SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

nasycone kwasy tłuszczowe

  • [...] wpływ na wyniki badania! Podsumowanie Nie istnieją przekonujące dowody, iż wysoka podaż tłuszczy jest szkodliwa dla zdrowia (jeśli nie są to tłuszcze trans). Nawet tłuszcze nasycone, uważane przez dziesiątki lat za główną przyczynę np. chorób serca wcale nie są groźne dla zdrowia. Za to istnieją dziesiątki przekonujących badań na temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10242 Data: 2018-02-06 09:28:33
  • [...] 20% dziennej podaży energii z tłuszczów miały mniej testosteronu od tych dostarczających 40%. Mniej było testosteronu całkowitego, wolnego, szczególnie gdy tłuszcze nasycone zastąpiono wielonienasyconymi.  Istnieje wiele badań sponsorowanych przez branżę wytwarzającą cukier, soję czy nabiał. Należy patrzeć na to, kto, dlaczego i w jakim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4488 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych.   Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17623 Data: 2020-09-20 11:14:14
  • Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1993 Data: 2020-09-17 13:04:05
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (kwas alfa-linolenowy) Kwas laurynowy i kwas oleinowy raczej zwiększają wydatek energetyczny, niż powodują odkładanie energii w postaci tłuszczowego „balastu”. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 (PUFA), takie jak kwas linolowy, występujące w olejach roślinnych, mogą przyczyniać się do otyłości, natomiast te z grupy omega-3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1865 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Olej kokosowy a cholesterol

    Artykuł
    Zdrowie

    Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15015 Data: 2017-11-19 11:48:46
  • Olej kokosowy i kontrowersje z nim związane

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5181 Data: 2017-09-14 10:00:36
  • [...] latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie sercowo-naczyniowej odgrywają tłuszcze nasycone (Badanie Siedmiu Krajów). Wstępne obserwacje Keys i wsp. były prowadzone już w latach 50. XX wieku, bardziej szczegółowe w latach 1958-1983. Wzięło w nim udział 16 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9923 Data: 2019-03-06 08:51:34
  • [...] nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w tym cukry: 43 g, błonnik: 6,5 g, białko: 4,1 g. Okaże się, iż 100 g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30614 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 2%, stabilizatory: guma guar, karagen. W 100 g lodów czekoladowych Gelatelli Master of Taste znajdują się 283 kcal. Węglowodany 23,8 g, białko 3,9 g, tłuszcze 18,5 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,1 g). Plusy: cena, obecność kawałków czekolad, migdałów, podanie przez producenta dokładnego składu procentowego Minusy: dostępność tylko w jednym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26439 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4470 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5161 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Awokado - magiczny owoc w diecie redukcyjnej?

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] jako głównego źródła energii do funkcjonowania naszego ciała, ale także przeprowadzania treningów. W powszechnej świadomości utarło się, że musi zawierać głównie nasycone kwasy tłuszczowe pochodzące np. z jajek, nabiału oraz mięsa. Te produkty budzą jednak opór i sprzeciw dużej grupy dietetyków, ze względu na możliwy negatywny wpływ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2100 Data: 2021-08-19 09:40:38
  • Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 641 Data: 2023-08-17 15:09:06
  • [...] w ziemniakach. Ponadto bataty mogą być niezłym źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku czy chlorków. Zwykłe ziemniaki mogą być niestety także źródłem ołowiu. Tłuszcze nasycone Niektórzy autorzy amerykańscy przeskakują od skrajności w skrajność. Nie udowodniono, by nasycone kwasy tłuszczowe były aż tak wielkim zagrożeniem, ale to nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3249 Data: 2020-09-18 12:30:46
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wśród powszechnych poglądów słyszymy często, że wołowina, a szczególnie jej chude elementy (zrazowa, rostbef, rozbratel, antrykot, polędwica), to najlepsze źródło białka, które powinno znaleźć się w każdej diecie osoby chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7284 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • MCT KETO OIL - tłuszcz dla formy i zdrowia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych coraz więcej mówi się również o tłuszczach szybko dostarczających energii (krótko- [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 628 Data: 2022-11-22 11:59:55
  • Wpływ Fast foodów na skórę i urodę

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] przygotowywana z ręcznie wyrabianego ciasta. Jednak w tym materiale skupimy się na produktach o gorszym składzie. Dlaczego FAST FOODY są takie złe? Zazwyczaj są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, mają wysoki udział soli i cukru. Wiele produktów jest tworzonych z myślą o dłuższym przechowywaniu, szybkim przygotowaniu i jak najwyższych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1375 Data: 2021-12-20 14:35:26
  • Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1469 Data: 2023-02-24 07:30:55