Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] przykładu dotyczącego odżywiania, co szybko zaczęło się ujawniać w jego posturze. Nic nie zapowiadało poprawy jego nawyków, a nawet uległy one pogorszeniu, kiedy na raka zmarł jego ojciec. Mając dwadzieścia lat, zwrócił się o pomoc do lekarza. John był już bowiem tak ogromny, że jego waga wychodziła poza skalę. Doktor zabrał go na targ [...]
Gdyby tak rozejrzeć się dookoła, wszędzie możemy zauważyć tworzywa sztuczne, m.in. plastik. W tej chwili patrzymy w plastik lub opieramy ręce na plastikowej klawiaturze, często nieświadomie nosimy plastik, kupujemy, a następnie przechowujemy w nim leki, żywność, napoje i, co najgorsze, wydaje nam się, że to wszystko jest normalne i nie ma się [...]
[...] do identyfikacji tych substancji, które są najbardziej szkodliwe dla zdrowia ludzkiego lub środowiska. Lista pestycydów obejmuje 47 związków, które wiąże się z powstawaniem raka, 15 „trucizn reprodukcyjnych lub rozwojowych”, które mogą mieć niekorzystny wpływ na funkcje seksualne i płodność oraz 17 inhibitorów cholinesterazy, które mogą [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
[...] badań? Metaanaliza Cochrane z 2014 r. wykazała, iż przy podawaniu witaminy D3 spada o 7% ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn, a o 13% zmniejsza się śmiertelność z powodu raka. Wyniki metaanalizy z wykorzystaniem danych indywidualnych uczestników przeprowadzonej przez Gakscha i wsp., obejmującej prawie 17 000 osób, wykazały silny związek [...]
[...] z dużo młodszymi kobietami a stres związany z przygotowaniem do ostatniego etapu konkursu mógł być dla niej zbyt duży. Według niektórych zagranicznych źródeł miała raka, ale nie jest to potwierdzona informacja. Po tym, co się wydarzyło Jake Wood zabrał głos i w mediach społecznościowych, wyraził smutek i chęć zmiany, aby zapobiec takim [...]
[...] wytwarzaniem toksycznych ROS, takich jak nadtlenek wodoru czy rodniki ponadtlenkowe. Notabene, „szamani XXI wieku” głoszą, iż woda utleniona leczy wszystkie choroby, nawet raka. W rzeczywistości wiele rodzajów nowotworów wytwarza nadtlenek wodoru, ze względu na jego reaktywne, niszczące okoliczne tkanki właściwości. Występuje on również w [...]
[...] wszystkich zgonów przypisuje się chorobom związanym ze stanem zapalnym, takim jak: choroba niedokrwienna serca (miażdżyca, choroba wieńcowa), udar mózgu, rozmaite odmiany raka, cukrzyca (typu II), przewlekła choroba nerek, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) oraz rozmaite stany autoimmunologiczne i neurodegeneracyjne. Czy [...]
[...] masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka oraz rozwój próchnicy i gorszy stan skóry, włosów i paznokci. 5. Dbaj o odpowiedni poziom magnezu i chromu Bardzo często chęć podjadania słodyczy, głównie czekolady, [...]
Alkohol jest w stanie zniszczyć wszystkie narządy, a przy tym jest silnym kancerogenem (powoduje raka). Niektórzy ludzie są bardziej, a inni mniej podatni na skutki picia etanolu. Z pewnością po alkohol nie powinni sięgać sportowcy, gdyż hamuje on efekty treningu (wpływ na miostatynę), negatywnie oddziałuje na składowanie tkanki tłuszczowej, a [...]
GW501516 (znany także jako GW-501,516, GW1516 oraz GSK-516) jest agonistą jądrowego receptora PPAR δ (delta), który reguluje transkrypcję ponad 100 genów mających wpływ na metabolizm tkanek. W szczególności wpływa na utlenianie tkanki tłuszczowej oraz metabolizm mitochondriów. Na czym polegał eksperyment? Naukowcy podawali myszom [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach np. w winogronach. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
[...] zdrowotnych (i oczywiście walorów smakowych) powinniśmy wybrać takie mleko, które najbardziej nam odpowiada. Przeczytaj także: Czy mleko i produkty mleczne powodują raka? Które mleko roślinne jest najbardziej ekologiczne? Czy wapń z mleka krowiego jest lepszy niż ze wzbogaconego mleka roślinnego? Źródła: [...]
[...] przypadkach nawet więcej. Jednak niektóre rodzaje przetwarzania żywności mogą niszczyć kluczowe składniki danego warzywa takie jak azotany znajdujące się m.in. w burakach. O ile wybór mrożonek wydaje się jak najbardziej dobrym pomysłem, o tyle w przypadku warzyw konserwowych przechowywanych w puszkach należy zachować ostrożność. BPA [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]
[...] nie przekłada się na poprawę wyników sportowych. Dodatkowo wpływ dużych ilości alkoholu posiada pewne obarczenia, które stymulują białka odpowiedzialne za rozwój m.in. raka wątroby. Jednak wszystko jest dla ludzi, a lekarstwo od trucizny różni tylko dawka. Wykorzystanie niewielkich ilości alkoholu może działać relaksacyjne, wspomagające [...]
[...] fibromialgii (przewlekły, uogólniony ból mięśni i stawów), Chorobie Crohne’a czy leczeniu przewlekłego bólu. Z pewnością nie ma znaczącego wpływu na leczenie raka, Alzheimera, AIDS i dziesiątek innych chorób. Kto rozpowszechnia te informacje? Najprawdopodobniej osoby, którym zależy na sprzedaży naltrexonu. Nagle okazało się, iż z [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
[...] na mistrzostwach krajowych, ustanowił brytyjskie rekordy, a nawet marzył, aby pewnego dnia zostać pływakiem olimpijskim. Niestety po tym, jak u jego babci zdiagnozowano raka, stan zdrowia psychicznego Eddiego pogorszył się, w związku z czym przepisano mu leki na stany lękowe i depresję. Uczęszczał do Clayton Hall Academy, ale w wieku 15 lat [...]