[...] 3 całe jaja + warzywa. Można zjeść w postaci omleta, bądź jajecznicy (nie ścinamy żółtek), jajek na miękko. 30 g boczku wędzonego do jajecznicy lub szynki parmeńskiej, 10gr oleju kokosowego Opcjonalnie twaróg 120g + warzywa + oliwa z oliwek ok.10ml albo Łosoś wędzony 120g lub inna wędzona ryba np. makrela + warzywa 2 posiłek 100ml Mleko [...]
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
[...] na zmiany w żywieniu bo wież mi jeśli coś czujesz że masz na coś paniczną ochotę to wtedy masz sygnał że musisz przejrzeć swoją dietę... Co do tłuszczy- wywal masło i olej słonecznikowy!!!. Najlepsze tłuszcze to te tłoczone na zimno czyli oliwa z oliwek a totalny mercedes jest kiedy spożywasz oliwę nierafinowaną - nieoczyszczaną z [...]
[...] Pytam pobiewaze jesli odrobine wylewam jej na patelnie i smaze na niej potrawe czy pozniej po usmazeniu mozna jeszcze dodac np 10 ml oliwy czy trzeba wliczac w bilans juz olej na ktorym sie smazy? Tyczy sie to wszystkich tluszczy? Tłuszczu do smażenia używa się niewiele, aby natrzeć patelnię. Oczywiście należy wliczyć te ok 5g. Można smażyć na [...]
[...] x4=500 reszta to tłuszcze a więc WW=72g = 288kcal B =125g=500kcal T =112g =1008 kcal i tak kup wage kuchenną i wszystko trzeba dokładnie wazyć tłuszcze to oliwa z oliwek olej lniany ,może być rzepakowy ale tłoczony na zimno,wogóle jak oleje to tłoczone na zimno,nie smażyć,ale dusić gotować,grilować jak już smażysz to słonina lub smalec [...]
domer namisał : "Smazyc na lnianym to najgorsze co mozna z nim zrobic" Ty napisałes: "domer a co z mct i wysoka temperatura czy cos sie dzieje w opisie oleju mct z PVL czytalem ze mozna go dawac do goracych prod " Po pierwszych słowach odniosłem wrazenie ze piszesz a propo smażenia : "domer a co z mct i wysoka temperatura [...]
wiesz, trudno mi cos powiedziec o oleju winogronowym- nigdy nie stosowalam i nie slyszalam by byl zalecany ani przez kwasa, atkinsa czy montiego ja stosuje przewaznie olej slonecznikowy i z oliwek ale na pewno nie do picia co do warzyw i owocow- nie wiem na jakiej jestes diecie- bo jesli na nisko ww to uwazaj ze wszelkimi owocami(maja duzo [...]
[...] ok. Kuchenka turystyczna to i tak wiele, właściwie za wiele nie trzeba. Mięso, kaszę, ryż, ziemniaki zrobisz. Owoce dodasz, oliwę z oliwek, jakieś awokado, nasiona chia, olej lniany, smażyć możesz na kokosowym oleju, smalcu, czy maśle klarowanym, do tego porcja warzyw, najlepiej do każego posiłku. Mięcho - każdy rodzaj, ryby tłuste, jaja, [...]
A właśnie, skoro tutaj temat oliwy to ja mam pytanie: -jaką oliwę z oliwek można smażyć?? Bo kiedyś widziałam olej z dodatkiem oliwy z oliwek, taki może być? Czy lepiej smalcem?
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
[...] spalania) szczególnie w układzie nerwowym oka (retyna). Jedynymi tłuszczami nadającymi się do obróbki kulinarnej w wysokich temperaturach, czyli smażenia i pieczenia, są olej rzepakowy nisko- lub bezerukowy oraz oliwa z oliwek. Podczas smażenia na innych olejach powstają związki (nadtlenki, wodorotlenki lipidowe), które wykazują [...]
Dziękuję wam za odpowiedzi Mam jeszcze 2 pytania w tym jedno być może głupie, ale mnie męczy:P 1. Czy olej rzepakowy tłoczony na zimno może być zamiennikiem oliwy z oliwek? Można na nim smażyć? 2. Czy jeśli wleje na wagę kuchenną ileś tam mleka, to ml=mg?
[...] za poradą w dziale odżywania, iż podobno świetnie się nadaje do smażenia, a musiałem się też sporo naszukać. Możecie mi wytłumaczyć, dlaczego jest do elimiacji? Mam też olej kokosowy, lepiej się sprawdzi? Na oliwie z oliwek chyba się nie smaży? PS. Banan po treningu jest szkodliwy? Pomijając glikogen, po 2godz. treningu umieram z głodu, a [...]
zjedz sobie kuskus albo ryż, po co oba łączyć. Smażyć na oliwie można np na oliwie z oliwek krótkotrwale do ok 20 min powyżej, masło klarowane, olej kokosowy czy smalec.
Znalazłem takie pomysły że aż ślinka leci :):):):) Tylko dodawany jest zazwyczaj zawsze olej(myśle że na masie to nic strasznego) Ale jak ktoś chce redukować to mu nie zaszkodzi ??? Chyba że zamiast smażyć na rzepakowym lepiej użyć oliwy z oliwek ale tylko w ostateczności! (cena) :P I jak robie fileta z dodatkami np: panierka z płatków owsianych 2 [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] serek wiejski i pomidora do tego, zaraz wybieram sie na godzinny trening. Potem planuje zjesc duszona poers z kurczaka z warzywami chinakimi i ryz z dodatkoem normalnego oleju, a na koniec moge to polac tym lnianym? Podobno nie mozna na nim gotowac, smazyc tylko na zimno. Nie moge jesc orzechow, bo mam alergie, wyzej napisalem o tym. Oliwa z [...]
[...] dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych odpornych na obróbke termiczną. Nadaje sie doskonale do krótkotrwałego smażenia. Podobne właściwości, choć juz nieco gorsze ma olej rzepakowy niskoerukowy Do smażenia nie nadają sie oleje z dużą zawartoscia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a wiec olej lniany, słonecznikowy niemodyfikowany, z [...]
[...] "na oko", bo innego spoosbu nie ma. Koniu, no nie wiem jak interpretować Twój post. Redukcja za głęboko weszła? ;) A co do oliwy i tej całej dezinformacji dotyczącej olejów, czy tłuszczy ogólnie, to nie wiem, czy jest sens się powoływać na coraz to kolejne artykuły oparte na jakimś nowym badaniu (ten podlinkowany wcale nie dowodzi, że [...]
[...] na rzeźbienie sylwetki? Posiłek I -jajka -garść orzechów włoskich -tran -płatki owsiane -pomidory Posiłek II -pierś z kurczaka -surówka z kapusty, marchewki i buraczków -olej lniany Posiłek III -jakaś rybka -szpinak Posiłek IV -pierś z kurczaka -kasza gryczana ***TRENING*** Posiłek V -wołowina -ryż brązowy Posiłek VI -twaróg półtłusty -oliwa [...]
[...] ją bardzo niewielką ilością tłuszczu i tyle. Mięso nie musi w nim pływać. Warto również zainwestować w dobrej jakości patelnię. Smażyć można jak najbardziej na smalcu, oleju kokosowym, maśle klarowanym, czy oliwie z oliwek. Sprawdzi się również olej do smażenia w sprayu, np. coś takiego jak w linku poniżej: [...]