[...] Ponadto aktywność fizyczna może wspierać produkcję przeciwciał oraz komórek odpornościowych, takich jak limfocyty T i B. Jak wspomniałem wcześniej, trening pomaga obniżyć poziom kortyzolu, który może osłabiać układ odpornościowy. Zmniejszenie stresu prowadzi do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko infekcji. [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
[...] owłosienie, osłabienie mięśni ramienia i wokół bioder, cienka skóra, bóle brzucha z powodu zmian w jelitach i szerokie pionowe fioletowe rozstępy na brzuchu. Wysoki poziom kortyzolu powoduje również zaburzenia odporności - hormon ten prowadzi do zmniejszenia poziomu limfocytów i zwiększa liczbę granulocytów obojętnochłonnych. Tłumaczy [...]
[...] Najnowsze dowody sugerują, że śmiertelność z różnych przyczyn, innych niż choroba wieńcowa, jest podwyższona u osób ze zbyt niskim lub obniżonym (poprzez interwencję) poziomem cholesterolu w surowicy. Do tej pory niewyjaśniony jest związek między niskim lub obniżonym poziomem cholesterolu a śmiercią w wyniku samobójstwa, wypadku lub urazu [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
Od kiedy pamiętam, w Internecie demonizuje się wszystkie makroskładniki żywieniowe. O białku mówi się, że obciąża i niszczy nerki, co nie jest prawdą. O węglowodanach krążą opowieści, że są szkodliwe dla zdrowia, sylwetki, że powodują cukrzycę typu 2 i zespół metaboliczny. O tłuszczach (szczególnie nasyconych) mówiono, że powodują miażdżycę, [...]
Regularnie ćwiczysz i dbasz o to, co jesz, ale mimo to wciąż nie możesz pozbyć się opornego tłuszczu zgromadzonego w okolicach pępka? Nie jesteś sam. Tłuszcz zgromadzony na brzuchu, szczególnie głęboko osadzony tłuszcz brzuszny zwany trzewnym tłuszczem, jest jednym z najbardziej opornych miejsc sylwetki, co więcej staje się bardziej problematyczny [...]
[...] kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka oraz rozwój próchnicy i gorszy [...]
Kto z nas nie lubi czekolady? Dbając o sylwetkę, nieczęsto można sobie pozwolić na swoją ulubioną białą czy mleczną z orzechami laskowymi. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie gorzkiej czekolady jako alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Na co zwracać uwagę kupując gorzką czekoladę? Czy słowo gorzka zawsze ma swoje odzwierciedlenie w [...]
[...] na stan zdrowia osób z ryzykiem nadciśnienia i cukrzycy. Poprzez złożone mechanizmy, w tym przeciwzapalne, oba zwiększają wrażliwość na insulinę, co pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Wpływając na naczynia krwionośne i ochronę antyoksydacyjną mogą też wpływać na parametry związane z regulacją ciśnienia krwi. Działanie tych związków [...]
Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
[...] i ewentualnie trochę soli. Makaron Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron stanowi stabilne źródło węglowodanów, które pomaga utrzymać stały poziom energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy we krwi o połowę mniej, niż białe pieczywo. Makaron jest tradycyjnie podawany z innymi zdrowymi produktami, [...]
[...] mechanizmom? Przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta, która ukierunkowana jest nawet na cel budowania masy mięśniowej, powinna mieć określony pułap kaloryczny, na poziomie, którym umożliwi budowanie masy, ale jednocześnie ograniczy do minimum odkładanie tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że poziom energetyczny powinien być na plusie, [...]
[...] z chorobą niedokrwienną serca ... zbyt niskie stężenie cholesterolu (poniżej 160 mg/dL) zwiększało znacznie śmiertelność np. z powodu nowotworów. Inne badania wiążą niski poziom cholesterolu (poniżej 170 mg/dL) np. z rakiem płuc. Stężenie trójglicerydów. W badaniach wykazano, że podwyższone stężenie trójglicerydów mierzone na czczo skorelowane [...]
[...] trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), spożycie owoców i warzyw. Wykazano również, że pacjenci z trądzikiem mają niski poziom kwasu linolowego w lipidach powierzchniowych skóry. Należy on do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA), jest spotykany np. w oliwie z oliwek, oleju [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
[...] źle toleruje mleko krowie, jednak produkty typu sery, jogurty lub kefiry zdecydowanie lepiej. Wynika to z faktu, że wiele procesów technologicznych ma wpływ na obniżenie poziomu laktozy. Produkty, w których następuje naturalna fermentacja mlekowa np. w jogurtach, maślankach dochodzi do obniżenia zawartości laktozy, jednak nie jest ona usuwana [...]