Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
Zdrowie serca jest bezwarunkowo istotne dla każdego z nas, niezależnie od tego, czy już się zmagamy z jakimiś problemami, czy jesteśmy w grupie ryzyka, czy po prostu interesujemy się własnym zdrowiem. To, co możemy zrobić zawsze, to zmienić nieco nasz styl życia, czyli wprowadzić modyfikacje do sposobu odżywiania, aktywności, higieny snu itp. [...]
[...] Nutrition” („Żywienie kliniczne”) każde 60-72 kilokalorii pochodzących z produktów bogatych w proteiny, nabiału, drobiu, ryb, zbóż lub orzechów było związane ze spadkiem masy ciała, jeśli tymi produktami zastąpiono przetworzone mięso (np. parówki, kiełbasy, szynki itd.). Skutki zdrowotne diety carnivore W badaniach naukowych adepci „diety [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] glikemiczny i niższą wartość energetyczną niż tradycyjne cukry. Dzięki temu jest korzystna dla osób z cukrzycą, nadwagą i dla tych, którzy dbają o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dodatkowo izomaltuloza jest odporna na działanie bakterii w jamie ustnej, co sprawia, że nie sprzyja rozwojowi próchnicy. Z uwagi na te właściwości, jest szeroko [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
[...] rosnącej popularności diet roślinnych, które kolagenu nie zawierają. Typowa dzienna dawka kolagenu hydrolizowanego różni się w zależności od celu stosowania czy wieku, masy ciała, poziomu aktywności, czy obecności chorób. Najczęściej wykorzystuje się dawki w zakresie od 2,5 do 15 g peptydów kolagenowych, w 1 lub 2 porcjach w ciągu dnia. W [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
Nadciśnienie tętnicze jest w stanie zniszczyć nerki, serce, ma także wpływ na zachowanie danej osoby, może być związane z agresją. W jednym z badań ustalono, że najwyższy poziom agresji fizycznej, złości i wrogości obserwowano u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Nie chodzi nawet o rozwój cukrzycy, ryzyko rozwoju miażdżycy czy zespołu [...]
Smakowe kaszki ryżowe zawierają cukier i nie jest to dobry produkt dla każdego... Kulturysta o dobrej przemianie materii, który ma problem z nabraniem masy może z nich skorzystać, a osoba ze skłonnością do odkładania tłuszczu musi już uważać na takie produkty. Uzupełniać błonnikiem, zdrowymi tłuszczami i na inne sposoby zmniejszać ich [...]
[...] żywieniowych, zachęcać do sportu itp. Podsumowanie Cukrzyca typu 2 jest dość powszechna, ale nie oznacza to, że masz związane ręce. Masz naprawdę wiele możliwości. Niezależnie od tego, czy już chorujesz, czy jesteś w grupie ryzyka, zacznij już dziś od zmiany nawyków żywieniowych, regularnie ćwicz i dbaj o utrzymanie prawidłowej masy ciała.
[...] jest testosteron. „On może uszkodzić wątrobę”, tak, może. W badaniu naukowym testosteron cypionate był groźny dla wątroby (w czasie 5 dni), gdy podawano aż 200 mg na kg masy ciała, dziennie. Czyli to tak, jakby 100 kg mężczyźnie aplikować 20 g testosteronu dziennie. Tak, dwadzieścia gramów, czyli 80 mililitrów testosteronu w stężeniu 250 mg [...]
Kreatyna to związek o nie do przecenienia roli w żywieniu zarówno osób aktywnych fizycznie, jak i każdego, kto dba zarówno o mięsnie, jak i układ nerwowy zabezpieczając się na przykład przed skutkami starzenia się. Należy do aminokwasów, które organizm wytwarza, jednak sama produkcja endogenna (czyli wewnątrz organizmu) zazwyczaj nie jest [...]
[...] mięśniowe,. to podejrzewam, ze od jutra by juz nie spojrzał na tyton8-) Wiec moze kolego spojrz na to jak wyzej zostalo wspomniane, ze nie tylko Twoje cialo jest zbudowane z masy miensiowej, ale rowniez innych organow, struktur, ktore chocby zaopatruja miesnie w tlen jak pluca i naczynia kriwonosne, ktore musza byc wydajne, aby te miensie byly [...]
Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]
Bulimia nervosa, nazywana najczęściej po prostu bulimią, jest rodzajem zaburzenia odżywiania. Osoby z bulimią zjadają bardzo duże ilości jedzenia/kalorii w krótkim czasie, by następnie próbować się ich pozbyć. Najczęściej jest to prowokowanie wymiotów, ale może to być także nadużywanie środków przeczyszczających lub nadmierne ćwiczenia mające na [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]