[...] żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po wysoko przetworzone jogurty, budzące wiele wątpliwości parówki, kiełbasy, szynki, liczne produkty wzbogacane MOM. Uparci i wbrew nauce Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie tytoniu wcale nie są takie groźne dla zdrowia, a ich dieta bez wątpienia [...]
[...] foody, słodycze i gotowe dania, ciężko będzie Ci z nich zrezygnować. Zastanów się jednak, czy warto za tę wygodę płacić zdrowiem i dobrym samopoczuciem? Wysoko przetworzone produkty, ubogie w błonnik, witaminy i sole mineralne, nie są w stanie dobrze odżywić Twojego organizmu. Prędzej czy później pojawią się problemy zdrowotne, gorsze [...]
[...] bogatych w goitrogeny znajdziemy brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, soja, orzeszki ziemne, brzoskwinie i proso. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zawsze gotować te produkty, aby inaktywować znajdujące się w nich goitrogeny. 10. Unikaj wszelkich źródeł fluoru Fluor hamuje czynność tarczycy i jest oficjalnie uznawany za jedną z głównych [...]
[...] diety wegańskie, by przekonywać świat, iż taki rodzaj odżywiania jest idealny. Tylko co z pozostałymi setkami tysięcy sportowców jedzących obok roślin, np. mięso i produkty odzwierzęce? To tak, jakby na przykładzie jednego człowieka wyciągać wnioski dla setek tysięcy ludzi. Są wyjątkowo utalentowani ludzie, którzy rosną, stosując [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] A podstawowe posiłki wcale nie wymagają wielkich umiejętności kucharskich. Podsumowanie Dla kulturysty kluczowe jest regularne odżywianie. Najlepiej, aby dietę stanowiły produkty jak najmniej przetworzone. Należy zadbać o regularny dowóz protein oraz węglowodanów. Niemniej istotne są tłuszcze pokarmowe, zapewniają właściwą produkcję [...]
[...] w tkance tłuszczowej (proces jest zbyt kosztowny energetycznie). Drugi powód, dla którego kilokalorie nie są sobie równe, to fakt, iż organizm zupełnie inaczej reaguje na produkty dostarczające teoretycznie tyle samo energii. Niewielka dawka glukozy spowoduje bardzo silną odpowiedź ze strony insuliny. 50 g glukozy to 200 kcal. Energetyczny [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] dnia posiłki nie dostarczały kcal wykraczających ponad określony limit. Mądrzejsze podejście do diety mówi o tym, że powinno się starać jeść niskotłuszczowe, małokaloryczne produkty, np. warzywa zawierające duży odsetek wody, dzięki czemu będziemy mogli zjeść całkiem spore gramaturowo porcje zachowując limit 1000 kcal. Niektórzy jednak traktują [...]
[...] coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a drugie bardziej rygorystyczne. [...]
[...] 25-30 min. Zawierają znikome ilości białka. W porównaniu do kaszy gryczanej są zdecydowanie bardziej ubogie w ilości składników odżywczych. Wniosek Biorąc pod lupę oba te produkty, można powiedzieć, że oba są bardzo wartościowe i powinny gościć zawsze w naszej diecie. Natomiast kasza gryczana pod względem wartości odżywczych, ilości witamin i [...]
[...] wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone to zło samo w sobie. Kawa, którą pijesz, została zmielona, a bez procesu przetwarzania nie powstałaby odżywka białkowa, którą stosujesz. Nie oznacza to, [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
[...] Są one związane ze zdrowiem, środowiskiem i podejściem do ochrony zwierząt hodowanych na żywność. Jeśli chodzi o zdrowie, to część badań wykazała, że niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać niepożądane substancje, takie jak antybiotyki, które sprzyjają rozwojowi bakterii. Spożywanie takiego pokarmu przez ludzi może [...]
[...] wysokiej ilości błonnika, witamin i minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest dieta łącząca białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jeśli stosujemy dietę wykluczającą produkty odzwierzęce, warto włączyć odpowiednią suplementację, a także łączyć różnego rodzaju produkty roślinne w celu uzyskania pełnego profilu aminokwasów. Źródła: [...]
[...] pewnego rodzaju następstwem weganizmu. Przeczytaj także: TOP 6 diet wegetariańskich - czym się różnią diety wegetariańskie? Dieta wegańska Dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, masło, jajka, nabiał, miód, a nawet żelatynę. Weganie nie jedzą także produktów, do których w procesie wytworzenia używany [...]
[...] roślinnych, które są dobrym źródłem białka. Ważne, tylko by świadomie układać posiłki. Wówczas nie powinno być problemów z niedoborami tego makroskładnika w diecie. Jakie produkty wybierać? Doskonałym źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty pełnoziarniste, a także kompletne odżywki białkowe. Spożywając [...]
[...] o licznych konsekwencjach zdrowotnych. Ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego rośnie szczególnie wtedy, gdy nadmiar kalorii generowany jest przez produkty wysokoprzetworzone. Organizm przestaje wtedy prawidłowo wykorzystywać substancje budulcowe oraz energetyczne, co odbija się wytwarzaniu i odżywianiu wszystkich [...]
[...] do produkcji przetworzonej żywności: olej kukurydziany, olej palmowy, oleju sojowy i słonecznikowy należą do tej kategorii. To jeden z powodów, dla których przetworzone produkty spożywcze są tak niezdrowe. Niestety typowa dieta zachodnia dostarcza zbyt małej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym pomysłem jest więc konsumowanie więcej [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]