[...] na wagę i wlanie potrzebnej ilości oliwy do smażenia. Wtedy będzie wiadomo ile oliwy znalazło się na patelni i ile należy wpisać w dziennik żywieniowy. Jeśli zostaje Ci oliwa na patelni, to wlewaj jej mniej lub cały tłuszcz z patelni wlej na danie, ewentualnie zważ ile zostało. Ja po prostu smażę na małej ilości i zawsze ważę wlaną ilość [...]
- NNKT, omega 3 i 6 - a oliwa z oliwek? Tylko jak ja najlepiej spozywac? Na surowo czy mozna tez jej troche dodac do smazenia? Kiedys czytalem ze jest to zabronione bo wytwarza sie wiele substancji rakotworczych ale znowu w wielu przepisach pisze zeby cos tam cos tam usmazyc na oliwie z oliwek. To jak to wkoncu jest? Hmm jak oddycham? Bedę musiał [...]
[...] na noc, odłożą się one w postaci tłuszczu. Najważniejsze jest białko wolno wchłanialne (kazeina), posiłek ten powinien być lekki. Można do niego dodać zdrowy tłuszcz (tran/oliwa). Jako białko można dać ser twarogowy półtłusty, jaja kurze, rybę, mięso. Pełnowartościowe białko powinno znajdować się w każdym posiłku. Do każdego posiłku poza [...]
Nie zrobi to specjalnej różnicy. W procesie prawidłowego smażenia bez względu na to jaka będzie to oliwa z oliwek nie powinno dojść do negatywnych zmian w jej składzie kwasów tłuszczowych. Możesz więc używać jednej oliwy z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia do spożywania na zimno, np. surówek, jak i smażenia. Warto również zwrócić uwagę [...]
No i znowu sie pogubiłam: Oliwa z oliwek wśród tłuszczów płynnych najbardziej nadaje się do smażenia ze względu na wyjątkowo wysoką (do 75%) zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego (omega-9), który jest odporny na krótkie smażenie w niewysokich (150-180oC) temperaturach. [...]
jest pełno olejów zdrowych z sezamu, z oliwek, lniany i wele innych ale zapomnialem nazw:D smalec to topiona słonina to nie moze byc zdrowe no ale co niezdrowe to smaczne:P oliwa z oliwek czy tam inne zdrowe oleje nawet są zalecane do diety wiec czemu na nich sobie nie przyrządzac mięska;p a zeby Cie odstraszyc od smalcu , idz sobie do masarni i [...]
[...] który teraz zastąpiłem masłem orzechowym i oliwą z oliwek. Generalnie w dni bez treningu siłowego mam około 80 gramów węglowodanów (około 400 kcal) - reszta leci z tłuszczów dobrej jakości (masło orzechowe, oliwa, orzechy, makrela, jajka i smalec do smażenia). Pozdrowienia dla czytających! Zmieniony przez - KANwa w dniu 2014-02-05 22:14:52
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
zaczołem jeść według tej diety, ale potem w związku z pracą musiałem wyjechac i nie miałem możliwośći stosować tej diety a oto ona: Poniedziałek: Śniadanie:Pieczywo pełnoziarniste 150g, pierś z kurczaka 150g pieczona, masło ekstra 20g, dowolne warzywa – kanapki. Posiłek 2/3(skład na 2 posiłki łącznie):Sałatka z pieczoną piersią kurczaka 300g [...]
[...] czynników termicznych i najłatwiej ulegają utlenieniu. Oliwa z oliwek powinna być ok do smażenia z tym że nigdy nie extra virgin to raz a dwa nie wiem jaka jakościowo jest ta oliwa z biedronki mi zdarzy się czasem cos podsmażyć na oliwie i nic z takich rzeczy jak piszesz się nie dzieją. Zmieniony przez - wuper w dniu 2018-02-19 20:42:43
Do smazenia uzywaj tluszczow stalych, jak np smalec, ew. PAM, lub w przypadku krotkiego smazenia oliwa z oliwek rafinowana. Do picia czy surowek, oliwa z oliwek extra vigrin, olej lniany, oczywiscie w zaleznosci od proporcji kwasow tluszczowych w diecie.
[...] kwasu alfa linolenowego czyli tej trochę gorszej Omegi 3, a zatem tłuszczy wielonienasyconych. Oczywiście jednonienasyconych też, ale mniejszej ilości. Jednonienasycone to oliwa z oliwek albo np. migdały, bo orzechy włoskie to znowu kwas alfa linolenowy. Pamiętaj, że są jeszcze inne alternatywy dla smażenia. Oprócz gotowania, także pieczenie. [...]
Tłuszcze są ważne, doczytaj sobie o nich i próbuj włączyć tak, by Ci pasowały smakowo i do przygotowywania posiłków. Masło, smalec, olej kokosowy (bardzo dobry do smażenia), oliwa z oliwek dobrej jakości (niestety droga), olej lniany wysokolinolenowy (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do [...]
Teraz mam kilka pytań: 1. Jak mam paczkę fileta z kurczaka/indyka 800g, a widzę że podczas smażenia dość dużo wody wypłynęło z mięsa na patelnię to warzyć jeszcze po usmażeniu czy do kalkulatora wpisywać tyle ile podane jest w paczce mięsa? 2. Tłuszczów unikać w przedtreningowym i potreningowym? Czy tylko potreningowym? 3. Oprócz orzechów włoskich [...]
[...] glikemicznego - ryż i makaron warto po ugotowaniu oblać zimną wodą – to również obniża indeks glikemiczny - na żadnym z olejów powyżej nie można smażyć – wyjątkiem jest oliwa z oliwek, ale i tak nie polecam - w celu smażenia można używać sprayu PAM – odpowiednika tłuszczu bez kalorii bardzo dobra rzecz w diecie - mięsa polecam piec w [...]
[...] ale bez chlebka, ale możemy z surówką lub sałatką warzywną 5. Rezygnujemy ze złych tłuszczy np. masła, olei rafinowanych, smalcu, margaryny, 6. stosujemy tłuszcze dobre np. oliwa z oliwek, tłuszcz z gęsi, kaczki, olej słonecznikowy, z orzecha włoskiego, rzepakowy, z pestek winogron, 7. Węglowodany z pkt. 2 gotujemy bardzo krótko,(najlepiej na [...]
[...] omega 9. Warto ją dodawać do posiłków na zimno, jaka również można dodawać w celu smażenia, o czym warto poczytać w tym oto artykule: https://potreningu.pl/articles/5147/oliwa-do-smazenia-czemu-nie Wiele mówi się o jakości oliwy z oliwek, jej podrabianiu, itp. Niestety nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić tego, czy konkretna firma lub [...]