Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
[...] to bardzo ważne zjawisko z punktu widzenia odchudzania, gdyż organizm jest w stanie wykorzystać tłuszcz na potrzeby energetyczne, dopiero gdy jest on rozłożony do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Dlatego też, oprócz samego efektu termogenicznego ważne jest, aby suplement posiadał substancje działające lipolitycznie. Chrom, jako [...]
[...] naszą wrażliwość tkanek na insulinę, kontrolując poziom cukru we krwi. Suplementacja ta może być przydatna u osób walczących z cukrzycą, gdyż okazuje się, że sprzężony kwas linolowy może imitować działanie syntetycznych leków przepisywanych na tę chorobę. Badania te były również wykonywane tylko na zwierzętach, więc niestety w tym temacie [...]
[...] dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? CLA należy do [...]
[...] (50 mg, 3 razy w tygodniu, domięśniowo) Oprócz sterydów anabolicznych zażywał 12 kapsułek dziennie. Były to: liotyronina T3 (hormon tarczycy), kreatyna, CLA i aminokwasy. Pięć tygodni przed prezentacją zgłosił miejscowemu lekarzowi przebarwienia skóry (zażółcenie). Nie wiem czego się spodziewał, łącząc dwa słynne, toksyczne środki o [...]
[...] chroniąc komórki organizmu. Poza ekstraktami roślinnymi w spalaczach można też spotkać związki zbliżone budową do najważniejszych substancji odżywczych, czy aminokwasy. L-karnityna, powstająca z aminokwasów, odgrywa rolę w dostarczaniu do aktywnych metabolicznie komórek tłuszczy, gdzie są spalane jako źródło energii. Aktywna jest [...]
[...] fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych proporcjach. Szpinak Podobnie, jak inne liściaste warzywa, szpinak ma przeciwutleniacze, [...]
[...] mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wykazano, iż kwasy tłuszczowe [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
Kwestia nabiału w dietetyce jest bardzo sporna. Z jednej strony, od lat mówi się nam o jego pozytywnym wpływie oraz konieczności włączenia go do diety. Z drugiej jednak strony, istnieją przeciwnicy tej teorii, którzy mają swoje argumenty. Wskazują na negatywny wpływ nabiału na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie każdy nabiał jest jednak [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
[...] przeciwnikow i przedsatwie kilka ciekawych badan (moze nawet zaskakujacych!) ktore przecza skuteczności CLA . Wiec do dziela: CLA (conjugated linoleic acid) - sprzężony kwas linolowy Sprzężony kwas linolowy jest naturalnym składnikiem pokarmów zwierzęcych. Powstaje z kwasu linolowego. Jest obecny w tłuszczu mleka krowiego, produktach [...]
Co prawda sporadycznie, ale pojawiają się w tym dziale pytania odnośnie kwasów tłuszczowych. A to że takowe pytania się pojawiają świadczy o tym, że dla części użytkowników jest to interesujące zagadnienie. Jako że jeden z podrozdziałów mojej pracy inżynierskiej przybliża nieco temat izomerów trans kwasów tłuszczowych postanowiłem podzielić się z [...]
[...] rozwoju cukrzycy typu II Poprawia mineralizację kości Działa silnie przeciwutleniająco OstroVit CLA 1000 to najwyższej jakości suplement diety będący źródłem sprzężonego kwasu linolowego CLA. Jest to preparat skierowany głównie do osób aktywnych fizycznie, będących na diecie redukcyjnej oraz dbających o szczupłą sylwetkę. Kwas CLA posiada [...]
Słyszałam, że kwas cla wspomaga odchudzanie przez redukcję tkanki tłuszczowej i wzrost masy mięśniowej. Mam nadwagę ale jednocześnie zbyt rozbudowaną masę mięśniową - chciałabym wyglądać bardziej dziewczęco. Chcę schudnąć i jednocześnie zmniejszyć masę mięśniową. Czy w takim wypadku stosowanie cla nie spowoduje widocznego przyrostu masy mięśniowej?
[...] I jeszcze istotny szczegół-moje ,byłe' i stałe suplementacje. Kiedyś ( rok temu od lutego do ok października ) : Spalacze tłuszczu: Yohimbina, Thermal Pro, Thyrotherm, no i kwas CLA. Nie chce liczyć ile się tego nałykałam, ale kupiłam po trzy opakowania po każdym.. Zjadłam wtedy chyba swój mózg, ale byłam pod naprawdę silną presją otoczenia. [...]
[...] w tym temacie opisywac roli bialka jakie pelni w naszym organizmie,bo to kazdy zapewne juz wie.Bez dostarczenia odpowiedniej porcji bialka a co za tym idzie pelnej puli amnokwasow nie mogli bysmy obserwowac tak upragnionego przez nas progresu. I tak białka dzielimy na wolnowchłanialne i szybkowchłanialne.Wolnowchlanialne to te,ktore uwalniaja [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]