[...] z produktów bogatych w proteiny, nabiału, drobiu, ryb, zbóż lub orzechów było związane ze spadkiem masy ciała, jeśli tymi produktami zastąpiono przetworzone mięso (np. parówki, kiełbasy, szynki itd.). Skutki zdrowotne diety carnivore W badaniach naukowych adepci „diety mięsożercy” dość rzadko cierpieli na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
Budowa masy mięśniowej (hipertrofia) powinna być celem większości mężczyzn chodzących do klubów. Tkanka mięśniowa pozwala na zachowanie zdrowia, sprawności, zapewnia pożądany wygląd sylwetki oraz jest atrakcyjna wizualnie. Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie chodzi tylko o podaż protein, ale o ogólną wartość energetyczną pożywienia, dostarczaną [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
[...] sama i było jej smutno. Ala powiedziała, że jak są ludzie to wtedy budzi się w niej prawdziwy DZIK! Jako posiłek potreningowy jak na prawdziwego dzika przystało, zjadła 2 parówki z grilla i 4 kawałki bułki czosnkowej. Za wytrwałość, determinację i niepowtarzalny styl, Ala dostanie również paczkę od sklepu www.sfd.pl/sklep !!! Prosimy o [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery topione), droga do upragnionej formy stanie się o wiele łatwiejsza. Jeśli nie kupujesz niezdrowej żywności, to po pewnym [...]
Sięgając po wyroby mięsopodobne takie jak parówki, burgery, klopsy itp. spodziewamy się zazwyczaj czegoś na bazie soi lub innych strączków. Ciekawą opcją są zatem roślinne kiełbaski węgierskie, których bazę stanowi boczniak. Wyglądem nawet przypominają ich mięsny odpowiednik, jednak po rozpakowaniu od razu widać, że nimi nie są. Ich struktura [...]
[...] ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety drobiowo-wieprzowe, konserwy), alkoholu. Otyłych jest coraz więcej. Większość ludzi regularnie sięga po fast foody, które szkodzą potrójnie: powodują [...]
[...] kategorię ryzyka i zakwalifikowano tego rodzaju mięso do grupy 2A, czyli istnieją silne przesłanki, że jego jedzenie powoduje raka. Z kolei mięso wysokoprzetworzone (szynki, parówki, kiełbasy) jest sklasyfikowane w kategorii I, czyli bez wątpienia powoduje raka. Biorąc pod uwagę fatalne nawyki żywieniowe i zdrowotne większości ludzi w Europie i w [...]
[...] się okazać, iż masz całkiem solidne źródła węglowodanów lub tłuszczów, ale protein jest za mało lub są kiepskiej jakości (np. wysokoprzetworzone sery żółte, sery topione, parówki z MOM, różnorakie odpady mleczarskie w rodzaju maślanki itd.) Same węglowodany i tłuszcze są materiałem energetycznym, jednak ustrój nie poradzi sobie bez protein. [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
[...] tłuszczowej (widać to szczególnie przy porównaniu obwodu w klatce piersiowej i w pasie). Podawanie syntholu osobie, która chce „szybko być wielka”, da efekt, jak pompowanie parówki. Może i pojawią się obwody, ale jakość podobnej „masy” jest zerowa. Synthol nie wpływa w żaden sposób na syntezę białek mięśniowych, po prostu rozdyma mięśnie [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Zamienniki cukru są często piętnowane, bo są „chemią”. To słowo-wytrych obrazuje strach przed nieznanym, a zamienniki cukru są dla wielu osób takimi tajemniczymi związkami. Dlatego przypisuje im się negatywne oddziaływanie na ustrój. Ok, odnieśmy te dane do człowieka. Załóżmy, że ktoś wypija litr napoju dziennie i dostarcza w ten sposób 350 mg [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
[...] dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone mięso Przetworzone mięso to produkty suszone, wędzone, fermentowane, puszkowane i inne. Są to np.: parówki, boczek, suszone mięso, salami, szynka itp. Choć smaczne, to jednak zawierają zbyt dużo soli i mało składników odżywczych. Mają też znacznie więcej kalorii niż [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]