Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] niż osoby spożywające wszystko. Jest to jednak dość dobry sposób na znalezienie produktów, które przyczyniają się do największych dolegliwości bólowych. Źródła: https://www.healthline.com/nutrition/fodmaps-101#definition https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome#triggers https://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] trenujesz i zależy Ci na wynikach sportowych, możesz potrzebować znacznie większej puli węglowodanów. Źródła: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/verylowcarbohydrate-ketogenic-diet-v-lowfat-diet-for-longterm-weight-loss-a-metaanalysis-of-randomised-controlled-trials/6FD9F975BAFF1D46F84C8BA9C 783 [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek złapać na tym, że nie byłeś/aś wcale głodny, ale zdecydowałeś/aś się zjeść posiłek lub przekąskę tylko dlatego, że sięgnęła po nią osoba, z którą spędzałeś czas? Okazuje się, że działa w nas mechanizm nieświadomego naśladowania żywieniowego naszych towarzyszy. O czym dowiesz się czytając ten artykuł? A co, jeśli [...]
[...] daje odpowiednie nawodnienie — od wydajności w pracy, przez relacje osobiste, aż po dobre samopoczucie. Źródła: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-hydration-status-on-cognitive-performance-and-mood/1210B6BE585E03C71A299C52B51B22F7 Effects of Dehydration on Brain Functioning: A Life-Span [...]
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
Mało kto bywa zaskoczony tym, gdy mówi się, że w kulturystyce stosowane są sterydy. Ale gdy usłyszysz, że Twój ulubiony aktor lub osoba ze świata rozrywki osiąga formę za pomocą substancji anabolicznych może to być dla Ciebie trochę zaskakujące. Przynajmniej dla tych co o sterydach mają małą wiedzę. Mogą nie być sportowcami, których ranga zależy [...]
Naukowcy ciągle chcą ulepszać sposób odżywiania się zawodników najprzeróżniejszych dyscyplin, w tym kulturystów. Jak wygląda zapotrzebowanie zawodników na węglowodany, proteiny i tłuszcze w świetle badań naukowych? Węglowodany Pojedynczy trening siłowy może spowodować zmniejszenie zapasów glikogenu mięśniowego nawet o 24-40%. Dodatkowo spada ilość [...]
Akrylamid (niektórzy stosują pisownię akryloamid) został odkryty w 2002 r. w Szwecji. Powstaje on m.in. w czasie obróbki termicznej. Narażenie na akrylamid można ocenić poprzez addukty hemoglobiny. Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w [...]
[...] of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-capsaicin-on-substrate-oxidation-and-weight-maintenance-after-modest-bodyweight-loss-in-human-subjects/E8121427A21687A67B20E373B787041D Tomasz [...]
Naukowcy często wyciągają nie do końca słuszne wnioski z badań prowadzonych na osobach otyłych lub niewytrenowanych. Czasem powodem błędnej interpretacji jest użycie niewłaściwej metody pomiarowej (np. BIA w kontekście pomiaru ilości tkanki tłuszczowej czy mięśni). Edda Cava i wspólnicy twierdzą, iż „Wywołana dietą utrata wagi zmniejsza [...]
Kiedyś dzieci grały w gry na świeżym powietrzu, dużo biegały po podwórku, wchodziły na drzewa i trzepaki. Każdy powód wyjścia na dwór był dobry i wracało się właściwie tylko na obiad albo gdy nadchodził wieczór. Dzięki temu dzieci były sprawne i utrzymywały wysoki poziom aktywności. Często jeździły na rowerach, wychodziły do parku, a do domu [...]
Amerykanie przodują w rozmaitych "konkurencjach", tam potężnie rozwinął się nurt filmowych wygłupów (jackass), ryzykowania zdrowiem i życiem dla chwili „sławy” w serwisie YouTube, na Instagramie, Facebooku, TikTok lub innej, w danym momencie modnej usłudze. W sieci łatwo znaleźć filmy nastolatków, którzy „na sucho” stosują preparaty [...]
Mało kto z nas nie lubi smażonych produktów: jajecznica, smażone mięso, ryba, omlet czy ziemniaki są ulubionymi produktami wielu z nas. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby znalazły się one w naszych dietach. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób [...]
Urodzony w Libanie, Samir Bannout zwany także jako Lew Libanu, jest zwycięzcą Mr. Olympia (1983) i jednym z największych kulturystów w historii tego sportu. Karierę zawodową rozpoczął jako 18-latek, zdobywając swoje pierwsze trofeum w 1974 roku w Teenage Mr. Universe. To zwycięstwo dało mu kartę Pro IFBB i przekonało go do przeniesienia się do [...]
Zgodnie ze słownikiem PWN, wegetarianizm to sposób odżywiania się, polegający na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska oznacza dalszy krok i polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (jajek, serów, mleka, miodu, białek mleka, białka serwatkowego, [...]
Sen to proces wspólny dla całego królestwa zwierząt, od muszki owocówki, przez ryby a skończywszy na ssakach. Bezsenność ma ogromny wpływ na fizjologię człowieka i jest powszechnie kojarzona z zaburzeniami metabolicznymi (otyłość i cukrzyca), chorobami układu krążenia (nadciśnienie) oraz zaburzeniami psychicznymi (lęk i depresja). Co więcej, [...]