Znowu wiele nieprawd...
Przede wszystkim ma ponad dwa razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi i sprzyjają chorobom układu krążenia. Co ważne, zawiera tylko 4% groźnego kwasu palmitynowego, sprzyjającego zlepianiu się się płytek krwi i powstawaniu skrzepów, mogących być przyczyną udaru.
No to gorzej, że ma mniej nasyconych kwasów tłuszczowych - one są niezbędne dla organizmu i wcale nie sprzyjają chorobom układu krążenia. Kwas palmitynowy nie sprzyja zlepianiu się płytek krwi i powstawaniu skrzepów.
Po trzecie , ma 11 razy więcej kwasów omega-3 chroniących serce, poprawiających odporność i pracę mózgu.
Spokojnie, omega-3 jest potrzebna, ale kto mówi o jego ogromnych ilościach. Omega-3 mamy także w jajkach, wołowinie, baraninie i innych mięsach, a także tłustym nabiale.
Po czwarte, rzepakowy dostarczy ci także trzy razy więcej witaminy E, skutecznego wymiatacza wolnych rodników, zabezpieczając cię przed chorobami serca i dając szansę na dłuższe życie.
Nadmiar witaminy E szkodzi organizmowi. Z tym wymiataniem wolnych rodników też jest wiele bujdy na resorach. Daje szansę na dłuższe życie? Nadmiar daje szansę raczej na krótsze.
Aha, i poza tym olej rzepakowy to w większości tłuszcze wielonienasycone, czyli bardzo reaktywne, tzn. chemicznie mało stabilne. Nie ma w tym wypadku znaczenia, czy jest on zimnotłoczony i nierafinowany; i tak szybko się utlenia i tak. Oczywiście, że zimnotłoczony i nierafinowany jest lepszy niż rafinowany, ale nie podgrzewamy go, ma miłość boską. Można go dodać troszkę to sałatki, etc. i będzie git, ale niech zostanie taki jaki jest, czyli zimny. Poza tym po otwarciu nie przechowywamy go miesiącami, no i należy pamiętać o zacienionym miejscu.
Jeśli dla smalcu przyjmiemy reaktywność 1 to oliwa z oliwek ma 10, a olej rzepakowy ok. 100. Prosta zasada - im więcej kwasów nasyconych tym dany tłuszcz jest mniej reaktywny. Olej kokosowy jest "debeściarzem", bo zawiera aż 90% nasyconych, czyli można na nim smażyć i smażyć i wszystko będzie jak najbardziej ok.