]
[...] i efektywność uczenia się są w znacznym stopniu determinowane prawidłowością żywienia. Racjonalne żywienie musi odpowiadać w sposób optymalny zapotrzebowaniu na energię i składniki odżywcze, bez których człowiek nie może w pełni wykorzystywać swoich genetycznie uwarunkowanych możliwości, jak najlepszego rozwoju fizycznego i umysłowego. [...]
[...] lub składników ulegających fermentacji, powinny być łatwo strawne i nie zawierające alergenów. Aby spełnić te zadania dieta powinna być dostosowana indywidualnie, zwłaszcza składniki wywołujące reakcje alergiczne. Posiłki powinny być niewielkie objętościowo o umiarkowanej temperaturze, spożywane bez pośpiechu, bez połykania dużych kęsów. [...]
[...] i dotyczą przede wszystkim wzrostu ciśnienia tętniczego oraz utraty elastyczności tętnic, która może być spowodowana przez miażdżycę. Inne potrzeby Zapotrzebowanie na składniki odżywcze nie zmniejsza się radykalnie z wiekiem. U ludzi starszych często obserwuje się ich niedobory, które mogą być spowodowane: niedokładnym rozdrabnianiem [...]
[...] mięso,kurczak bez skóry oraz ryby są dobrym przykładem na niskotłuszczowe i bogate w białka jedzenie. Białka są niezbędne w procesie wzrostu i odbudowy organizmu.Są one składnikiem większości komórek naszego ciała,szczególnie tych składających się na tkankę mięśniową.Białka są roślinne i zwierzęce. POKARMY ZWIERZĘCE *Wołowina,cielęcina i [...]
[...] w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w [...]
[...] w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w [...]
[...] się w tyrozynę, dlatego też ma zastosowanie w leczeniu depresji. treonina - aminokwas egzogenny występujący w białkach, ważny składnik kolagenu, który jest głównym składnikiem podporowym tkanki łącznej. tryptofan - egzogenny występujący w białkach, pochodnymi są tryptamina i serotonina, hormony tkankowe. W przewodzie pokarmowym pod [...]
[...] korzyści Na-sserowi i tak samo zapewne w odwrotnym przypadku. Dbałość o zachowanie szczegółów dotyczących pożywienia i znajomość reakcji własnego organizmu na wybrane składniki pokarmowe, pozwala na opracowanie idealnej pod względem własnych potrzeb diety. 7. POSTRZEGANIE DODATKÓW ŻYWIENIOWYCH 1AKO MAGICZNYCH ŚRODKÓW Niektórzy kulturyści [...]
[...] nas natura,wszelkiego rodzaju mięsa,ryby,jaja,nasiona,orzechy,warzywa i owoce. Jeśli ludzka ręka nie tknęła tych produktów,nie są wysokoprzetworzone,za to bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały – to chyba można nazwać je ‘czystymi’/zdrowymi? Jak pokazują liczne przypadki niestety część osób w tej grupie tez robi wyjątki. [...]
[...] aminokwasów i kreatyny, zwiększa „pompę mięśniową". Tauryna działa antykatabolicznie, zmniejsza poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga syntezę białek, transportuje składniki odżywcze do krwi. Kwas alfa liponowy (ALA) reguluje i stabilizuje poziom insuliny, ułatwia transport kreatyny, działa antyoksydacyjnie. SPOSÓB UŻYCIA: 6 [...]
[...] żelaza i cynku. Niektórzy chcieliby zapewne zakwalifikować mięso i mleko do kategorii " dowolnej '', ale wtedy nie powinny być te produkty - szczególne polecane, ponieważ składniki odżywcze można uzyskać ze zdrowszych źródeł, jak jest to omówione bardziej szczegółowo poniżej. Grupy żywnościowe wymienione na str. 6. wymagają pewnych zmian. [...]
[...] nierozłącznie związana z zyskiem. Oczyszczanie i przetwarzanie żywności przedłuża jej okres przydatności do spożycia, dzięki czemu rośnie zysk, ale jest ona uboższa w ważne składniki odżywcze. Przemysł spożywczy przyzwyczaił nas do jedzenia słodyczy (i robi to nadal!). Ich sprzedaż rośnie, a im więcej ich jemy, tym mniej spożywamy innych [...]
[...] = 1560 kcal Janek pływa 3 razy w tygodniu : 1560x 1,1 = 1716 kcal Janek musi zjadać minimum 1716 kcal na początku drogi z odchudzaniem. Następnie rozkładamy nasze makroskładniki. Najpierw białko, które w diecie redukcyjnej ma ogromne znaczenie. Standardowo przyjmuje się od 1,5-2,2 g białka na kg. Janek z racji płci i 3 treningów w [...]
[...] aminokwasów i kreatyny, zwiększa „pompę mięśniową". Tauryna działa antykatabolicznie, zmniejsza poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga syntezę białek, transportuje składniki odżywcze do krwi. Kwas alfa liponowy (ALA) reguluje i stabilizuje poziom insuliny, ułatwia transport kreatyny, działa antyoksydacyjnie. SPOSÓB UŻYCIA: 6 [...]
[...] Wiemy więc już jakie mniej więcej produkty powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Zabierzmy się więc za dietowanie, jak powinny wyglądać posiłki, btw, kcal, składniki odżywcze... Krótko i zwięźle: Nadmiar energii w diecie = przyrost masy ciała Niedobór energii w diecie = ubytek masy ciała. Oczywiście powyższe równania zachodzą [...]
[...] im przewagę nad konkurentami. Niestety nie ma jakiegoś jednego cudownego rodzaju posiłku. Najlepiej stosować różnorodną i zrównoważoną dietę zawierającą wszystkie podstawowe składniki odżywcze w wystarczającej ilości. Posiłek tenisisty moźe być różny w zaleźności od takich czynników jak: czas pozostający do rozpoczęcia meczu, poziom sprawności, [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze. • Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] prędzej przyswoimy sobie zasady dobrego odżywiania, (jeśli takowe będziemy stosować). Daję tutaj przykład typowej diety na masę: Na początku chciałbym przedstawić po krotce składniki odżywcze oraz omówić ich znaczenie dla kulturystów. BIAŁKO: Z niego właśnie budowane są mięśnie. Składa się one z 22 amonokwasow, endogennych (organizm sam potrafi [...]