Mam pytanko. Produkty do gotowania wazymy przed czy po ugotowaniu? Ryz makaron kurczak itp. Chce sie tylko upewnic :P Byle wytrzymac do tej 16... Dzisiejsza zlota mysl szefowej: "You don't need go to the gym, You have gym in the work. Milego i pracowitego dnia wszystkim :)
Czyli najlepiej o3 brać rano i wieczorem? No i jeszcze jedno pytanie, może głupie, ale kto pyta ten nie błądzi - a więc - makaron/ryż mam ważyć przed czy po ugotowaniu aby wiedzieć ile mam go zjeść?
Zobacz co jest napisane na opakowaniu btw przed czy po ugotowaniu, każdy z producentów co innego może napisać http://potreningu.pl/kitchen/products/22951/makaron-swiderki---pudliszki http://potreningu.pl/kitchen/products/22907/makaron-razowy-penne---tira-dell
zwiększyłbym ilość białka zwierzęcego, a obnizył to roślinne npo z ryżu a wegle owocami uzupełnij czy mozna też wprowadzic trochę miodu , dzemu. A i tak sprawa ryz, makaron warzysz przed czy po ugotowaniu, bo jakoś mi się wierzyć nie chcesz że jesz 400g suchego makaronu.
[...] warzywa. Dowolny napój. 8. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Dowolne warzywa. Dowolny napój. Makaron 35g najlepiej kokardki lub rurki ugotowad aldente , opcjonalnie do makaronu dodad ½ łyżeczki pomidorowego pesto . Szpinak 200g może byd mrożony, z dodatkiem vegety , gałki muszkatołowej, czosnku oraz pieprzu. Kiedy woda całkowicie odparuje [...]
a ja odkryłem ciekawy makaron firmy Primo Gusto czy jakoś tak a dokładniej muszelki tej firmy każda waży dokładnie 1 g. przed gotowaniem i nawet jeśli zapomnisz zważyć przed ugotowaniem, po ugotowaniu możesz odliczyć sobie daną ilość muszelek i wiesz, ile g. zjadłeś to tak w ramach ciekawostki
makaron 200g ważysz po ugotowaniu czy przed bo 200g suchego to sporo w porównaniu do 100g fileta. Co do fileta najlepiej rozbic go na pojedyncze skałdnik ia nei dawać gotowca.
Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie. Wszystkie produkty spożywcze ważymy przed obróbką termiczną, czyli na surowo. Możesz przyjąć, że wszystkie makarony, kasze, ryże mają ok 350 kcal surowego produktu, a każdy z tych produktów ma zupełnie inną wagę po ugotowaniu np. 100g. Dlatego naprawdę utrudnieniem jest ważenie tego po obróbce termicznej. [...]
[...] i podczas kilkunastomiesięcznej ekspolatacji ani razu nie otworzył się przypadkowo. Oczywiście można w nim przechowywać nie tylko ugotowany ryż ale także płatki zbożowe, makaron lub kaszę. Każdy wie, że jedzenie nawet najsmaczniejszego ryżu na sucho nie należy do przyjemności. Istnieje wiele sposobów przyrządzania ryżu. Na posiłek [...]
[...] coś w diecie, na pewno kasze i ryż) ale: grudzień 2,4 kg. Przez okres lipiec – grudzień, ograniczyłem mocno po wrześniu ryż, kasze , natomiast nie jadłem ziemniaków i makaronów, wszelkich zup, nic smażonego w oleju, pizzy i innego smacznego jedzenia które uwielbiałem. Pod koniec grudnia postanowiłem się zabrać poważnie za zgłębienie [...]
Dzieki Marian za dojrzala odpowiedz. Wyliczylem nowe zapotrzebowanie kaloryczne wedlug wzoru i wyszlo mi: 3006 kcal. Nie wiem jednak kiedy gotuje sobie ryz czy makaron czy dajmy na to mrozone warzywa czy powinenem obliczyc ich mase po ugotowaniu czy przed. Do tej pory liczylem ryz po ugotowaniu po przygotowuje np. potrawe na dwa lub trzy dni i tak [...]
widze,ze troszeczke zesmy sie niezrozumieli,zawsze waze ryz przed gotowaniem,tj,oczywiste,ale mi chodzi o to ile np.ryz ,makaron,itp,traca procent ze swych kladnikow podczas gotowania,bo przeciez weglowodany i bialko nie sa odporne na duza temperature i gotowanie(witaminy tez)i moje pytanie to,ile srednio ma po ugotowaniu taki ryz czy makaron [...]
[...] banany (1,40 zł), jogurt (1,50 zł), 100 g orzeszków (1,36 zł) == 6,16 zł/dzień || 184,80 zł/miesiąc zmień białe pieczywo na razowe/pełne ziarno lub inne źródło ww kasza/ryż/makaron/ziemniaki , produkty przetworzone na bardiej naturalne(np na śniadanie jaja zamiast goudy). Bogactwo posiłków w makroskładniki takie, żeby zgadzał się bilans [...]