[...] pestkami i nasionami? One też mają w sobie dużo białka i jak najbardziej powinniśmy się nimi zajadać, nie martwiąc się obecnością tłuszczu. Orzechy laskowe, ziemne, nerkowce, włoskie czy jakiekolwiek inne, a także pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, migdały czy nasiona chia zawierają wszakże zdrowy i korzystny dla organizmu tłuszcz, [...]
[...] i wytrawnie. Zobaczmy jakie składniki możemy dobrać, aby usmażyć różnego rodzaju omlety. 1. Na słodko Składniki: płatki owsiane, jaja, twaróg chudy, borówka, ksylitol, sól, nerkowce, cynamon, olej kokosowy, soda oczyszczona. Jaja wbijamy do pojemnika. Dodajemy twaróg, płatki, ksylitol, sodę (czubek łyżeczki), sól i cynamon. Wszystko to miksujemy [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
[...] w tych przetworach dostarczają węglowodany, niż białka. Z pewnością Muesli pozbawione dodatków cukru oraz oleju palmowego, a za to zawierające migdały, pestki dyni oraz nerkowce, mogą być cennym dodatkiem do diet osób zmagających się z otyłością oraz zaburzeniami lipidowymi (miażdżycą) oraz glukozowymi (cukrzycą). Jak wykorzystać PROTEIN [...]
[...] cynku są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Głównie są to mięsa wołowe i wieprzowe, a także owoce morza. Do roślinnych źródeł zalicza się m.in. fasolę, pestki dyni, nerkowce, ciecierzycę, czy płatki owsiane, jednak cynk z tych źródeł charakteryzuje się niższą przyswajalnością. Poza osobami na dietach wegańskich niedoborami zagrożone mogą [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
Witam.Co myslicie o nerkowcach (oczechy nerkowe...chyba tak sie zwa)?Lepsze od np laskowych albo wloskich?Jak wyglada sprawa z ich wartosciami odzywczymi?
Czy moga sluzyc za dobre zrodlo tluszczy?Np zamienic je z wloskimi?Oczywiscie pomijam kwestie ceny...chociaz juz teraz wcale az tak drogie te orzechy nie sa.
[...] -Mleko - Białko + wapń -Sery, serki itd. - Białko, wapń, arginina, lizyna, ornityna, sporo serków zawiera także witaminy np. D lub B -Słonecznik, orzechy ( włoskie, migdały, nerkowce itp) fasola, groch, dynia, pomidory - Tutaj co prawda wymieniłem nie 1 produkt lecz kilka, ze względu na to że są one poprostu mniej pomocne, aczkolwiek też ważne, [...]
[...] z nasionami chia,warzywa i kawałek awokado oraz plaster sera żółtego. PRZEKĄSKA: suszone banany,orzechy ziemne. 4posiłek Ser twarogowy pół-tłusty 150g,warzywa i orzechy(nerkowce,laskowe,włoskie,migdały) 20g Czy ta dieta jest dobra i czy powinienem po ją poprostu trzymać do skutku zmniejszając co jakiś czas podaż tłuszczy? [...]
[...] i mogę usiąść i zjeść ;) A więc na kolacje wpada: 5 bułek grahamek, 396 g chleba żytniego, Skyr, 2 jogurty naturalne, 20g migdałów blanszowanych, ok 300g orzechów (nerkowce, laskowce, migdały) 45g masła orzechowego, 60g sera pleśniowego camembert i 40g ogórka konserwowego. Czasami gramy wyglądają inaczej ale to malo znaczące różnice [...]