Spokojnie zamroź i o nic sie nie boj, nic sie z miesem nie stanie. Wklejam taki artykul (za poradnikzdrowie.pl) moze sie komus przyda. "Żeby się nie psuło" Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale temperatura bliska zeru nie zawsze jest korzystna. Jak postępować, by produkty dłużej były smaczne, [...]
W temacie mleka dodam swoje pięć groszy. Zacznę od przykładu. Może być czekolada i produkt czekoladopodobny. Z mlekiem jest podobnie. Im mleko bardziej przetworzone, tym mniej wartości odżywczych posiada. Najczęściej kupujemy mleko UHT. Można je przechowywać nawet do sześciu miesięcy i nie wymaga przechowywania w lodówce. To już chyba coś nie tak [...]
W jakim celu te mleko? ja przetwory mleczne tzw smietane,maslo stosuje glownie jako zrodlo energii tluszczy krotko lancuchowych - ile gramów krótkołańcuchowych tłuszczów dostarczasz z nabiału? Pytam bo dla przykładu masło zawiera ich mniej niż 1g na 100g... Jesli mleko ma byc do smakau to 100ml raczej nikomu nie zaszkodzi, ale kupowal bym [...]
[...] się od pasteryzacji że przekracza ponad 100C często metodą francuską stosowny przepływ przez płytowy wymiennik ciepła mleka w temp 150C przez 0,2 sek. jednak najczęściej mleko przez kilka-kilkanaście sekund poddawane jest temperaturze około 120C. Można napisać co to za różnica? A różnica jest taka że kappa-kazeina jako główny nośnik wapnia w [...]
[...] SGGW w Warszawie UHT to skrót od słów w języku angielskim "ultra high temperature" i oznacza po prostu wysoką temperaturę. Taki napis na kartoniku mówi o tym, że mleko zostało szybko podgrzane do temperatury powyżej 135 stopni C i jest sterylne, czyli pozbawione szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu ma dłuższą przydatność do [...]
[...] pasteryzacji, ale potocznie utarlo sie owo uht i tak potocznie rozumiemy ten proces http://www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=15263 Czy mleko UHT i pasteryzowane jest mniej wartościowe niż prosto od krowy? Odpowiada dr inż. Małgorzata Ziarno z Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa [...]
[...] zanieczyszczenia mikroorganizmami, drobnoustrojami chorobotwórczymi i przetrwalnikami bakterii, które są obecne w surowym mleku. Dzięki procesowi UHT można przechowywać mleko w zamkniętym kartonie do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Po otworzeniu opakowania mleko należy wstawić do lodówki. Tak przechowywane nadaje się do spożycia przez [...]
A oto co jem w ciągu dnia jakieś porady? Posiłek ilość kcal białko tłuszcze węglowodany edycja ćę Posiłek nr 1 ćę10:00 Produkty b.d. 745 12 75 1 Jaja kurze całe 3-4szt 121 11 8 0 Majonez Kielecki 100g 624 1 67 1 Posiłek nr 2 ćę13:00 Produkty [...]
Dziś niestety muszę zrobić szybkie podsumowanie dnia . Goni mnie czas muszę iść spać bo padam a o 8 ide do pracy . Dziś klata . Wyciskanie gryfu na ławce poziomej ( po 9 dniach przerwy i 3 dniach ostrej biegunki siły mnie opuściły... ) ostatnie 8 ruchów na 75 kg ( normalnie na 80-82 kg ) Rozpiętki po 15 ruchów hmmm...trochę mi się to nie [...]
[...] W przypadku mleka pasteryzowanego (ogrzewanie do 100C) następuje zniszczenie mikroflory chorobotwórczej oraz inaktywacja enzymów. Mleko UHT jest znacznie bardziej trwałe niz mleko pasteryzowane, z tytułu tego, że zniszczona jest wieksza ilosć droboustrojów. Nie oznacza to, ze jest ono całkowicie mikrobiologicznie jałowe. Mleko UHT wykazuje tzw. [...]
z tymi jogurtami to dało by się coś zrobic;D sorry rodzynki nie,pomyliło mi się. to co mam jesc zamiast wędlin?tylko sery i serki? aha dodam,że mleko po to w śniadaniu jest,żebym mógł jakoś zjesc płatki owsiane,bo tak na sucho to niezbyt;/ wklejam Ci diete troche sprostowana 7:0 mleko uht 3,2% tl 100ml chleb baltonowski 50 g platki owsiane 100g [...]