Z innej beczki - jesli ktoś lubi mak to tu jest bardzo fajny przepis. Nie posypywałam juz cukrem - wystarczy tego co jest w srodku, nawet można trochę obciąć i dorzucić np. orzechy jesli ktoś lubi. Właśnie wciągamy z Małżem:) brunetkawkuchni.com/2015/11/04/makowiec-z-jablkami-bez-maki/ A gówniarzom gofry obiecałam bo oni "nie będą sie [...]
Puszek nie lubię z zasady. I jak juz chce mi się ,mielić to suchy akurat nigdy nie wyszedł - przeszkadza mi tylko syf - wszedzie się ten mak pałęta... Aha i jest jeszcze jeden super serial na Netflixie - tym razem dla ciekawych kultury skandynawskiej- Rita. Jak tak dalej pójdzie to na jakieś forum filmowe muszę się zapisać, bo więcej oglądam niż [...]
[...] Ale jak nie zobaczę goowniarza biegającego za zabawką to nie uwierzę. Kurczę, dziwnie bez kundla w domu... Ponieważ mam lenia i nerwa - kombinowałam w kuchni odchudzonego makowca. Ograniczałam mu kalorie jak mogłam - siedzi jeszcze w piekarniku - więc nie wiem jak wyszedł. Ale zliczyłam i niezła bomba mi wyszła. Teraz pytanie- zawsze byłam [...]
Niby są dowody na to, ze nieprzemielony mak, siemię i sezam przejeżdżają przez nas tranzytem:) Ale orzechy?? Niestety jak uwierzyłam jednej z publikacji, ze kalorie z migdałów w ponad 20% się "nie liczą" - to nie skończyło się dobrze. Umiaru z orzechami jak już zacznę nie znam, też mnie nie sycą, ale małpy jedne się trawią i kalorie w brzucha [...]
Niby są dowody na to, ze nieprzemielony mak, siemię i sezam przejeżdżają przez nas tranzytem:) . To są fakty :-) Błony komórkowe nasion są nierozpuszczalne dla enzymów trawiennych, jest to między innymi sposób rozmnażania generatywnego. Nawet ziarnojady (ptaki) rozłupują nasiona a natura wyposażyła je w wole gdzie nasiona są dodatkowo miażdżone. A [...]
Kto powiedzisl "lamance"? Uwielbiam. :) Ale w tym roku nie bedzie bo redukcja by padla - ja moge zjesc kazda ilosc lamancow... D tego mak z miodem i bakaliami. Heh. :-/ Moze za rok.
przepis na ciasto z kwestii smaku, tyle że dałam tylko łyżkę cukru i dosłodziłam erytyrtolem, masła chyba 40g i w przepisie na kwestii smaku była gotowa masa makowa, ja robiłam swoją namaczałam mak i połączyłam go potem z migdałami, rodzynkami,miodem i odrobiną masła oraz aromatu migdałowego i posiekałam w blenderze
[...] gotowy sernik w każdej cukierni kupic i zjeść jak Szajba nutelkę:) Ciekawe ile twarogu jest w takim kupnym serniku %-) A gotowej masy serowej nie używam, jakoś mi nie smakuje i nie przemawia do mnie ;-) Zawsze mielę sama i w sumie nigdy ten zmielony ser nie wychodzi taki gładki jak z wiaderka. Zresztą podobnie mam z masą makową do makowca [...]
[...] nalesniki z polewa. dzien 10 i 11 jajko - 2 szt. platki owsiane - 100 g Białko ( wpc ) - 40 g wiórki kokosowe - 30 g orzechy - 30 g suszone morele lub rodzynki - 30 g mak niebieski - 20 g słodzik w/g uznania kakao - 10 g aromat do ciast w/g uznania 1 łyżeczka soda oczyszczona lub proszek do pieczenia - 1 łyżeczka płaską ( nie [...]
Julietta, ja robię zaczyn z 100g maki i 2 łyzek zakwasu. Wody tyle zeby jak smietana geste było. I stoi przez noc. Rano dosypuje do tego sól i kolejne 100g maki plus ewentualnie dodatki: siemię, mak, orzechy etc. Woda,zeby jak bardziej gesta smietana. Tylko dobrze mieszam i do glinianej foremki. Na 6 godzin do rośnięcia - czasami i dłuzej. Pfrzed [...]