[...] zwiększa wytrzymałość sportowców. Badanie Naukowcy z Uniwersytetu Loughborough w Anglii przeprowadzili eksperyment na ósemce zdrowych osobników, który wykazywali średni poziom aktywności fizycznej, których organizmy nie były przyzwyczajone do gorących temperatur. Na zewnątrz temperatura sięgała 4 stopni Celsjusza, natomiast w pomieszczeniu, [...]
[...] Wyłożyć na formę połowę ciasta czekoladowego, łyżką ułożyć kleksy z masy serowej, nożem zrobić zygzaki. Wyłożyć na formę pozostałą część ciasta czekoladowego. Na dolny poziom nagrzanego do 160st. piekarnika wstawić ciasto i piec 35-40min. Wystudzić ciasto i włożyć do lodówki na noc. Wartości odżywcze dla całości: Białko: 87g Tłuszcz: [...]
[...] wtedy, kiedy mówimy o krótkim okresie jej stosowania. Na dłuższą metę nie jest ani do końca bezpieczna, ani zrównoważona. Problemem jest jej "niskobiałkowość" oraz niski poziom biodostępności spożywanego białka. Długoterminowe przestrzeganie jej może się wiązać z niedoborami żywieniowymi, które prędzej czy później doprowadzą do problemów [...]
[...] i wapń, to składniki mineralne, które również znajdziemy w tym znanym od tysięcy lat afrodyzjaku. Owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Jednak poziom poszczególnych składników, różni się w zależności od owocu. Skupimy się jednak dziś na wiśniach, które są głównym składnikiem FRULOVE CHOCO IN JELLY 300g CHERRY, czyli [...]
[...] sprawia, że konsystencja danego produktu jest gęsta / lepka, dzięki czemu słodki smak dociera do kubków smakowych dłużej. Przez to sacharoza nie tylko drastycznie podnosi poziom glukozy we krwi, w nadmiarze prowadząc m.in. do insulinooporności oraz cukrzycy, ale również prowadzi do degradacji szkliwa zębów. Zupełnie inne działanie wykazują [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
[...] pochodzące z tych aktywności wydzielniczych organizmu są ze sobą wielokierunkowo powiązane i w wielu przypadkach działają synergistycznie.Wspólnie uczestniczą w kontroli poziomu cukru we krwi oraz uczucia głodu w ciągu całego dnia. Wpływają na czas reakcji na bodźce, zdolność do skupienia uwagi, a także na poziom motywacji, czy też [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
[...] z warzyw. Mimo że jest to ta sama cząsteczka, to ich oddziaływanie na organizm jest zupełnie inne. Po piąte Glukuronolakton Jest istotny dla utrzymania wysokiego poziomu energii oraz regeneracji psychicznej i fizycznej. Jego działanie polega na usuwaniu toksycznych metabolitów wytwarzanych podczas ćwiczeń. Po szóste Inozytol Inozytol [...]
Włączenie do codziennych jadłospisów dodatkowej ilości białka może przynieść wiele korzyści odżywczych. Jest to jeden z najczęściej stosowanych „zabiegów” dietetycznych, kiedy poprawić się chce stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne [...]
[...] kukurydziane z mlekiem EGCG dodane do koktajlu z truskawek, cukru i serwatki w porze śniadaniowej Wyniki Po spożyciu EGCG przez uczestników badania, naukowcy monitorowali poziom EGCG we krwi przez okres ośmiu godzin. W tym okresie pacjentom podano lunch. Australijczycy odkryli, że poziom EGCG we krwi było 3 do 4 razy wyższy gdy pacjenci [...]
[...] jest świąd i egzema skóry. Z narządem, jakim jest skóra, związana jest również synteza witaminy D w organizmie. W licznych badaniach wykazano pewne relacje pomiędzy podażą i poziomem tej witaminy a przebiegiem choroby. Suplementacja witaminą D w AZS Wiele osób narażonych jest na niedobory witaminy D. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy ekspozycja [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
Nadciśnienie tętnicze jest w stanie zniszczyć nerki, serce, ma także wpływ na zachowanie danej osoby, może być związane z agresją. W jednym z badań ustalono, że najwyższy poziom agresji fizycznej, złości i wrogości obserwowano u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Nie chodzi nawet o rozwój cukrzycy, ryzyko rozwoju miażdżycy czy zespołu [...]
[...] odżywczych, m.in. białka, błonnika, witamin i minerałów. Nie można też zapomnieć o zdrowych dla naszego serca jedno- i wielonienasyconych tłuszczy, które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując masło orzechowe? Tak jak wspomniałam, niektóre produkty zawierają dodatek soli i cukru. Jeżeli [...]
[...] należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, a spożywanie jej wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Regularna konsumpcja migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też [...]
[...] sportowca. Wsparcie w syntezie glutationu W Internecie dostępne są publikacje, które wskazują, że wykorzystanie od 300 do 1200 mg kwasu alfa-liponowego, skutecznie podnosi poziom glutationu w organizmie. Wzrost glutationu skutecznie wspomaga regulację układu immunologicznego, co znalazło swoje zastosowanie nawet w leczeniu AIDS. Co więcej, [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]