[...] ja odp. na inne pytanie - wiec doszlo do malego nieporozumienia . Ja nie polecam smażenia jako sposób przyżądzania posiłków. Jak patelnia to lepiej teflonek bez tłuszczu ewentualnie oleje beztłuszczowe. Odnośnie Twojego pytania to jak najbardziej oliwa z oliwek przed snem wskazana . Pozdr. Zmieniony przez - Hetfield86 w dniu 2009-11-12 20:21:55
W celu uzupełnienia kwasów tłuszczowy oliwa z oliwek bedzie lepsza,co do smażenia na głębokim oleju nie smaż. Jak robisz go z gurosem itp to nie mzoesz wpisać piersi w panierce to calkowicie co innego jest Jak tak robisz to wpisujesz surowa surową pierś kurczaka a pod spodem ilość tłuszczu na jakim ją zrobiłeś, przypraw nie musisz uwzgledniać
Podczas smazenia oliwa z oliwek traci wiele cennych skladnikow.Smaząc na niej po prostu ja marnujemy,lepiej dodawac ja do potraw. Oczywiscie mozna na niej smarzyc,ale na malym ogniu i nie dluzej niz ok.15 minut.Ogolnie rzecz biorac jest to wersja nie ekonomiczna.Jezeli juz smazymy,co nie jest tez najlepsza opcja (lepiej gotowac)najlepiej uzywac do [...]
tłuszcze mam dobre: do smażenia kokosowy, do polewania oliwa z oliwek z dodatkiem kapsaicyny i czosnku, do lekkiego smarowania masło ekstra :) Nie bój sie tłuszczy z mięs , ryb , smalcu do smażenia czy kanapek , orzechy prócz ziemnych też dawaj
Wywal to masło lurpak z posiłków okołotreningowych(rozumiem, iż to do smażenia, gotuj/piecz/gotuj na parze w takim razie), podbij białko do 200g, reszte wpakuj w węgle(do tych 4 tysięcy). Na noc daj może twaróg zamiast tej tuny. Białko niech będzie te 190-200. Najlepiej jakbyś ograniczył całkowicie smażenie, zamiast tego podbił tłuszcze orzechami, [...]
Pytanko odnośnie oleju rzepakowego... Ostatnio już parę razy słyszałem (wczoraj np w radio pr3) że jest nawet lepszy niż oliwa z oliwek... Lepszy jak lepszy ale czy dobry? Czy warto stosować? Czy nadaje się do smażenia?
http://www.sfd.pl/Podstawy_uk%C5%82adania_diety-t367367.html Mam pytanie odnośnie zdania w tym art'cie. Mianowicie "Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię. W tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach oraz białku, ilość tłuszczu powinna być nie wielka. [...]
[...] tylko powstaje akroleina...trans to sa kwasy tluszczowe ktore byuy obficie wystepujace w starych margarynach...teraz dodaje sie mniej (innowacyjne techniki utwardzania) oliwa z oliwek jest ponad 100 razy bardziej wrazliwa na utlenianie niz smalec i teoretycznie powinna lepiej sie sprawdzac do smazenia ale.........to zalezy od dlugosci [...]
Olej rzepakowy nie jest jedynym dostępnym źródłem tłuszczów. Masz o wyboru wiele innych i przy okazji lepszych np. do smażenia. W tym celu warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, smalec, czy oliwą z oliwek. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Ryby wędzone okazyjnie jak najbardziej można zjeść. Bazować polecam na [...]
[...] - podczas smażenia uwalniają się wolne rodniki w dużych ilościach. Dlatego na zimno Co do tłuszczy roślinnych - to nie wszystkie są zdrowe Te które można polecić to właśnie oliwa z oliwek, olej lniany/prażone siemię lniane/łuskany słonecznik. Jedyny minus oleju lnianego to fakt że jako olej tłoczony z nasion zawiera fitosterole - a co ostatnio [...]
Standardowo i niezmiennie,albo z grilla lub gotowany z warzywami.Mozesz tez smazyc na dobrej patelni z oliwa z oliwek w ilosciach takich zeby patelnia nie była sucha.Ostatni wariant(nie znaczy ze najgorszy) to olej do smazenia PAM.Psikasz nim mieso lub to na czym smazysz...
[...] jajka mieso ryby) ww (ryze kasze platki owsiane ziemniaki chleb razowy) tłuszcze, no i tutaj jest zreguły najwiecej prblemów. wiec musisz poczytac ale jest to oliwa z oliwek olej zepakowy lniany smalec tran(wszystko na zimno tłoczone-oprocz smalcu:) jedno ma byc do smazenia inne do picia na zimno. te stałe takie jak olej kokosowy [...]
[...] http://www.sfd.pl/JEM_%2F_NIE_JEM_dieta_by_Biniu__oficjalny_watek_Q%26A__Patrz_str_1_%21_cz3-t835452-s85.htm kocio - Tłuszcze jedno-nasycone nadające sie tez do podgrzania Oleje z pestek winogron, orzechów ziemnych, ryżowy, oliwa z oliwek - na oliwie można smażyć kilka godzin, a olej z orzechów ziemnych w ogóle nie nadaje się do smażenia.
[...] 4 wciskam na śniadanie i też trzymaj się tego. czemu biegasz z rana a nie wieczorem (to lepsza opcja, sam tak robię ale zawsze zadaje to pytanie) ? biegasz codziennie te 5km ? narazie to tyle jeśli chodzi o pytania tam padło pytanie z twojej strony co do smażenia smalec czy olej.. ja powiem oliwa z oliwek extra virgin nie znajdziesz nic lepszego
[...] lepsze od szynki, zmiast orzechów włoskich daj jakieś inne w których jest więcej tłuszczy jednonienasyconych. PRZED TRENINGIEM: - makaron 90g - pierś z kurczaka 120g - oliwa z oliwek 15g (trochę na patelnię z kurczakiem, reszta do sałatki) - warzywa (zazwyczaj marchew lub kapusta pekińska) Razem: 35g białka, 17 g tłuszczu, 70g ww Może być, [...]
Ale wiesz, tu na SFD też czytałam, że do krótkiego smażenia oliwa z oliwek jest ok. Za wiele jest teorii w całym tym żywieniu, człowiek się gubi :) No i z reguły nie smaży, bo to nawet smaczne nie jest, ale jak mówię - babcia itd...
[...] dluzej niz 2 tygodnie.Kwasy tluszczowe omega3 latwo sie utleniaja i w takiej postaci moga wiecej zaszkodzic niz pomoc(np. podnasza poziom ldl i obnizaja hdl cholesterolu). Z oliwa z oliwek nie ma takiego problemu, poniewaz tluszcze jednonienasycone slabiej si utleniaja, a dodatkowo zapobiega temu wysoki poziom witaminy e.Mozesz stosowac ja do [...]
1.2. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Głównym przedstawicielem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas oleinowy obecny w oleju oliwkowym, rzepakowym oraz arachidynowym, a także w produkowanych z nich margarynach. Oliwa z oliwek jest podstawowym tłuszczem stosowanym w diecie śródziemnomorskiej, zawiera 77% jednonienasyconych kwasów [...]