[...] za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol. Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon [...]
[...] za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol. Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon [...]
[...] za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol. Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon [...]
[...] Mógłbym przytoczyć setki powodów, dla których jedzenie mięsa ze względu na zawartość w nim białka jest jak najgorszą rzeczą. Jednym z produktów ubocznych metabolizmu białek jest na przykład amoniak. Tutaj chciałbym poczynić dwie uwagi. Po pierwsze, w mięsie jest duże stężenie kwasu moczowego. Kwas moczowy to jeden ze [...]
[...] Lek w ok. 85% wchłania się z przewodu pokarmowego, jego t1/2 wynosi ok. 4-5 h. Po podaniu p.o. efekt rozszerzający oskrzela pojawia się po 15-60 min. Lek jest częściowo metabolizowany w wątrobie. Większa część dawki wydala się przez nerki w stanie niezmienionym, przy czym wydalanie nerkowe postępuje szybciej przy małych wartościach pH moczu. [...]
[...] poziomem cholesterolu LDL i HDL. Wchodzi w skład enzymów np. trypsyny oraz stymuluje aktywność innych. Niektóre schorzenia, a zwłaszcza układu krążenia wpływają na metabolizm chromu. Niedobór: Niedobór chromu występuje rzadko i pojawia się w niektórych rejonach oraz przy diecie ubogiej w białko zwierzęce. Przy deficycie występować mogą: - [...]
[...] zgubny wpływ ma na naszą wątrobę prowadząc do jej uszkodzenia w ostateczności do marskości, która jest niewydolnością organu. Wątroba wówczas nie działa prawidłowo, boli i pacjent kwalifikuje się do przeszczepu organu. Alkohol wywołuje zaburzenie wchłaniania składników odżywczych. Blokuje przede wszystkim wchłanianie węglowodanów, co [...]
[...] rozpoznania Na CKK składa się biochemiczna triada: hiperglikemia, ketonemia i kwasica (rys. 1.). Każda z tych nieprawidłowości może być wywołana przez inne stany metaboliczne. Chociaż trudno sklasyfikować ciężkość CKK, proponujemy klasyfikację roboczą, która może być przydatna w leczeniu tego stanu. W tabeli 1. przedstawiono empiryczną [...]
[...] jeśli dowiesz się, jak opracować dietę, która zmaksymalizuje twoje możliwości spalania tłuszczu. Zakładając, że aby najlepiej spalić tłuszcz, przyśpieszyć Twój metabolizm ... Powszechnie uważa się, że główną przyczyną narastającej z biegiem lat nadwagi, jest nadmierna konsumpcja kalorii. Chociaż wydaje się to [...]
[...] słodzik. Pochwalany w 1988, ten słodzik jest 200 razami słodszymi niż cukier, jeszcze ma gorzki smak. K w jego stojakach imienia albo potasie. Acesulfame - K nie jest metabolized przez treść. Możesz ugotować i upiec z tym. Nie mają żadnych doniesionych skutków ubocznych z tym słodzikiem, chociaż to może powiększyć wydzielinę insulun, która [...]
[...] słodzik. Pochwalany w 1988, ten słodzik jest 200 razami słodszymi niż cukier, jeszcze ma gorzki smak. K w jego stojakach imienia albo potasie. Acesulfame - K nie jest metabolized przez treść. Możesz ugotować i upiec z tym. Nie mają żadnych doniesionych skutków ubocznych z tym słodzikiem, chociaż to może powiększyć wydzielinę insulun, która [...]
[...] słodzik. Pochwalany w 1988, ten słodzik jest 200 razami słodszymi niż cukier, jeszcze ma gorzki smak. K w jego stojakach imienia albo potasie. Acesulfame - K nie jest metabolized przez treść. Możesz ugotować i upiec z tym. Nie mają żadnych doniesionych skutków ubocznych z tym słodzikiem, chociaż to może powiększyć wydzielinę insulun, która [...]
[...] pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej postaci lub w formie prowitamin, które w trakcie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Witaminy - czyli czynniki uzupełniające, termin ten wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, który w 1911 roku wydzielił [...]