Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Każdy z nas jest inny więc na tak postawione pytanie, najlepszą odpowiedź może udzielić jedynie konkretna i stosująca ją osoba. Ja postaram się przedstawić kilka zagadnień związanych z dietą ketogeniczną tak, aby ewentualna decyzja była w pełni świadoma. Dieta ketogeniczna - jakie suplementy mogą mieć zastosowanie? Ze względu na zmniejszone [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Lęk może oddziaływać na Ciebie na wiele różnych sposobów. Może utrudniać pracę, kontakty towarzyskie, a nawet wpływać na Twoje ciało. Wiele osób zmagających się ze stanami lękowymi skarży się także na problemy ze snem, co sprawia, że jeszcze bardziej się stresują. Podsumowanie Lęk może być bezpośrednio powiązany z bezsennością. Z pewnością nie [...]
[...] — sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet konopne. Szukaj tych wzbogaconych w wapń, witaminę D oraz inne witaminy i minerały. Tofu Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje tofu. Chcąc zapewnić sobie większą ilość wapnia, warto szukać takiego, które zostało wyprodukowane przy użyciu chlorku lub siarczanu wapnia. Tofu jest także [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] nie choruje na celiakię, to nie toleruje glutenu i może po jego spożyciu cierpieć z powodu biegunki, gazów czy bólu brzucha. Zarówno pszenica, jak i jęczmień zawierają różne rodzaje białek glutenowych i nie powinny być spożywane przez osoby z celiakią oraz nietolerancją glutenu. Alergia na pszenicę Alergia na pszenicę jest reakcją immunologiczną [...]
[...] że dobra dieta powinna być zróżnicowana. Wówczas produkty mogą się wzajemnie uzupełniać Krótko i na temat Ryż brązowy jest dobrym elementem diety, ale to nie znaczy, że inne rodzaje ryżu nie powinny gościć na naszym stole. Najważniejsza jednak jest różnorodność i każdy rodzaj ryżu i kaszy czy makaronu ma prawo zagościć na naszym stole, jeśli [...]
witam, czy różnią się między sobą rodzaje magnezu jesli chodzi o funkcje? bo są różne np. chelat, cytrynian itd. a gdzieś czytałem że np. na objawy depresyjne należy brać cytrynian proszę o wyjaśnienie :-)
[...] z tym mlekiem prosto od krowy. I. Skład chemiczny mleka i jego wpływ na niemowlęta Białko W ludzkim mleku znajduje się około 1,2% białka. Dzieli się ono na 2 podstawowe rodzaje: laktoalbumina i laktoglobulina. W krowim mleku znajduje się około 3,5% białka (spowodowane to jest tym, że cielę podwaja masę ciała w ciągu 45 dni, człowiek - 180) [...]
[...] Halibut jednych zadziwia, a drugich zaś odpycha swoim smakiem, ryba ta ma niewielkie ilości tłuszczu, ale też nie należy do najtańszych. Wyróżnia się go dwa rodzaje biały oraz niebieski, zaletą jego jest mała ilość ości. Znajdziemy w nim witaminy A, E, D, PP, wit. z grupy B, kwas foliowy oraz spore zawartości minerałów takich jak [...]