[...] udawał, iż masę zbudował tylko na „kurczaku i ryżu”. Sięgał także po niewielkie ilości insuliny. Haney: „Jeśli chcesz budować jakościową masę, to nie możesz się opychać byle czym. Zyskasz w ten sposób co najwyżej nadmiarową tkankę tłuszczową, pogorszysz jakość swojej muskulatury. Musisz jeść właściwe pokarmy i trzymać się z daleka od niezdrowych [...]
Mechanizm wzrostu mięśni nadal nie został do końca poznany. Nie ma idealnego, takiego samego dla wszystkich modelu treningowego ani identycznego schematu żywieniowego. Z pewnością mamy do czynienia z osobami, które mogą mniej lub bardziej zwiększać siłę i masę mięśni. Większość ludzi należy do tej największej grupy. Niewielu ma predyspozycje [...]
[...] czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. wirusy, [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
Ostatnio jedna z Czytelniczek zadała pytanie, bazujące na własnych doświadczeniach. Nie pamiętam w stu procentach treści, jednak zapytanie brzmiało podobnie do: "Moim celem jest utrzymanie wagi, więc spożywam ilość kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem [...]
Istnieje wiele silnych, wręcz niezatapialnych mitów dotyczących treningu siłowego i aerobowego. W dzisiejszym opracowaniu przyjrzymy się treningowi siłowemu i aerobowemu, ich cechom wspólnym i różnicom. Czy da się wyłonić faworyta w tej rywalizacji? Czy może poszczególne rodzaje treningu więcej łączy, niż dzieli? Według wszelkich dostępnych [...]
[...] zwiększając ilość komórek odpornościowych w błonach śluzowych w wyściółce jelit. Jak spożywać słodkie ziemniaki? Możesz się zastanawiać, jak przyrządzić bataty i z czym je jeść. Chyba najpopularniejsze są frytki z batatów, które są smaczne same w sobie, ale jak najbardziej możesz przyprawić je wedle uznania, np. słodką papryką albo [...]
[...] się, śmiech i krótkie zerkanie w kierunku mężczyzny lub bezpośrednie patrzenie na niego (Eibl-Eibesfeldt, 1989; Moore, 1985; Simpson, Gangestad i Biek, 1993), przy czym wiele kobiet łączy wszystkie te trzy sygnały, aby zakomunikować silne zainteresowanie seksualne mężczyzną (Grammer, 1990). A teraz odwróćmy sytuację... Czy stężenie [...]
[...] wieloma barwnikami, ale też toną cukru, dlatego sporo osób dbających o sylwetkę po prostu z nich rezygnuje. Zestawienie galaretek pozwoli nam wyłonić najlepszą. Galaretka, czym tak naprawdę jest? Galaretka powstaje dzięki właściwościom żelującym dodatków: żelatyny, pektyny bądź agaru. Należy podawać ją zawsze na zimno, gdyż jest podatna na [...]
Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
Istnieje wiele metod mających na celu zmuszenie mięśni do wzrostu. Na początku warto pamiętać, iż bez zapewnienia odpowiedniego fundamentu kalorycznego nawet najcięższy trening siłowy przynosi połowiczne efekty. Czy ze stosowaniem treningu okluzyjnego wiąże się jakieś ryzyko? Niewielkie, o ile zachowa się zdrowy rozsądek, jednak nikt [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
[...] nie są to ilości wystarczające do zaspokojenia zapotrzebowania metabolicznego. Poziom odpowiedniego spożycia choliny wynosi 425 mg choliny na dobę dla kobiet w wieku rozrodczym, 450 mg podczas ciąży i 550 mg w okresie laktacji. Cholina jest szeroko rozpowszechniona w diecie, ale wiele suplementów prenatalnych jej niestety nie zawiera. [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
[...] najlepszym razie jest ból w miejscu iniekcji, w najgorszym - rozległa infekcja, która kończy się wycinaniem płatów np. pośladków. Zła wiadomość brzmi, że nigdy nie wiesz, z czym masz do czynienia. Z reguły środki dostępne w Polsce sprzedawane jako „oxa”, zawierają wszystko, tylko nie anavar. Doustne preparaty potrafią zniszczyć wątrobę, mają też [...]
Imponująca klatka piersiowa, jest oprócz bicepsów obiektem pożądania adeptów kulturystyki. Z pewnością są to pierwsze mięśnie, o których myślimy, planując nasze treningi. Ponadto wyciskanie na klatkę piersiową jest podstawowym wyczynem i wizytówką, przy pomocy której przedstawiamy swoje osiągi. Natomiast sam trening klatki piersiowej, jest [...]
[...] nadmierna praca aerobowa może eksploatować mięśnie (szczególnie ciężkich, masywnych sportowców). Czym innym jest trening 50-60 kg biegacza 4-5 x w tygodniu po 45-70 minut, a czym innym aeroby 100-, 120- czy 150-kg adepta dyscyplin siłowych. Podsumowanie Najlepiej, aby trening aerobowy prowadzić w dni wolne od treningu siłowego. Najbardziej [...]
[...] doboru ćwiczeń i odpowiedniej objętości. Jeśli stłumisz to tylko dlatego, że jesteś starszy, nie uzyskasz rezultatów, których szukasz.” Wystarczy obejrzeć poniższe wideo, aby przekonać się, że Joan Macdonald wie o czym pisze. Ona pokazał, co jest możliwe dzięki ciężkiej pracy, konsekwencji i poświęceniu. Spójrzcie tylko na te bicepsy!
Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD