[...] te bardziej wytrawne, inni zaś na słodko. Możliwości jest sporo, wiele zależy od naszych zdolności kulinarnych, ale także tego, co akurat mamy w lodówce. Amerykański naleśnik... Pankejki zawładnęły Ameryką. Jada się je tam na potęgę z różnymi dodatkami. Placek ten to nic innego, jak amerykańska wersja naszego standardowego naleśnika, z [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] kupowany jest jak najtańszy). Dobór butów (nie zapewniają odpowiedniej przyczepności). Ćwiczący i jego błędna technika (najczęściej). Podobny zawodnik leży na ławce jak naleśnik, nie ściąga łopatek, nie ustawia ciała w pozycji mostka, nie blokuje stóp, nie dopina i nie dociska do ławki górnej części grzbietu, nie usztywnia brzucha i [...]
Niedawno Muyor JM i wsp. opublikowali ciekawe badanie, które będzie używane do negowania techniki używanej do wyciskania sztangi leżąc. W eksperymencie wzięło udział 20 mężczyzn ważących średnio 77 kg, przy 1.79 m wzrostu i mających rekord w wyciskaniu 85 kg (wszystkie dane średnie). Napiszę w wielkim skrócie, dlaczego to badanie jest błędne. W [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]