[...] otręby pszenne; otręby owsiane): 50g (ok. 5 łyżek) owoce suszone (np. żurawina, śliwki, morele, figi, unikać daktyli i rodzynek): 15g II ŚNIADANIE Główne składowe: pieczywo żytnie, może być pieczywo bezglutenowe lub dla diabetyków: 60g (ok. 1-2 kromeczki) dodatek białkowy: 50g (chuda wędlina, ryba wędzona, ryba w sosie pomidorowym [...]
[...] odżywce węglowodanowo- białkowej (serwatkowej) z delikatną domieszką glutaminy. Pierwszy posiłek po treningu może zawierać łatwiej strawne formy węglowodanów jak biały ryż, pieczywo pszenne, do tego chude mięso, najlepiej gotowane na parze. Pamiętaj, aby w pierwszej fazie potreningowej unikać tłuszczu. Spożyj również do tego sok warzywny, kefir [...]
Witam ponownie. Wiele było na forum postów poświęconych błonnikowi, ale nie znalazłem informacji kompleksowej, w której podanoby również szczegółowe tabele produktów zawierających błonnik. Dlatego sądzę, że tych kilka informacji o błonniku zebranych w jednym miejscu nikomu nie zaszkodzi Poniżej znajdują się niezbędne przy układaniu diety [...]
Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo? psonic Witam! Postanowiłem ukazać moją wizję odchudzania w okresie dojrzewania. Zacznijmy od tego czym jest otyłość, choć biorąc pod uwagę, iż SFD jest forum sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę [...]
[...] cukru, pełnoziarniste kaszki zbożowe (zalecane przygotowanie z wodą lub mlekiem ryżowym lub owsianym) Pieczywo: chleb żytni pełnoziarnisty, pełnoziarniste i wieloziarniste pieczywo chrupkie, pieczywo z zawartością błonnika powyżej 4% Makarony: pełnoziarniste, włoskie z dodatkiem np szpinaku, makarony z semoliny, gotowane zawsze al dente [...]
[...] Nafaszerować cukinię i wstawić do rozgrzanego do 200° piekarnika. Piec przez około 20-30 minut. Podać z pokrojonym na cząstki pomidorem Dzień 3 ŚNIADANIE: • Pełnoziarniste pieczywo z serkiem paprykowym i kawałkami ogórka Serek paprykowy Składniki: 100 g twarogu, łyżka jogurtu, ½ czerwonej papryki, ćwierć łyżki pieprzu Cayenne, ½ pęczka [...]
[...] oraz cukrów o wysokim IG (Indeks glikokemiczny) w ciągu dnia. Do tych ostatnich należą produkty węglowodanowe wysoko przetworzone jak np. ryż biały, płatki kukurydziane, pieczywo białe, cukier stołowy... Jeżeli należysz do takich ludzi, najlepszym rozwiązaniem będzie stopniowe eliminowanie z jadłospisu tego typu żywność. Można zaplanować [...]
[...] w 100% wędruje do komórek tłuszczowych. Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiamy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzających trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie [...]
[...] karmione podejrzaną paszą zwierzęta z wielkich hodowli? Jak się bronić Klienci powinni dokładnie sprawdzać na etykietach, co kupują. Wybierać produkty o naturalnej barwie, pieczywo bez przedłużonego okresu ważności, żywność jak najmniej przetworzoną. Zimą i wiosną warto kupować mrożonki, w których rzadko trafiają się substancje dodatkowe. [...]
[...] w 100% wędruje do komórek tłuszczowych. Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiajmy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe, itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzającym trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie [...]
[...] zasady dotyczace realizowania diety i sposobu jej stosowania -Podawac posilki mniejsze , ale czesciej niz 4-6 razy dziennie. Wylaczyc Produkty: a)Trudnostrawne :ciemne pieczywo , nasiona roslin straczkowych itd. b)Zawierajace duzo blonnika , zwlaszcza wlokniastego , zdrewnialego c)Zbyt objetosciowe lub wymagajace dlugiego zucia [...]
[...] o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takie które przedostają się z jelit do krwi w bardzo szybkim tempie. Do nich zaliczamy m.in. napoje słodzone i słodkie soki owocowe, pieczywo pszenne, ziemniaki puree, biały ryz, słodycze z niską zwartością tłuszczu, itp. Jeżeli cząsteczki cukrów prostych przedostaną się gwałtownie do krwiobiegu, poziom [...]
[...] zawierają skrobię, a soja - tłuszcz (olej sojowy) dlatego należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna Ciemne pieczywo, "grube" kasze (gryczana, pęczak, "brązowy" ryż), mąka razowa zawierają błonnik pokarmowy, który obniża kaloryczność i poprzez wolniejsze trawienie daje dłuższe [...]
[...] roślinnych. Miód, mączka ziemniaczana, suszone owoce, produkty te zawierają od 80-100% węglowodanów. Bogate w węglowodany są produkty zbożowe (mąka, kasze, makarony, pieczywo), które zawierają od 50-80% skrobi i mogą dostarczać znacznych ilości błonnika pokarmowego. Znaczne ilości węglowodanów występują również w pieczywie cukierniczym, [...]
[...] wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Najmniejsze ilości witaminy B6 (poniżej 0,05 mg w 100 g) zawierają płatki kukurydziane, mąka pszenna o najniższym wymiale tzw. typ 500, pieczywo pszenne oraz jabłka, wiśnie i porzeczki. W mleku i przetworach mlecznych znajduje się poniżej 0,10 mg tej witaminy w 100 g. FUNKCJE WITAMINY B6 W ORGANIZMIE [...]