Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
Zakupy spożywcze to coś, czemu każdy z nas musi stawić czoło! W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze są bardziej skomplikowane, niż kiedyś. Z jednej strony mamy wiele ułatwień: więcej sklepów, duże markety, możliwość zakupów online. Musimy wybierać jednak spośród setek produktów, te, które są smaczne i zdrowe. Łatwo ulec kolorowym etykietom, [...]
[...] do tłuszczowej, a także regulują pracę układu nerwowego. Węglowodany Węglowodany z kolei mogą stanowić w przybliżeniu 45 – 55% kaloryczności diety. Do źródeł uznawanych za najbardziej wartościowe zalicza się zboża, ziemniaki, warzywa i owoce. Zapewniają one węglowodany potrzebne do utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, która [...]
Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
[...] źródło białka, jeśli nie jest się weganinem i nie ma się uczulenia na proteiny mleka krowiego albo laktozę. Korzystanie z różnych wysokobiałkowych produktów spożywczych jest najbardziej optymalną decyzją, ponieważ pozwala na dostarczenie rozmaitych składników odżywczych, witamin i minerałów. Białko pochodzenia roślinnego Jeśli zapytać, w jakich [...]
[...] zapewniasz sobie w ten sposób dowóz niekoniecznie pożądanej, dodatkowej porcji kalorii. Mięso, makaron, ryż, kasza czy pieczywo, łatwo chłoną dodatkowy tłuszcz. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności. 1 g dostarcza 9 kcal (9 kilokalorii). Dla porównania 1 g węglowodanów tylko 4 kcal, z kolei białko teoretycznie 4 kcal, jednak [...]
Sposobów oraz metod na pozbycie się zbędnych kilogramów jest wiele. Do jednych z najbardziej popularnych, a także często stosowanych należy dieta ketogeniczna. Kojarzona jest zazwyczaj z szybką utratą masy ciała, a także z brakiem odczuwania głodu. Na temat diety ketogenicznej istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
[...] warzywnych czy owocowych, ale też do różnych półmisków z kaszami, ziemniakami czy ryżem. Mamy wiele możliwości, ale powinniśmy sami sprawdzić, jaka opcja odpowiada nam najbardziej. Owocowy mus z nasionami chia Składniki: 100 ml mleka 3,2% tł. 400 ml mleczka kokosowego (puszka) 50 g nasion chia laska wanilii 40 g ksylitolu 50 g malin 50 g [...]
[...] Oczywiście nie zawsze udaje się to zrealizować - mówimy o tzw. szarej strefie, jednak wytyczne powinny być jednoznaczne. Dieta mięsożercy - Carnivore Diet - kto najbardziej może na niej skorzystać? Ze względu na jej ekstremalny charakter i “element nowości” nie ma obecnie badań, które sprawdzałyby długoterminowy wpływ diety [...]
[...] Po 2 roku życia oczywiście mleko nie powinno być głównym składnikiem diety naszego dziecka, ale jako dodatek w postaci mleka pełnotłustego, kefiru, jogurtu czy sera – jak najbardziej. Warto pamiętać, że mleko, a także produkty mleczne są bardzo ważnym źródłem wapnia w diecie naszych pociech. Wapń, jak i witamina D zapewniają prawidłowy wzrost, [...]
Czy zjadłaś/eś już dzisiaj porcję zielonych warzyw liściastych? Szpinak, jarmuż, a może roszponka? Czy wiesz, że warzywa tego typu znajdują się na szczycie najbardziej odżywczych produktów w przeliczeniu na jedną kalorię? Dzięki zawartości błonnika, witamin, minerałów i fitoskładników są świetnym sposobem na zwiększenie gęstości składników [...]
[...] zęby i mocne kości Mleko krowie zawiera najlepiej przyswajalny wapń i dobrze przyswajalne białko. W okresie wzrostu to właśnie tych dwóch składników mały człowiek potrzebuje najbardziej. Wapń buduje kości oraz zęby i utrzymuje je w dobrej formie. Jest też potrzebny mięśniom (odpowiada za skurcze włókien mięśniowych, w tym za pracę serca) oraz [...]
[...] ciastkach itd.). Węglowodany Reszta zapotrzebowania. Co jemy? Warzywa(czerwona papryka, brokuły, kalafior, czosnek, boćwina, kapusta kwaszona, pietruszka nać to chyba najbardziej wartościowe które w tej chwili przychodzą mi do głowy). Owoce zawierają wiele cennych składników odżywczych i nieznaczną ilość fruktozy. Dlatego w większości [...]
[...] Niektóre z nich stanowią jednocześnie same w sobie środek leczniczy. 4. Dieta Główną przyczyną większości chorób jest niewłaściwa dieta. Złe odżywianie i używki to najbardziej istotne czynniki chorobo-twórcze. Około 90% wszystkich chorób ma swoje źródło w złym odżywianiu. Dlatego najistotniejszym elementem profilaktyki zdro-wotnej jest [...]
[...] gazów i biegunka, ustępują po podaniu laktazy - enzymu, który rozkłada laktozę. Prawdopodobnie równie częsta jest nietolerancja produktów mlecznych, a jej najbardziej typowymi objawami - z powodów nie do końca jeszcze zrozumiałych - są: uczucie zapchanego nosa, nadmierna produkcja śluzu, dolegliwości związane z układem [...]
[...] to na etapie masy uważam że bo każdego posiłku złożonego z jaj powinniśmy obok białek, uwzględnić 1-2 żółtka. Co prawda zawierają one tłuszcze ale są to tłuszcze najbardziej wartościowe dla naszego organizmu a białko żółtek w połączeniu białka z białek tworzy doskonała kompozycje aminokwasów. Ad32. Pieczywo, powinniśmy, jako dobre [...]
Witam, chciałem opisać mój sposób na dietę na bazie kilku lat eksperymentowania, zdobytej wiedzy. Wszystko zapiąłem w jednym artykule najogólniej i najprościej jak się dało. Mam nadzieję że odniesiecie się do tego artykułu i wskażecie ewentualne błędy: Witam. Po kilku latach testowania różnych diet i suplementów postanowiłem podzielić się swoimi [...]