Składniki: Ciasto: 100g mąki z ciecierzycy 3/4 szklanki wody sól i pieprz Dodatki: 4 łyżki passaty pomidorowej 2 małe pomidory 1/4 żółtej papryki zioła prowansalskie 100g piersi z kurczaka Do posypania upieczonej "pizzy": jedna mała cebula dymka 10g parmezanu świeża bazylia Sposób przygotowania: Do mąki dodać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć [...]
Czytając opisy odżywek białkowych, pewnie nie raz zauważyliście informacje, które wskazywały, że dany produkt zawiera dodatek probiotyków. Zapewne niektórych dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje [...]
Wege pasta w stylu indyjskim z serii Vemondo to połączenie smaków wytrawnych pochodzących z marchwi, soczewicy i pasternaku ze słodką nutą ananasa. Kuchnia indyjska charakteryzuje się zdecydowanymi smakami, intensywnymi aromatami i bogactwem przypraw. Bardzo często łączy się też mięso z ananasem i curry i właśnie do tych smaków miała nawiązać [...]
Składniki: ciasto 1 jajo 250g twarogu półtłustego 80g mąki z brązowego ryżu sól dodatki 10g oleju kokosowego 100g borówek 150g jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Twaróg z jajkiem zmiksować na gładką masę, dodać szczyptę soli, mąkę i ugnieść ciasto. Blat posypać mąką, gdyż ciasto będzie się lepić do rąk. Z ciasta uformować długi [...]
Składniki: 125 g mozzarelli garść rukoli pomidorki koktajlowe świeża bazylia łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Pomidory, rukolę i liście bazylii umyć i osuszyć. Liście rukoli ułożyć na talerzyku. Ser mozzarella i pomidorki pokroić i ułożyć na rukoli. Czosnek i liście świeżej bazylii zmiksować na gładko z [...]
Składniki: 1 jajko 30g chorizo 50g czerwonej fasoli konserwowej 80g marynowanej papryki grillowanej 5 pomidorków koktajlowych 4 łyżki passaty pomidorowej pół małej cebuli 5g oliwy z oliwek pieprz, sól, papryka wędzona Sposób przygotowania: Cebulę i chorizo drobno posiekać, podsmażyć na oliwie do zarumienienia. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki 70 g banana jedno jajko 15 g kakao 30 g białka o smaku czekoladowym 3 g proszku do pieczenia Masa: 35 g galaretki proteinowej o smaku bananowo - waniliowym 125 ml wody 80 g banana 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 60 g białka o smaku wanilia, banan lub biała [...]
Pandemia COVID-19 drastycznie wpłynęła na nasze życie ludzkie, gdyż cechuje ją nieprzewidywalna zachorowalność i śmiertelność pacjentów, jednocześnie znacząco obciąża ona systemy opieki zdrowotnej na całym świecie. Komentarz Od myszy do ludzi daleka droga, więc wcale nie jest pewne, iż kannabidiol zadziała tak samo u człowieka. Raczej nie [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
Suplementacja węglowodanami zwykle jest wiązana z zyskami w treningu wytrzymałościowym. Dlatego biegacze chętnie stosują żele, odżywki typu carbo, vitargo, vextrago oraz drobne przekąski węglowodanowe (np. batony). To jak to w końcu jest z tymi węglowodanami, kiedy suplementacja nimi ma największy sens Referencje: Menno Henselmans i in. The [...]
Składniki: 3 jajka 20 g zielonych oliwek 50g mozzarelli cebulka dymka 6 pomidorków koktajlowych pieprz, sól, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim 5g masła klarowanego Sposób przygotowania: Jajka delikatnie wymieszać w misce tak, aby żółtko nie połączyło się z białkiem. Na rozgrzanym maśle podsmażyć poszatkowaną cebulkę, pomidorki [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
Kategoria Fitness plażowe-atletyczne powstała dla zawodników większych, jednak to w dalszym ciągu fitness plażowe, w którym dużą rolę odgrywa (oprócz formy startowej): prezencja, osobowość zawodnika, estetyka, atrakcyjność, lans, prezentacja sceniczna, czyli wszystko co wpływa na zatrzymanie uwagi widzów na zawodniku. Nie jest to łatwe wśród [...]
W swoich artykułach, zwłaszcza wtedy, gdy nawiązuję do odżywek wysokobiałkowych lub zawierających aminokwasy, używam terminu - profil aminokwasowy. Ostatnio jednak poproszono mnie o odpowiedź na pytanie - czym jest profil aminokwasowy? Aminokwasy rozgałęzione - BCAA Ze względu na charakterystyczną budowę (oraz silne działanie anaboliczne), inne [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
Składniki: 100g oliwy z oliwek 50g octu z czerwonego wina główka czosnku pęczek natki pietruszki pół łyżeczki soli pół niedużej czerwonej cebuli wyciśnięty sok z ćwiartki cytryny łyżeczka pieprzu i oregano Sposób przygotowania: Pietruszkę kilkukrotnie, dokładnie posiekać. Czerwoną cebulę posiekać najdrobniej jak to możliwe. Zblendować lub [...]