Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]
[...] jest z jedzeniem określonych produktów wysokowęglowodanowych czy mieszanek tłuszczowo-węglowodanowych (słodyczy). Płatki kukurydziane, puree ziemniaczane, ryż biały i białe pieczywo (bułki, chleb etc.) niekoniecznie są dobrym elementem diety (stymulują silną odpowiedź glikemiczną), z kolei makaron ugotowany na twardo, ryż brązowy czy płatki [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
[...] niskie stężenie glukozy może być bronią obosieczną. Nie wszystkie produkty skrobiowe są korzystne dla człowieka. Płatki kukurydziane, puree ziemniaczane, ryż biały i białe pieczywo (bułki, chleb etc.) niekoniecznie są dobrym elementem diety (stymulują silną odpowiedź glikemiczną), z kolei makaron ugotowany na twardo, ryż brązowy czy płatki [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] przywitał swoich fanów tradycyjnym “Dzień doberek ludki moje kochane!”. Tym razem podczas porannych wywodów pochwalił się swoim niesamowitym gestem. W kolejce po pieczywo za Michałem stał pan, któremu zabrakło 30 gr do bochenka chleba (zaznaczył, że najtańszego). Wychodząc ze sklepu usłyszał rozmowę między nim a ekspedientką, że Pani [...]
[...] sylwetki, to zamiast fast food po treningu zjadaj raczej pełnowartościowe proteiny (wołowinę, wieprzowinę, ryby, jajka) z porcją węglowodanów (ryż brązowy, makaron razowy, pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza pęczak itd.) oraz warzywami. Osoby mające problem z odkładaniem się tkanki tłuszczowej powinny ograniczyć podaż węglowodanów (oraz [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]
[...] mogą wynikać z celowego działania grup naukowców. Z jednej strony biznes związany z węglowodanami jest wart miliardy dolarów (płatki śniadaniowe, słodzone napoje, soki, pieczywo, ryże, kasze, makarony), z drugiej, duża podaż węglowodanów od zawsze była elementem diety sportowców, w tym kulturystów. Celem meta analizy Sary Seidelmann i wsp. [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
[...] o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół pieczywo nie jest uznawane za najdoskonalszy produkt. Jednak, gdy zachowujemy umiar, dbamy o wartościowe dodatki i wybieramy dobre jakościowo pieczywo to nic złego się nie [...]
Wykorzystanie protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]