[...] organizmowi. Z tym wymiataniem wolnych rodników też jest wiele bujdy na resorach. Daje szansę na dłuższe życie? Nadmiar daje szansę raczej na krótsze. Aha, i poza tym olej rzepakowy to w większości tłuszcze wielonienasycone, czyli bardzo reaktywne, tzn. chemicznie mało stabilne. Nie ma w tym wypadku znaczenia, czy jest on zimnotłoczony i [...]
[...] nienasycone, z punktu widzenia organizmu człowieka są o wiele zdrowsze a występują one w większości tłuszczów roślinnych. Głównym źródłem kwasów nienasyconych jest olej roślinny. Dodatkowo dzieli się je jeszcze na kwasy jednonienasycone oraz wielonienasycone. Oczywiście jest szereg dróg pozwalających nam ograniczyć ilości tłuszczu w [...]
[...] 1 posiłku. Zależy to od aktualnego stanu homeostazy i treningu 7.Najlepszy do smażenia w wysokich temp. Jest smalec, zaś do smażenia a niskich i średnich oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Ponieważ oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takie jak np. margaryna podczas smażenia do podwójnych wiązań przyłącza się tlen, [...]
[...] Z łatwością znajdziesz tony artów o tym Smażymy do nasyconych zwierzęcych dlatego że nie konwetują do wodnych rodników, które są rakotwórcze 12:30 2gi posilek tunczyk + olej + salatka... ten tunczyk to powninien byc z puszki w sosie wlasnym prawda??? i do tego dodac oliwe... chyba nie powinnam uzywac tego w oleju skoro ma byc tluszcz zdrowy [...]
[...] mojej diecie, zgodnie z zaleceniami dietetyka jest dużo tłuszczów (ok 170g dziennie). Nie narzekam oczywiście bo lubię jeść tłusto:) Korzystam ze smalcu, masła klarowanego, oleju kokosowego, oliwy z oliwek. Dołożę jeszcze olej lniany. Moje pytanie dotyczy smażenia - sporo smażę, bo jakoś ten tłuszcz muszę wykorzystać. Czy tłuszcz pozostały na [...]
[...] antycholesterolowego, wkrótce zmiany. Na podstawie dziennika anister wypisałam już wszystkie zalecenia, które tam widziałam i proszę Szefowe o ewentualną korektę tej kolejnej części. Rozumiem, że niektóre zalecenia były skierowane do konkretnej osoby. Najbardziej interesuje mnie rozkład BTW (dla mnie). PROTOKÓŁ ANTYCHOLESTEROLOWY (wg [...]
[...] 19;00 VI jajka gotowane całe, papryka/ogórek... 22;00 VII twaróg półtłusty oliwa z oliwek... Żródła Białka Oczywiscie nieprzetworzone. Zródłami takiego białka są: Mięso : w kolejnosci od najlepszego : Cielęcina, Jagnięcina, Wołowina, Mięso ptactwa oraz Wieprzowina Ryby : Najlepiej morskie, głębinowe Jajka : To doskonały produkt zawierajacy [...]
A co z oliwa z pestek winogron bo znam ludzi ktorzy uzywaja jej do smazenia? Z pestek winogron to prawie same tłuszcze wielonienasycone. Jeszcze mam pytanie czy ten olej warto spożywać ze względu na zawarte w pestkach winogron antyoksydanty, czy występują one w oleju. Kolega zadał takie pytanie bodajże... w 2005 roku i chciałbym zasięgnąć [...]
[...] napisz mi czemu nie mozna z=smazyc na margarynie?? zawsze gadali ze smalec gorszy od margaryny a Ty piszesz lepszy.... wszytsko sie zmienia:)... 12:30 2gi posilek tunczyk + olej + salatka... ten tunczyk to powninien byc z puszki w sosie wlasnym prawda??? i do tego dodac oliwe... chyba nie powinnam uzywac tego w oleju skoro ma byc tluszcz zdrowy [...]
[...] 19;00 VI jajka gotowane całe, papryka/ogórek... 22;00 VII twaróg półtłusty oliwa z oliwek... Żródła Białka Oczywiscie nieprzetworzone. Zródłami takiego białka są: Mięso : w kolejnosci od najlepszego : Cielęcina, Jagnięcina, Wołowina, Mięso ptactwa oraz Wieprzowina Ryby : Najlepiej morskie, głębinowe Jajka : To doskonały produkt zawierajacy [...]
[...] nalej wody (do 2/3 wysokosci garnka) zakrec i zagotuj, gdy zacznie syczec (garnek), zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 25 minut. Potem wylacz gaz i pozostaw garnek na kolejne piętnascie minut. Potem mozesz dodas smazona na malej ilosci oliwy z oliwek cebulke i wlac troche konsentratu pomidorowego (sprawdz na etykiecie - ma byc bez cukru) [...]
[...] kulki lodów owocowych. Obiad - 350 kcal: Do wyboru 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi [...]
[...] (ale chyba nie extra vergine tylko z 2, 3 tloczenia) :) Jest takie cos jak jajka "omega-3" (kury sie karmi inaczej). Mozesz dodac 2kapsulki omega 3 albo lyk oleju lnianego/oliwy z oliwek. Smazyc na oliwie chyba za bardzo nie mozna (chociaz byc moze dla jajecznicy jest ok , bo mala temperatura i krotko ale nie jestem pewny); [...]
[...] 40 g w jednym posiłku. Wpływa na to kilka czynników. Pierwszym z nich jest genetyka. Każdy organizm jest inny i w inny sposób reaguje na różne dawki składników odżywczych. Kolejnym czynnikiem mogącym mieć wpływ na przyswajalność białka jest wykorzystanie suplementów wspomagających trawienie. Inny często wymieniany czynnik to stosowanie środków [...]
[...] i antyoksydantów. Mimo wszystko tak jak wspomniał Sachem największy problem to tłuszcz na którym smażysz, oliwa z oliwek nie jest odpowiednia. Lepszy wybór to np: olej kokosowy, ale w tym przypadku dostarczasz porcję nasyconych tłuszczy co również nie jest korzystne. Podczas smażenia wytwarzają się różne niekorzystne dla zdrowia [...]
Pytanie 1 - sam musisz zdecydować co chcesz osiągnąć. Obwodowo na wytrzymałość polecisz bardziej, a wytrzymałościowego treningu masz już dość na basenie/biegach. Ja bym był za skupieniem się na jednej partii, ze 2-3 ćwiczenia, kilka serii i powtórzeń danego ćwiczenia na daną partię. Pytanie 2 - Pewnie, że możesz orzechy dorzucić. Nie wiem czy [...]
[...] krótkotrwały i nie powoduje negatywnych zmian. Jednak jesli chcesz wydłużyć proces smażenia albo smażyć w wysokiej temp. (np. do zrumienienia mięsa), używaj smalcu lub oleju kokosowego. Jeśli chodzi o problemy trawienne to raczej mam częste biegunki i dlatego też nie bardzo jestem pozytywnie nastawiona do wszelkich mieszanek ziołowych bo [...]