Masz przecież inne ryby nie tylko tuńczyk, np morszczuk, dorsz, mintaj itp.Masz również jeszcze bardzo popularny produkt który dostarczy białka - Jajka . Niewiele jest produktów, w których znajdziemy tak cenne i wartościowe składniki odżywcze, jak w jajkach, dlatego powinny być częstym gościem na naszych stołach. Jadać możemy je w różnych formach, [...]
Mam ten sam problem a ryby lubię :) Porywam się czasem na pangę, morszczuka częściej, a są takie momenty, że paluszki rybne jem. Z tego co widzę to pozostaje tylko morszczuk. Koło morza nie mieszkam, więc na świeżą, pyszniutką, chrupiącą rybcię nie mam szans :)
Uzupełniać dietę nie masz czym przy takich kaloriach jak zamówiłeś to już zjedz albo odsprzedaj. Śledzie , makrela , łosoś , mintaj , morszczuk , dorsz szprotki ...
Masz przecież inne ryby nie tylko tuńczyk, np morszczuk, dorsz, mintaj itp.Masz również jeszcze bardzo popularny produkt który dostarczy białka - Jajka . Niewiele jest produktów, w których znajdziemy tak cenne i wartościowe składniki odżywcze, jak w jajkach, dlatego powinny być częstym gościem na naszych stołach. Jadać możemy je w różnych formach, [...]
[...] Dbasz o odpowiednią podaż omega-3? mowa tutaj o rybach (kilka razy w tygodniu) śledź, łosoś dziki, pstrąg, niekiedy też można zjeść halibuta czy makrelę. Z chudszych to mintaj, morszczuk, miruna etc. Warto również rozszerzyć swoje menu o ALA, siemię, nasiona chia, lniany czy orzechy włoskie. Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-01-06 14:42:22
[...] niżej. Odpowiadając na Twoje drugie pytanie... Najlepszymi źródłami białka są: - chude mięsa: np. kurczak, indyk, polędwiczki wieprzowe - chude ryby: np. mintaj, dorsz, morszczuk, sandacz - jaja (tak jak nadmieniłeś) - chude sery - odżywki białkowe - rośliny strączkowe Układając zdrowy jadłospis należy jednak pamiętać o różnorodności [...]
[...] wieprzowe (rozsądna cena i podobna kaloryka do piersi z kurczaka) - mięso z indyka - tuńczyk z puszki (raz w tygodniu nie zaszkodzi) - chude ryby takie jak: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz - także ryby o większej zawartości tłuszczu takie jak: łosoś, pstrąg, makrela (raz na jakiś czas nie zaszkodzi też i śledź) - jaja lub tylko białka jaj [...]
Witam Białka pokarmowe są źródłem materiałów budolcowych – aminokwasów, koniecznych do regeneracji, jak i syntezy nowych włókien mięśniowych. Aminokwasy, z których zbudowane są białka pełnią w organizmie szereg ważnych funkcji. Aminokwasy mogą posłużyć także jako rezerwowe źródło energii.