[...] w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych Jeżeli żywność jest przetworzona [...]
[...] parzenicy najlepiej razowego, żytniego lub pumpernikla. 3. Jeśli jesteś głodny między posiłkami jedz bakalie. 4. Gęste zupy są bardzo dobre na zwiększanie wagi 5. Suszone owoce są również dobrą przekąską miedzy posiłkami. Dają extra kalorie i witaminy 6. Dodaj odrobinę majonezu do kanapek oraz łyżkę oleju do sałatek. 7. W dni treningu [...]
[...] parzenicy najlepiej razowego, żytniego lub pumpernikla. 3. Jeśli jesteś głodny między posiłkami jedz bakalie. 4. Gęste zupy są bardzo dobre na zwiększanie wagi 5. Suszone owoce są również dobrą przekąską miedzy posiłkami. Dają extra kalorie i witaminy 6. Dodaj odrobinę majonezu do kanapek oraz łyżkę oleju do sałatek. 7. W dni treningu [...]
[...] (polisaharydy) Źródła węglowodanów w pożywieniu człowieka powinny pochodzić ze źródeł wyodrębnionych z naturalnych artykułów roślinnych. Miód, mączka ziemniaczana, suszone owoce, produkty te zawierają od 80-100% węglowodanów. Bogate w węglowodany są produkty zbożowe (mąka, kasze, makarony, pieczywo), które zawierają od 50-80% skrobi i mogą [...]
[...] są ryby we własnym sosie i mięsa pozbawione dużej ilości tłuszczu. Węglowodany - jest to paliwo, które dostarcza ciału energii. Znajduje się ono w naturalnym pożywieniu jak: owoce, warzywa, zboża. Zalecamy jedzenie ryżu, kukurydzy, płatków kukurydzianych i dużej ilości roślin zielonych. Wapno jest substancją bardzo ważną dla rozwoju Twoich kości [...]
[...] są ryby we własnym sosie i mięsa pozbawione dużej ilości tłuszczu. Węglowodany - jest to paliwo, które dostarcza ciału energii. Znajduje się ono w naturalnym pożywieniu jak: owoce, warzywa, zboża. Zalecamy jedzenie ryżu, kukurydzy, płatków kukurydzianych i dużej ilości roślin zielonych. Wapno jest substancją bardzo ważną dla rozwoju Twoich kości [...]
[...] diety śródziemnomorskiej. Zalecana przez najwybitniejszych kardiologów, najsmaczniejsza dieta, która sprzyja zdrowiu i długiemu życiu: nieprzetworzona żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego przemiału soczewica, groch, fasola, soja ryby chude - białe mięso. Oto składniki diety [...]
[...] Serce, wątroba, nerki, żołądek, jelita i inne organy dostają „po dupie”. Dobrym rozwiązaniem byłoby w tym przypadku bardziej zbilansować tą dietę i dołożyć świeże warzywa i owoce, orzechy, jogurt lub mleko. 4. ograniczenie śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowego W pokarmie znajdują się tzw. dobre i złe cukry – podobnie jest z tłuszczami. Dobre [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Mięsa dobrej jakości (kurczak, indyk, schab, wołowina, cielęcina...), jaja, nabiał. Węglowodany: Ryże; kasze; ziemniaki; warzywa; płatki owsiane i otręby; ciemnie pieczywo; owoce. Tłuszcze: Oliwa, Olej lniany, orzechy. Kiedy znasz już podstawowe tajniki układania diet śmiało się za to zabierz – to nie jest takie trudne! Posiłki około [...]
[...] (m.in. skrobi i błonnika), jest niskokaloryczny i zawiera mało tłuszczu. Tuczące są za to dodatki, jakie do niego serwujemy - sosy, mięso, sery. Mrożone warzywa i owoce tracą cenne wartości odżywcze? Po części tak, ale są to straty niewielkie. Mrożonki są bardzo dobrym uzupełnieniem diety jesienno-zimowej, kiedy dostęp do świeżych [...]
[...] głównie cukier i słodzące dodatki chemiczne - żywność bezwartościowa. Nawet spożycie jednego dziennie produktu to już za dużo. Drugi rodzaj to węglowodany proste (głównie owoce). Jest to wspaniałe źródło energii dla organizmu, gdyż fruktoza jest łatwo przetwarzana w glukozę. Trzeci to „duże" złożone, wolno spalające się węglowodany, [...]
[...] są ryby we własnym sosie i mięsa pozbawione dużej ilości tłuszczu. Węglowodany - jest to paliwo, które dostarcza ciału energii. Znajduje się ono w naturalnym pożywieniu jak: owoce, warzywa, zboża. Zalecamy jedzenie ryżu, kukurydzy, płatny kukurydzianych, i dużej ilości roślin zielonych. Wapno jest substancją bardzo ważną dla rozwoju Twoich kości [...]
[...] głodu ciastkiem trwa tylko kilka chwil. Im częściej tak robisz, tym szybciej uzależniasz się od słodyczy. MANIPULACJA Praprzodkowie człowieka lgnęli do słodkiej żywności (owoce, miód), bo zapewniała im dawkę łatwo przyswajalnej energii, o którą było wówczas trudno. Ten atawistyczny pociąg do słodkości wykorzystują dziś producenci żywności i [...]
[...] w latach 70-tych dzielono grupę węglowodanów w sposób całkiem pragmatyczny zgrubnie na dwie klasy - klasę węglowodanów prostych i złożonych. Tak więc czekolada, ciastka, owoce i słodzone napoje orzeźwiające były zaliczane do cukrów prostych. Przenikają one - według ówczesnych twierdzeń naukowców - szybko do krwi i prowadzą w ten sposób do [...]
[...] po treningu. Węglowodany proste trawią się szybko, przez co zapobiegają katabolizmowi powysiłkowemu (jeśli zjemy je ok 20-60 minut po treningu). Typowe węglowodany proste to owoce, miód, pieczywo białe, biały ryż. 3. Spożywajcie produkty zawierające błonnik. Błonnik poprawia przyswajanie węglowodanów i aminokwasów przez organizm. Dobrym źródłem [...]
[...] co z kolei jest efektem pożądanym przy przebiegu reakcji anabolicznych związanych z syntezą białek i glikogenu. Głównym źródłem potasu w diecie są ziemniaki, warzywa, owoce, orzechy oraz wszelkiego rodzaju soki. O odpowiedni dowóz potasu powinniśmy zadbać szczególnie po treningu, kiedy to gospodarka wodno-elektrolitowa jest poważnie [...]
[...] zasad. Zacznijmy od piramidy zdrowego odżywiania. Ce****e ją duże spożycie produktów zbożowych i warzyw. W mniejszym stopniu występują w niej składniki takie jak owoce, nabiał, ryby, mięso i jego przetwory. Na samym szczycie piramidy są tłuszcze oraz słodycze.Dieta oparta o piramidę ma za zadanie również zaspokajać potrzeby naszego [...]
[...] co z kolei jest efektem pożądanym przy przebiegu reakcji anabolicznych związanych z syntezą białek i glikogenu. Głównym źródłem potasu w diecie są ziemniaki, warzywa, owoce, orzech oraz wszelkiego rodzaju soki. O odpowiedni dowóz potasu powinniśmy zadbać szczególnie po treningu, kiedy to gospodarka wodno-elektrolitowa jest poważnie [...]