[...] żurawiny, karczocha, opuncji i pieprzu ekstrakt z zielonej herbaty może korzystnie wpływać na gospodarkę wodną organizmu, wspierać wątrobę, hamować stany zapalne oraz chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Szczególnie warte polecenia produkty te są osobom zmagającym się z nadmierną masą ciała i zalążkami zespołu metabolicznego.
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]
Lipodystrofia wszystkim nam jest znana pod nazwą cellulit lub skórka pomarańczowa. Cellulit to przypadłość, która występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Pojawia się w okresie dojrzewania. Jest to nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, czego efektem jest pofałdowana i nierówna powierzchnia skóry. Najczęściej cellulit występuje w [...]
[...] przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy głównie na batony typowo białkowe, batony bliżej składem przypominające zbilansowany posiłek, jak i typowe zamienniki słodyczy, [...]
[...] pokarmy, które mogą sprawić, że biegunka, nadmierne gazy i wzdęcia nasilą się. Mogą to być: kofeina, alkohol, napoje gazowane, żywność bogata w cukier, tłuste potrawy, produkty wzdymające (np. fasola, kapusta i brokuły). Aby zmniejszyć zaparcia, zwiększ zawartość błonnika w diecie, pij dużo wody i regularnie ćwicz. Wprowadź aktywność [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Niepodważalna zaleta treningu o charakterze interwałowym to jego czas trwania. Nawet najbardziej zapracowana osoba może do swojego napiętego harmonogramu dnia dopasować treningi trwające około 20 min. Trening interwałowy o wysokiej intensywności to forma treningu, która nie tylko zajmuje mało czasu, ale również spala tłuszcz i zwiększa zarówno [...]
Wielu kulturystów uważa, że pompa mięśniowa jest tym elementem treningu, który warunkuje przyrosty. Przyglądając się badaniom naukowym, nie uzyskamy jednoznacznego potwierdzenia tej teorii, jednak przyznacie, że nic tak nie motywuje do działania, jak zmieniająca się w lustrze sylwetka i uczucie, że mięśnie robią się większe i twardsze. [...]
[...] więcej wolnego czasu, lubi też biegać na świeżym powietrzu. Dieta Mariah opiera się na węglowodanach złożonych, dobrych tłuszczach i białkach zwierzęcych. Przeważnie wybiera produkty takie jak: płatki owsiane, dziki ryż, owoce, warzywa, pierś kurczaka, mielona wołowina, białka jaj, twarożek, awokado, orzechy i nasiona oraz oliwa z oliwek. Jeśli [...]
[...] nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym opakowaniem i zielonym pesto. Jakie było moje zdziwienie, kiedy na odwrocie zobaczyłam [...]
[...] będzie Ci planować budżet i swoje zakupy. Choć w dzisiejszych czasach kupowanie na targowisku nie jest gwarancją niskich cen, to jednak masz przynajmniej pewność, że są to produkty lokalne, co jest zdecydowaną zaletą, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Korzystaj z produktów sezonowych i zrób zapasy Każda pora roku to sezon na pewną grupę warzyw [...]
[...] śladowych ilości antybiotyków przez dłuższy czas może powodować odporność na leki, nadwrażliwość na antybiotyk oraz zaburzenia flory jelitowej. Warto jednak pamiętać, że produkty spożywcze w naszych marketach są wyrywkowo, acz regularnie badane i mimo krzykliwych tytułów artykułów z brukowców łosoś wcale nie był bohaterem większej ilości afer [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
[...] wie o tym, że po treningu powinno się jak najszybciej dostarczyć organizmowi białka i węglowodanów, aby nie doprowadzić do katabolizmu mięśniowego. Szczególnie wskazane są produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ wchłaniają się szybciej niż te o niskim indeksie, przywracając energię, a w parze z proteinami niwelują negatywny wpływ [...]
[...] żeby zrobić sobie takie cudo samemu i nie każdemu się po prostu chce. Dlatego marka ALLNUTRITION leci nam na ratunek! CHERRY IN JELLY i STRAWBERRY IN JELLY to nowe genialne produkty dla owocożerców. Są tak pyszne, że lepiej przygotować sobie od razu dużą łyżkę i zaplanować porządny trening na spalenie kalorii. Nie gwarantujemy, że zastąpią wam [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
[...] środek” w kwestii węglowodanów. Jeśli chodzi o źródła węglowodanów, to chyba nie będzie dla nikogo zaskoczeniem, że naukowcy polecają: owoce warzywa rośliny strączkowe produkty zbożowe przygotowane z pełnego ziarna Tłuszcze Specjaliści sugerują, aby w tym okresie poziom spożycia tłuszczu wahał się między 1 a 1,5 g na kilogram masy ciała [...]