Kortyzol uznaje się za jednego z najgorszych „wrogów” sportowca. Wszyscy jak jeden mąż, straszą kortyzolem, gdyż ma on powodować szereg chorób: rozbijać mięśnie (katabolizm białek), działać antyanabolicznie, podwyższać ciśnienie krwi (zwiększenie rzutu serca i napięcia naczyń krwionośnych), niszczyć kości, wypływać na spadek odporności [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] na całym globie”. Tyle że epidemia otyłości, plaga nadciśnienia, wysyp nowotworów i chorób serca nie wzięły się znikąd. Referencje: http://www.subway.com/en-us/menunutrition/nutrition/realchicken http://ec.europa.eu/health//sites/health/files/files/eudralex/vol-5/reg_2010_37/reg_2010_37_en.pdf K.Humalda “Concordance of dietary sodium [...]
[...] net fat oxidation and synthesis by indirect calorimetry: evaluation of errors with special reference to the detailed composition of fuels. The American journal of clinical nutrition. 1988;47:608–628. Kevin D. Hall “What is the Required Energy Deficit per unit Weight Loss?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2376744/ Jean Philippe [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
Zdrowie serca jest bezwarunkowo istotne dla każdego z nas, niezależnie od tego, czy już się zmagamy z jakimiś problemami, czy jesteśmy w grupie ryzyka, czy po prostu interesujemy się własnym zdrowiem. To, co możemy zrobić zawsze, to zmienić nieco nasz styl życia, czyli wprowadzić modyfikacje do sposobu odżywiania, aktywności, higieny snu itp. [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale białko w diecie każdego z nas odgrywa niezmiernie istotną rolę. Błędnym jest potocznie spotykane myślenie, że białko potrzebne jest tylko osobom, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Zdecydowanie każdy z nas potrzebuje go, żeby przede wszystkim żyć i prawidłowo funkcjonować. Wśród [...]
Budowania kondycji może być rozumiane w sposób dwojaki. Po pierwsze, kondycja rozumiana, jako wytrzymałość mięśniowa, czyli zdolność do jego długotrwałej pracy. Po drugie, kondycja rozumiana, jako możliwości wydolnościowe ukierunkowane na efektywność transportu tlenowego w naszym ciele. Chociaż są to dwa zagadnienia, które odnoszą się do nieco [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, że nie da się przyswoić więcej niż 30 g w porcji. Jeśli spożywasz więcej, obciążasz nerki, wątrobę, zmniejszasz hipertrofię i ogólnie sobie szkodzisz! Czy jest to prawda, czy może mit? Cóż, nie do końca. Każdy człowiek ma odmienne zapotrzebowanie i możliwości przyswojenia składników odżywczych. Pisząc obrazowo, czy [...]
Ciągła koncentracja wymagana jest nie tylko podczas nauki. Odgrywa ważną rolę również w zarobkowej pracy umysłowej, czy pracy fizycznej i treningach sportowych, ale także podczas prowadzenia pojazdów, zwiedzania nowych miejsc, a nawet gotowania. Suplementy mogą przynieść wiele korzyści, jednak warto pamiętać o konsultacji ze specjalistą, aby [...]
[...] kreatyna (codziennie przez 2-3 miesiące lub stała suplementacja: 3-5 g po każdym treningu) 30-40 g węglowodany Referencje: P. Aagaard „Making muscles "stronger": Exercise, nutrition, drugs” http://www.ismni.org/jmni/pdf/16/14AAGAARD.pdf Mitchell CJ, Churchward-Venne TA, West DD, Burd NA, Breen L, Baker SK, Phillips SM. Resistance exercise load [...]
Z zastosowaniem preparatów przedtreningowych sportowcy sztuk walki mogą doświadczyć mobilizacji sportowego ducha i zwiększenia gotowości do walki o najwyższe trofea. Wyższa siła oraz wytrzymałość i opóźnienie poczucia zmęczenia wpływają bowiem na precyzję i celność uderzeń, oraz zaważyć mogą o zwycięstwie. Istnieją też związki hamujące ból oraz [...]
Suplementy potreningowe, jest to grupa produktów, których celem jest dostarczenie wszystkiego co potrzeba organizmowi, aby maksymalnie wykorzystać okres okna anabolicznego, jak i wspomóc procesy związane z regeneracją i odbudową. Zazwyczaj ich składy bazują na mieszankach aminokwasów z węglowodanami, które wsparte są o dodatki funkcjonalne, mające [...]
[...] supplement preserves muscle mass during intentional weight loss in obese older adults: a double-blind randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 101(2), 279–286. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.090290 Smith, Gordon I, and Bettina Mittendorfer. “Slimming down in old age.” The American journal of clinical [...]
Wiele osób uważa, iż kulturystyka jest zbudowana na farmakologii, ocieka nielegalnym wspomaganiem i sukcesy odnosi się tam tylko dzięki sterydom anaboliczno-androgennym, czy środkom peptydowym. To nieprawda. Możesz brać najlepsze sterydy anaboliczno-androgenne kilkanaście lat i bez odpowiedniej diety, ciężkiej pracy i przede wszystkim właściwej [...]
Masa mięśniowa może być budowana w warunkach nadwyżki kalorycznej. To znaczy, iż najlepszy trening oraz suplementy mogą zostać zmarnowane wskutek zbyt małej podaży energii. Dlatego sięganie po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a [...]