Witam. Mam pytanie odnośnie mąki z typu 720. Czy jest ona zdrowa jeśli jem z niej chleb? Normalnie bym się tym nie przejmowała ale u mnie wlatuje 400g takiego chlebka (bochenek) 2 razy w tygodniu w ciągu jednego dnia (tak cały bochenek w jeden dzień aczkolwiek kanapki są małe więc szybko schodzą a ja jestem chlebożercą). Może dla niektórych to [...]
Cześć! W mojej diecie staram się jeść jak najbardziej zróżnicowanie i zdrowo, więc często pojawiają się tam wypieki. Ciągle używałem mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej 2000, jednak wg mnie są one zbyt 'ciężkie' i ciasta lub podobne dania wychodzą w nieodpowiedniej formie. Jakie wy używacie i gdzie można je dostać ? (na wypieki oprócz chleba, [...]
Składniki: 100g jogurtu naturalnego 430g twarogu półtłustego 100g banana 2 jajka 25g mąki z topinamburu 20g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym 125g malin Sposób przygotowania: Jogurt zblendować z twarogiem i bananem na gładką masę. Dokładnie wymieszać z odżywką białkową i mąką. Następnie wbić jajka i wymieszać dokładnie. Do posmarowanej [...]
Składniki: ciasto 1 jajo 250g twarogu półtłustego 80g mąki z brązowego ryżu sól dodatki 10g oleju kokosowego 100g borówek 150g jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Twaróg z jajkiem zmiksować na gładką masę, dodać szczyptę soli, mąkę i ugnieść ciasto. Blat posypać mąką, gdyż ciasto będzie się lepić do rąk. Z ciasta uformować długi [...]
Czego potrzebujemy: 50 g ciasta Protein Pizza 50 g twarogu półtłustego 20 g mąki owsianej 5 g pestek słonecznika Jak wykonać: Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - odkładamy na kilka minut. Po tym czasie ciasto zagniatamy ponownie wraz z mąką owsianą i pokruszonym serem. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto [...]
Czego potrzebujemy: 3 jajka w temperaturze pokojowej 5 g ksylitolu 25 g smakowa mąka owsiana Quamtrax olej kokosowy dodatki: 1 kiwi 20 g masła orzechowego Jak wykonać: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy ksylitol i ubijamy około 2 minut na puszystą masę. Do białek przekładamy ubite żółtka, dodajemy przesianą [...]
Czego potrzebujesz: 80 g instant oatmeal o smaku karmelowym 30 g mąki ziemniaczanej 30 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1 żółtko 120 g śmietany 18 % 500 g śliwek 5 g ksylitolu 5 g mąki ziemniaczanej łyżeczka cynamonu Jak wykonać: Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i [...]
[...] na drobnych oczkach pół cebuli 2 ząbki czosnku 5 g nasion chia + 1/3 szklanki wody łyżka natki/koperku przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano 7 g oleju kokosowego mąka owsiana do skorygowania gęstości masy Dziki sos Tomato Basil Jak wykonać: Soczewicę gotujemy do miękkości - po ugotowaniu odstawiamy by przestygła. Cebulę siekamy w [...]
Czego potrzebujesz: 80 g instant oatmeal o smaku karmelowym 30 g mąki ziemniaczanej 30 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1 żółtko 120 g śmietany 18 % 500 g śliwek 5 g ksylitolu 5 g mąki ziemniaczanej łyżeczka cynamonu Jak wykonać: Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i [...]
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]
[...] smak, a jednak wersja wegańska zupełnie nie odbiega od pozostałych rurek, nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że są jedne z lepszych. Skład Substancja słodząca: maltitole, mąka pszenna, olej shea, napój ryżowy w proszku (ryz, błonnik owsiany, olej słonecznikowy, sól), olej słonecznikowy, emulgator: lecytyny , aromat, kawa. Wartości odżywcze [...]
Czego potrzebujemy : 100 g ciasta PROTEIN PIZZA 20 g zmielonych na mąkę płatków owsianych 50 g serka philadelphia 100 g tuńczyka w sosie własnym 40 g sera feta 80 g szpinaku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak wykonać: Ciasto robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy na kilka minut. Następnie blat wysypujemy mąką owsianą i [...]
[...] znajdziemy tutaj żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zapachu. To zdecydowanie duży plus tego dania. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, papryka suszona, kolendra, kmin rzymski, czosnek suszony, papryka chili suszona, kurkuma, koper włoski, cynamon, goździki, imbir suszony, [...]
Czego potrzebujemy: 120 g daktyli 30 g kakao 80 g mąki kokosowej puszka mleka kokosowego - najlepsze do tego celu z Lidla tabliczka gorzkiej czekolady - ja standardowo używam tej 74% kako Jak wykonać: Daktyle posiekać i zalać wrzątkiem, do poziomu daktyli. Po około 30 minutach odlać namiar wody i zblendować. Dobrze połączyć z mąką i kakao. Jeśli [...]
[...] które mogłyby przyspieszyć psucie się jedzenia. Co więcej, nie ma tu żadnych konserwantów. Ten sposób przedłużania trwałości jest ogromną zaletą produktu. Skład Makaron 41% (mąka z pszenicy durum, woda), ciecierzyca 13%, oliwka czarna 9%, cebula 7%, pomidor suszony 6%, oliwa z wytłoczyn z oliwek 6%, pestki dyni 4,3%, nasiona słonecznika 4,3%, [...]
Produktów mięsopodobnych było już wiele, więc pora na coś à la rybnego. To niesamowite, jak producenci potrafią wszystko przekształcić na wyrób roślinny. Niekiedy wychodzi to całkiem ok, a jak jest tym razem? Szczerze mówiąc, podchodziłam do tych kotlecików z wielką dozą niepewności. Szukałam w składzie jakiś dziwnych dodatków, które miałyby dać [...]