[...] kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, więc mogą być używane do smażenia. A najbogatszą w te kwasy jest oliwa z oliwek extravergine. Na 100 g oliwy, jednonienasycone kwasy tłuszczowe to aż 73,7 gramów. Biedronkowa ma 72g/100g produktu. Spełnia walory zapachowo,kolorystycznie i [...]
[...] poprzez niechlujną metodę zbioru, niedbałe lub (i) zbyt długie przechowywanie przed tłoczeniem, poziom alkilo-estrów będzie odpowiednio wzrastał. I napewno masz racje że oliwa z oliwek najwyższej jakości musi dużo kosztować , podaje Ci argumenty żę oliwa z biedrony za 12zl/750ml spełnia BARDZO WIELE punktów w których można określić dobra [...]
[...] dla oleju a POZYTYW, dzięki rafinacji niszczone są wszelkie szkodliwe elementy, olej jedyne co traci to procent witamin (mimo to ma o wiele ich więcej nawet po rafinacji niż oliwa), zwiększa się natomiast wiele innych zalet jak chociażby długość przechowywania, brak ryzyka powstawania szkodliwych związków, zresztą poczytaj bo masz naprawdę stare [...]
czy olej lniany jest najlepszy do smażenia ? jeśli nie to co, proszę o odpowiedź. wie ktoś, która oliwa z oliwek jest najlepsza, jakiej firmy itp? były jakieś testy ?
[...] niezbędnych witamin oraz minerałów 2 posiłek drugi -Drugi posiłek Powinien być lekki i pożywny, bogaty w pełno wartościowe białka i niewielką ilośc zdrowych tłuszczy np; oliwa z oliwek,pestki z dyni,pomidor,tuńczyk w sosie własnym białko/tłuszcze/warzywa 3 posiłek trzeci u Ciebie to będzie przed treningowy -posiłek przed treningiem. Powinien [...]
[...] stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na tłuszczach wielonienasyconych - olejach lnianym, kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, tranie Margaryny utwardzane pomimo [...]
[...] szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli. Sałatka 2 4 duze pomidory, pokrojone na duze czesci, 1 duza cebula, pokrojone na duże czesci, 1 lyzeczka suszonego oregano, oliwa, ocet winny, sól i pieprz do smaku. W dużym naczyniu mieszamy pomidory, cebulę i oregano. Doprawiamy do smaku oliwą, octem, solą i pieprzem. Sałatka 1 świeżo [...]
A i przy okazji moje pytanie. W arcie tym jest takie zdanie. Dobrym źródłem NNKT są oleje roślinne. Olej słonecznikowy zawiera około 70% NNKT, sojowy około 50%, oliwa z oliwek tylko 7% i dlatego można ją używać do smażenia. Jakto oliwa do smażenia? Przecież cały czas sie powtarza tutaj żeby nie smarzyć na oliwie Błąd w artykule czy jak?
do smazenia ?? ani jedno ani drugie smalec olej z kokosa do smazenia wykorzystujemy tluszcze nasycone - wysoka temperatura palenia oliwa z oliwek zawsze najlepsza na surowo ! :D
[...] i podnosząc poziom 'dobrego' (HDL), a także zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników. W przypadku tego produktu możemy mieć do czynienia z następującymi rodzajami: oliwa extra vergine (extra virgin olive oil) - najlepsza i najdroższa. Powinno się ją spożywać na surowo. Może być lekko mętna i z osadem. Często pakowana jest w ciemne [...]
Proces rafinacji olejów ma przede wszystkim na celu poprawę cech organoleptycznych tłuszczu (wygląd, smak, klarownosć) natomiast proces ten nie ingeruje w znamienny sposób w skład kwasów tłuszczowych (co najbardziej decyduje o przydatności oleju do smażenia). Zatem przy wyborze oleju do smażenia nie nalezy kierować sie tyle kwestią: [...]
[...] z piersi kurczaka (400g) -1/2 papryki czerwonej -1 biała cebula -kapusta pekińska -omlet/naleśnik/tortilla - wywalić tortille, tylko i wyłącznie omlet na oliwe z oliwek -oliwa z oliwek -pieprz czarny -zioła prowansalskie -przyprawa do gyros/curry -olej do smażenia wywalamy, zastąpimy oliwą -majonez - całkowicie do wywalenia, możemy zastąpić [...]
[...] brązowy/majonez 3) kiwi/nektaryna/jabłka suszone po treningu i barszcz ukraiński z białą fasolą oraz grillowaną piersią z indyka 4) szynka domowa/smalec do smażenia/oliwa z oliwek - jakąś sałatkę zrobię suplementy: siemię lniane mielone/kombucha/glutka w czasie treningu/wapno/magnez+cynk i ziółka:pokrzywa+mniszek Trening: drugi [...]
[...] fasolkę szparagową, mleczko kokosowe (żeby odrobinę zmienić smak); przyprawy: sól, pieprz, inne wg upodobań, raczej mało majeranku; tłuszcz do smażenia + dodany do potrawy (oliwa z oliwek, olej kokosowy). Wykonanie: Ja nie jem wywarów mięsnych dlatego kurczak jest osobno ugotowany do miękkości, następnie obrany z kości, pokrojony i dodany do [...]
[...] czerwona/ogórki kiszone na ostro z czosnkiem (pyszne... przepis teściówki, wykonanie mojej mamy...nie ma to jak się ustawić dobrze w rodzinie:-D)/majonez/oliwa z oliwek 5) rosół na sercach drobiowych z chrzanem 6) :-? chyba zapodam to co wczoraj na wieczór jaja sadzone a do tego szpinak z dużą ilością [...]
Wiadomo, że smalec czy tłuszcz kokosowy będzie do smażenia najlepszy. Ale nie przesadzajmy, nie duża ilość oliwy z oliwek do krótkiego smażenia np. drobiu jest zupełnie ok. Oliwa z oliwek ma tylko o 10 stopni niższą od smalcu temperaturę dymienia.
Sam MaGor pije olej (kokosowy). A innym poleca: olej olej! Olej kokosowy to nie jest klasyczny olej. Dobre oleje: rzepakowy, kokosowy Dobre oleje na zimno: lniany, konopny, oliwa z oliwek, oleje z orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) Złe oleje: słonecznikowy i wszelkie inne "warzywne" Cała sztuczka to sposób pozyskania oleju. Kokosowy, [...]
[...] Ale (b |t | w) trzymam codziennie takie samo. Oczywiście zmniejszam wraz ze zmniejszaniem się wagi. Generalnie - dużo warzyw, białe mięso - kurczak i indyk. Z tłuszczy - oliwa z oliwek, olej lniany, tłuszcz z żółtek jajek i w rybach, takich jak makrela albo łosoś. Wszystkie węgle wrzucam po treningu - zszedłem teraz do 60 kilogramów, a [...]
[...] masła 177°C, dla smalcu 188°C, dla oleju z pestek winogron 216°C, a dla GHHE aż 252°C) - zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, ale krótkołańcuchowe oraz nienasycone, takie jak oliwa z oliwek, - potrawy przyrządzane na GHEE smakują jak smażone „na masełku”, - nie wsiąka tak bardzo w smażoną żywność, a tym samym jest bardzo wydajne (do usmażenia np. [...]