[...] Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium” https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from James M. Rippe and Theodore J. Angelopoulos „Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium” https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from James M. Rippe and Theodore J. Angelopoulos „Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic [...]
[...] 345–349. Mattila PH, Piironen VI, UusiRauva EJ, Koivistoinen PE. Contents of cholecalciferol, ergocalciferol, and their 25- hydroxylated metabolites in milk products and raw meat and liver as determined by HPLC. J Agric Food Chem. 1995;43:2394–9 Mattila PH, Vakonen E, Valaja J. Effect of different vitamin D supplementations in poultry feed on [...]
[...] by np. osobno podawać określone dawki kreatyny czy jabłczanu L-cytruliny. Referencje: Frantisek Kvasnicka Michal Voldrich Isotachophoretic determination of creatinine in meat and meat products Ojeda A.H. I in. Effects of Beta-Alanine Supplementation on Physical Performance in Aerobic–Anaerobic Transition Zones: A Systematic Review and [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
[...] 345–349. Mattila PH, Piironen VI, UusiRauva EJ, Koivistoinen PE. Contents of cholecalciferol, ergocalciferol, and their 25- hydroxylated metabolites in milk products and raw meat and liver as determined by HPLC. J Agric Food Chem. 1995;43:2394–9 Mattila PH, Vakonen E, Valaja J. Effect of different vitamin D supplementations in poultry feed on [...]
[...] fructose and sucrose in selected soft drinks” http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-2-438.pdf Anderson GH. Much ado about high-fructose corn syrup in beverages: the meat of the matter. Am J Clin Nutr. 2007;86:1577–8 Melanson KJ, Zukley L, Lowndes J, Nguyen V, Angelopoulos T, Rippe J. Effects of high fructose corn syrup and sucrose [...]
[...] Teimuri s., Gholami Ahangaran M.*, Shakerian A. „Paper: Short communication: The comparison of enrofloxacin residue in chicken and turkey meat, by high-performance liquid chromatography in Isfahan Provence” https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=738576 M. Vahl „Analysis of nifursol residues in turkey [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] on Fish Consumption” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5838125/ S.K. Abolghait and A.M. Garbaj „Determination of cadmium, lead and mercury residual levels in meat of canned light tuna (Katsuwonus pelamis and Thunnus albacares) and fresh little tunny (Euthynnus alletteratus) in [...]
Ciągle jesteśmy bombardowani takimi wiadomościami. Powiem więcej. Słyszałem jeszcze lepsze „fakty” dotyczące zbóż, pieczywa, mleka, niegroźnych dodatków do żywności. I to wszystko dzieje się w kraju, w którym samo oddychanie jest niezdrowe: zatrute powietrze wydatnie skraca życie i powoduje wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowych, [...]
[...] pieniężnych norm wyżywienia Stanecki J. Pluton zaopatrzenia w działaniach bojowych Abolghait S.K. i in. Garbaj Determination of cadmium, lead and mercury residual levels in meat of canned light tuna (Katsuwonus pelamis and Thunnus albacares) and fresh little tunny (Euthynnus alletteratus) in Libya [...]
[...] on Fish Consumption” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5838125/ S.K. Abolghait and A.M. Garbaj „Determination of cadmium, lead and mercury residual levels in meat of canned light tuna (Katsuwonus pelamis and Thunnus albacares) and fresh little tunny (Euthynnus alletteratus) in Libya” [...]
[...] by LC-MS-MS. Brambilla G., Cenci T., Franconi F., Galarini R., Macrì A., Rondoni F., et al Pharmacological profile in a clenbuterol epidemic poisoning of contaminated beef meat in Italy. Toxicology Letters 2000;114:47-53. Martineau L, Horan M, Rothwell N. et al Salbutamol, a β2‐adrenoceptor agonist, increases skeletal muscle strength in young [...]
[...] and cancer: focus on in vivo evidence https://erc.bioscientifica.com/view/journals/erc/21/3/R209.xml#container-47862-item-47852 C Hoppe i in. High intakes of milk, but not meat, increase s-insulin and insulin resistance in 8-year-old boys https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15578035/ C Hoppe i in. High intakes of skimmed milk, but not meat, [...]
[...] Abdelrazzag Elmajdouba, Aboubaker Garbajb, Said Abolghaitc, Abubakr El-Mahmoudyd, “Evaluation of boldenone as a growth promoter in broilers: safety and meat quality aspects” http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949816000077 Ehab Tousson “Physiological and biochemical changes after boldenone injection in [...]
[...] U-17 soccer players attributed to food contamination issues”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23559541 Arash Etemadi “Mortality from different causes associated with meat, heme iron, nitrates, and nitrites in the NIH-AARP Diet and Health Study: population based cohort study” http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1957 Brett J1, Dawson AH2, [...]
W brytyjskim serwisie Metro ukazał się szokujący artykuł. Możemy w nim przeczytać, że obrońcy praw zwierząt twierdzą, że w Wietnamie czarne koty są oskórowane, gotowane, a następnie przetwarzane w płyn sprzedawany jako lek na koronawirusa. Organizacja „No to Dog Meat” twierdzi, że praktyka ta odbywa się głównie w stolicy kraju Hanoi, ale butelki [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]