Różnica zawsze będzie. Kawałki mięsa, ryby nigdy nie mają tyle samo tłuszczów. Produkty zawierające go więcej mogą niekiedy mieć ponad 100% różnice. Np. boczek, łosoś.
No to kicha. Monotonia nie jest dobrym rozwiazaniem na dluzsza mete. A ryby jesc trzeba ;) Albo owoce morza jesli masz dostep.Zakladam, ze pewien stopien wyedukiwania masz, skad czerpiesz kwasy omega3? Zmieniony przez - abdulkanarek w dniu 2017-09-02 20:06:26
Ogólnie odzywiasz sie zdrowo pamietaj o tluszcach i warzywach/owocach a ryby przynajmniej paluszki :) Warzywa to u mnie podstawa. Tak samo owoce.Nie przełknę :/ Próbowałam. Nie wiem czemu, ale jestem strasznie wybredna jeśli chodzi o jedzenie, ale staram się próbowac nowych rzeczy.
Ogólnie odzywiasz sie zdrowo pamietaj o tluszcach i warzywach/owocach a ryby przynajmniej paluszki :) Warzywa to u mnie podstawa. Tak samo owoce.Nie przełknę :/ Próbowałam. Nie wiem czemu, ale jestem strasznie wybredna jeśli chodzi o jedzenie, ale staram się próbowac nowych rzeczy. Miało być "ryby w jakiejkolwiek postaci nie przełknę"
[...] na ten temat. Poprawiłam u góry o co mi chodziło z tą rybą, bo ucięła mi się większa część zdania w tedy. Napiszę jeszcze raz żebyś nie musiał szukać. Nie dam rady przełknąć ryby w żadnej postaci. Za każdym razem kończy się to wymiotami. Mnie sam widok odpycha i zapach, więc trochę słabo. Jestem strasznie wybredna jeśli chodzi o jedzenie, ale [...]
Hehe...spoko, wyczailem ;) Jestem na rybach...mam sporo czasu ;) No i mozg dobrze pracuje a to dzieki tym kwasom co ich nie jesz ;) W przyszlosci tak czy owak albo zaczniesz jesc ryby albo sumplementy - mysle o ciazy (jesli planujesz)
Nie traktuj walorow tych glonow (powszechnych w Japonii i Korei) jako szczegolnego objawienia. Azjaci jedza je codziennie przez kilkadziesiat lat zycia stad ich wplywa na zdrowie i dlugowiecznosc. Sa tez elementem ich codziennego zywienia, bogatego w owoce morza, ryby i warzywa i wodorosty.
Skoro tak Ci wygodnie, to nie widzę problemu. Mi by się nie chciało pic skrawka ryby lub udka. Od razu bym upiekł więcej. Chyba, że tak Ci po prostu zostało z kilku posiłków i połączyłeś te resztki w jeden. Jednak do ocenianej rozpiski wrzucaj to, co jadasz najczęściej a nie akurat wczoraj.
Wygląda to trochę niedoborowo. Wrzuć razem z warzywami. Poza tym nie tylko pierś a wieprzowina, podroby, wołowina, ryby. Posiłki również powinny być smakowite. Będziesz jadł do końca życia twaróg z oliwą na kolację?
Temat do zamknięcia. Celem bylo dowiedzenie sie, zapotrzebowania kalorycznego i rozkład makroskladnikow. Przy okazji dostalem cenne wskazówki które wezme sobie do serca. Także, bede sie starac nie prowadzic monotonii w diecie tak jak wyzej czy to ryby czy inny rodzaj miesa. Dzięki raz jeszcze wszystkim ;)
Kwasy tłuszczowe będą inne. Jednak nie należy tego rozpatrywać w skali posiłku, ani nawet dnia a tygodnia. Przecież nie będzie codziennie jadł ryby, żeby dostarczyć EPA+DHA. Dostarczysz więcej kilka razy w tyg. i tyle. Cukier w warzywach to śladowe ilości. Głównie błonnik. Obawa o warzywa w diecie z uwagi na cukry to już początki ortoreksji. [...]
[...] powinno zabraknąć odpowiedniej ilości jodu, żelaza, selenu, miedzi, cynku oraz witamin takich jak A, E i D. Godne uwagi produkty to przede wszystkim warzywa i owoce, tłuste ryby, masło, orzechy brazylijskie, wieprzowina, wołowina, niektóre algi. Należy również uważać na głęboki deficyt kaloryczny, gdyż schodzenie do niskiego pułapu kalorii może [...]
[...] produktów glutenowych. Został ryż i wafle ryżowe. Węglowodany czerpałem jeszcze z pomidorów, ogórków kiszonych, reszta warzyw to kalorie pomijalne. Białka to naprzemiennie ryby i kurczak oraz jaja i tuńczyk w kawałkach z puszki. Tłuszcze biorę z oleju kokosowego, oleju lnianego i mleka kokosowego z zawartością 85% oraz kapsy omega 3. Dodatkowo [...]
[...] wszystkich witamin z grupy B, zwykle w ilościach >100% RDI. Jeśli odpadają, to jako główne źródło witamin z grupy B zostaje Ci wątróbka, no i w niektórych przypadkach ryby oraz sery żółte. Z minerałów: Wapń: to głównie żółty ser Żelazo: masa w wątróbce, inne mięsa, chlorella, ewentualnie białko konopne. Magnez... tutaj jest problem, bo to [...]
[...] wszystkich witamin z grupy B, zwykle w ilościach >100% RDI. Jeśli odpadają, to jako główne źródło witamin z grupy B zostaje Ci wątróbka, no i w niektórych przypadkach ryby oraz sery żółte. Z minerałów: Wapń: to głównie żółty ser Żelazo: masa w wątróbce, inne mięsa, chlorella, ewentualnie białko konopne. Magnez... tutaj jest problem, bo to [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
[...] z netu na YT różne układam z reguły dzień przed wieczorem. Na razie dopiero to są początki. Ogólnie z tym mięsem jest tak że oprócz kurczaka nie bardzo lubię inne mięso, te ryby to jeszcze ujdą ale w wersji wędzonej tylko. Coś tam zawsze wykombinuje ale robie cały czas dania proste nie złożone bo zbytnio gotować nie potrafię . Szukam różnych [...]