W piękny lipcowy dzień mało kto myśli o przeziębieniu. Inaczej jednak sytuacja przedstawia się jesienią i zimą. Wtedy każdy, kto chce zachować pełnię sprawności intelektualnej (szkoła/praca) i cieszyć się możliwością wykonywania zaplanowanych treningów, stara się zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębienia oraz grypy.
[...] i słodka czekolada to połączenie idealne, za które pokochaliśmy FRUTILOVE marki ALLNUTRITION. Do tej wspaniałej rodziny legalnych łakoci dołączyły właśnie nowe, wyśmienite produkty, które nie tylko zaspokoją nasze spragnione słodyczy kubki smakowe, ale pozwolą na odrobinę szalonej przyjemności, bez zbędnych wyrzutów sumienia. Czekolada? Tak, [...]
Z nowego raportu Human Research Council (HRC) wynika, że tylko niespełna jeden na pięciu nowych wegetarian i wegan pozostaje przy swoich założeniach, a reszta wraca do diety mięsnej przed upływem jednego roku. Jakie informacje zebrano? Okazuje się, że w obserwowanej grupie 10 000 dorosłych osób w wieku od 17 lat w górę, tylko 2% pozostało na [...]
[...] najważniejsze. Poza aminokwasami zawierają bowiem szereg innych związków, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy je spożywać na co dzień. Nie bez powodu produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej widać to po skali niedożywienia w słabo rozwiniętych krajach Afryki czy Azji. [...]
Na długie tysiąclecia, zanim odkryto budowę chemiczną i właściwości pierwiastków mineralnych znane już były produkty zielarskie, które wykazywały łatwo obserwowalne efekty psychofizyczne u człowieka. Wiedza o nich przekazywana była wiekami przez praktyków tradycyjnej medycyny. Obecnie dzięki zaawansowanym metodologicznie badaniom możliwa jest [...]
[...] takim postanowieniu będzie niezwykle trudne, a w niektórych przypadkach wręcz niemożliwe. Jakie słodycze wybierać na diecie? Warto do swojego jadłospisu wprowadzić świadomie produkty, które zaspokoją potrzebę spożywania łakoci, jednak nie spowodują poczucia winy, wyrzutów sumienia lub nagłego przerwania diety. W tym przypadku bardzo dobrze [...]
Palenie tytoniu jest destrukcyjnym nałogiem, który nie tylko wpływa na pojawienie się jednego z gorzej rokujących nowotworów, ale pogarsza codzienne funkcjonowanie, uszkadza płuca, upośledza ich funkcjonowanie, obniża wydolność, przyspiesza starzenie się skóry, negatywnie wpływa na płodność itd. Warto pamiętać, iż rozmaite związki pozostają [...]
Wykorzystanie HMB w świecie kulturystyki doczekało się różnych mitów, spaczonych poglądów czy przypisywaniu magicznych zasług, co miało za zadanie zachęcić osoby trenujące do zainteresowania się tym środkiem. Jednak osoby stąpające twardo po ziemi przeanalizowały potencjalne korzyści produktu, które jak się okazuje, występują i są całkiem [...]
[...] Wynika to właśnie z przekonania o ich niewielkim wpływie na nasze zdrowie. Na szczęście natura obdarowuje nas ogromnym wsparciem. Dlatego, zanim sięgniesz po leki, wypróbuj produkty naturalne, które być może wystarczą w większości przypadków. Sałata jadowita Ten inwazyjny chwast występuje w większości części USA. Ma charakterystyczny mleczny [...]
Ubiór treningowy obecnie ma wiele do powiedzenia w kontekście komfortu samego treningu, jak i funkcjonalności dla naszego ciała. Ma on zapewnić nie tylko szybsze odprowadzanie potu, co powiązane będzie z utrzymaniem optymalnej temperatury dla trenującego ciała, ale liczy się też jego jakość wykonania oraz sam wygląd. Z myślą o tym powstała nowa [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Najpoważniejsze zagrożenia zdrowotne XXI wieku tworzą … ludzie. Niezdrowe produkty żywnościowe są przez kogoś nabywane i zjadane, nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, słodzone napoje i palenie tytoniu są elementem dobrowolnie wybieranego stylu życia. Sięganie po niszczące zdrowie leki (np. dziesiątkujące Amerykanów opioidy), kontakt z [...]
Od jakiegoś czasu na całym świecie coraz większą popularnością cieszą się produkty wykonywane z konopi siewnej. Szczególną uwagę przywiązuje się do oleju CBD, czyli kannabidiolu. To jeden z najlepiej przebadanych i bezpiecznych dla zdrowia olejków pozyskiwanych ze specjalnie hodowanych konopi przemysłowych. Kto i kiedy najczęściej sięga po CBD? [...]
[...] dla korzystnych dla zdrowia bakterii w życiu dorosłym, są np. terapie antybiotykowe, regularne spożywanie alkoholu i niektórych leków, ubogobłonnikowa dieta bogata w produkty wysokoprzetworzone, brak aktywności fizycznej i nadmierne przeciążanie organizmu pracą, a także choroby związane z otyłością i choroby zapalne jelit. Jak przebudować [...]
[...] (gotowanie, pieczenie) i logistyka związana z przechowywaniem (przygotowywanie potraw na dwa dni) mogą doprowadzić do strat witaminy C bliskich 90%. Im drobniej kroi się produkty i im dłużej się je podgrzewa oraz przechowuje, tym straty są większe. Dodatkowo zapotrzebowanie na ten związek zwiększać mogą takie czynniki jak aktywność fizyczna, [...]
[...] ponieważ istnieje wiele produktów spożywczych, które wchodzą w interakcje z lekami i mogą przeszkadzać w ich wchłanianiu. Poniżej przedstawione zostaną najbardziej popularne produkty, na które warto zwrócić uwagę podczas brania różnych leków. Lukrecja również ma negatywny wpływ na kumadynę. Zawarta w niej gliceryzyna zbyt szybko ją rozkłada i [...]
Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
[...] 11 mg. Określono również górną granicę tolerowanego spożycia na poziomie około 40 mg dziennie zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. W diecie najważniejszymi źródłami cynku są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Głównie są to mięsa wołowe i wieprzowe, a także owoce morza. Do roślinnych źródeł zalicza się m.in. fasolę, pestki dyni, nerkowce, [...]
[...] mu nieco kremową konsystencję. Dodatek owoców to kolejny sposób na wyjątkowy smak i bogatszy posiłek. Popularne staje się też mieszanie białka grochowego z ryżowym. Oba produkty świetnie się uzupełniają, jeśli chodzi o aminokwasy i wspólnie tworzą ciekawą kompozycję smakową. Renomowani producenci coraz częściej oferują jeszcze bardziej [...]