[...] wiązań peptydowych białek, dzięki czemu ich strawność jest dużo szybsza. Gdy zależy nam na wykorzystaniu białek o przedłużonym czasie wchłaniania, wykorzystać powinniśmy mleko pasteryzowane. Wykorzystanie mleka UHT w porze okołotreningowej znajduje po raz kolejny potwierdzenie swojej przydatności dla podniesienia możliwości metabolicznych [...]
[...] (laktazę), dlatego bez obaw mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją. Produkty, które mogą się znaleźć w naszej diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] g kukurydza konserwowa 20 g fasola czerwona konserwowa 20 g przyprawy Dzień 2 Śniadanie: musli musli z rodzynkami i orzechami 80 g miód pszczeli 20 g orzechy włoskie 20 g mleko UHT 3,2% 250 ml borówki amerykańskie 50 g Drugie Śniadanie: kanapki z serkiem kanapkowym chleb żytni 140 g (4 kromki) rzodkiewki 75 g serek kanapkowy typu almette 70 g [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] miast w Polsce). Na dodatek niektóre z nich nie stroniły od tytoniu czy alkoholu, a ich diety i aktywność fizyczna pozostawiały wiele do życzenia. W umiarkowanej ilości, mleko i produkty mleczne nie powinny stanowić wielkiego zagrożenia dla zdrowia. Aktywacja osi związanej z insuliną i IGF-1 nie oznacza od razu, iż każdy pijący mleko i [...]
Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
[...] spadku testosteronu i hormonów pomocniczych. Jednak z drugiej strony, u czterech z pięciu kobiet nie zarejestrowano wpływu konsumpcji mleka na owulację. Z badania wynika, iż mleko stanowi źródło hormonów, które mogą wpływać na naszą fizjologię. Oddziaływanie jest szczególnie zauważalne w przypadku mężczyzn. Jednakże hormony zawarte w mleku mają [...]
Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]
W biedrze jest mleko " golde soya " natualny produkt sojowy bez dodatkow. Od czasu do czasu lubie sobie wypic dla smaku szklankę mleka, więc jak juz to zwykle UHT czy SOJOWE?
Słyszałem ostatnio opinię, jakoby mleko UHT nie powinno się nazywać mlekiem, a płynem mleko podobnym, bo nie ma nic wspólnego z mlekiem. No i nie powinniśmy go pić! Nieco mnie to zastanowiło. Ile jest w tym prawdy i niby dlaczego nie powinniśmy pić mleka UHT? Co niby jest z nim nie tak?
Mam pytanie dotyczące mleka w diecie. "Poprzednio" słyszałem by omijać mleko UHT w kulturystyce i kupowałem zwykłe w markecie. Nie zagłębiałem się w temat i nie sprawdzałem tego "mitu". Jednak ostatnio zauważyłem, że większość "ćwiczących" używa mleka UHT. Jak w końcu z tym jest ? Dodam, że mam możliwość codziennego kupowania świeżego mleka - [...]
czy mleko uht można gotować czy gotuje się tylko mleko pasteryzowane z butelki?chciałabym się dowiedziec poniewaz chce podawac je mojemu dziecku które skończyło rok i nie jestem pewna które jest lepsze do gotowania kaszki mojemu dziecku?
Czy mleko UHT? to mleko prawdziwe, czy też produkt mlekopodobny i jeśli tak to z czego jest produkowany? Jakie są walory odżywcze tego mleka i jakie ewentualnie szkodliwości? Co oznacza ten skrót "UHT"?