SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas l askorbinowy

  • Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5892 Data: 2021-02-23 08:06:28
  • [...] iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy w warunkach in vitro (na liniach komórkowych). Dlatego czytając sensacyjne doniesienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3788 Data: 2019-08-28 09:53:02
  • Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8780 Data: 2020-11-11 15:36:01
  • Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 600 Data: 2023-02-01 08:12:29
  • Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców.  Podsumowanie  Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 311 Data: 2023-11-26 17:47:51
  • Witamina C, aktywność ficzyczna - funkcje, dawkowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kwas L-askorbinowy znany również potocznie pod nazwą witamina C - jest jednym z najważniejszych mikroelementów naszej diety. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Możemy znaleźć ją głównie w pokarmach roślinnych takich, jak warzywa czy owoce (np. cytrusy, papryka, pomidory, owoce leśne), jak również w licznych suplementach. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7417 Data: 2018-04-09 12:51:41
  • Witamina C ostatnimi czasy doznała, jak gdyby renesansu, a osoby zachwalające jej wysokie dawki przy suplementacji, przypisują jej szereg właściwości, które czasem urastają do rangi panaceum. Niestety jak się okazuje, wykorzystanie witaminy C w formie oralnej w dawkach, które grubo przekraczają po kilka gramów na dobę, nie do końca jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2709 Data: 2017-09-18 06:37:07
  • [...] mogłoby go być mniej. Poza tym nie ma się za bardzo, do czego przyczepić. Skład Fasola biała, olej rzepakowy, cebula, woda, przecier jabłkowy (jabłka, przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy), śliwka suszona 4%, koncentrat soku jabłkowego, koncentrat soku z cytryny, sól, przyprawy, jałowiec. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1105 Data: 2022-11-14 14:28:15
  • Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9602 Data: 2019-10-25 19:16:56
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (1 szt.). Sos sojowy, imbir marynowany, wasabi. Skład: przygotowany ryż 77,9% (woda, ryż, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet ryżowy, sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja (pasteryzowane żółtko jaja, sól), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24833 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Czy dynia jest zdrowa, czy na diecie można jeść dynię?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 411 Data: 2023-10-07 07:31:39
  • Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 410 Data: 2023-06-22 12:31:18
  • Silna osłona antyoksydacyjna (stosowanie witamin A,C,E) kiedyś była uważana za niezbędną człowiekowi, gdyż konieczne jest niwelowanie szkodliwego wpływu na zdrowie kortyzolu oraz wolnych rodników. Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8219 Data: 2017-05-23 08:27:14
  • Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13911 Data: 2019-06-26 19:08:14
  • [...] ta metoda, można przeczytać np. tutaj: Izoluje się komórki, inkubuje, umieszcza w pożywce itd. Przykro mi, ale w in vitro można wykazać, iż każdego rodzaju nowotwory zabija kwas siarkowy, kwas fosforowy, kwas solny, silne zasady, wysoka temperatura lub inne zabiegi. Tylko czy to znaczy, iż człowiekowi można podać ten sam kwas siarkowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8387 Data: 2018-03-01 11:50:29
  • Napoje zero - tanie czy drogie? Które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Napój firmy Tesco zawiera witaminę C, która, jak wspomniałem wcześniej, w połączeniu z benzoesanem sodu może powodować powstawanie benzenu. W napoju Fanta obecny jest kwas węglowy, którego celem jest nadanie przyjemnego i orzeźwiającego smaku. Nie ma żadnych potwierdzonych negatywnych właściwości tego związku. Wartości odżywcze Napój [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4522 Data: 2017-08-25 09:21:27
  • [...] ignorowany, a moim zdaniem niesie dużą wartość diagnostyczną. Jego podwyższone stężenie może być związane z wieloma powikłaniami zdrowotnymi. Jako jeden z wielu związków, kwas moczowy może być transportowany dwukierunkowo w kanaliku nerkowym.  W normalnych okolicznościach nerki „ratują” sód, chlorki wodorowęglany, fosforany, glukozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3850 Data: 2021-08-26 18:57:02
  • [...] się, że to melatonina jest przyczyną, dla której dzieci w wieku poniżej 9 lat, rzadko wykazują poważne objawy zachorowania nawet jeśli już zostały zarażone.  Tlenek azotu i kwas askorbinowy także hamują Inflammasomy NLRP3. W modelach sepsy wykazano, że tlenek azotu hamuje aktywację NLRP3, a kwas askorbinowy (witamina C) wspomaga produkcję tlenku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4633 Data: 2020-03-15 12:21:02
  • [...] czynników transkrypcyjnych. Większość gatunków zwierząt, dzięki posiadaniu w wątrobie enzymu oksydazy L-gulono-γ -laktonowej, jest zdolna do syntezowania w organizmie kwasu L–askorbinowego. Wyjątek stanowią małpy, świnki morskie, nietoperze owocożerne, pstrągi, łososie, niektóre ptaki oraz niektóre rasy psów (np. dalmatyńczyk) . [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2953 Data: 2019-06-19 07:18:54
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z żurawiną Skład: korzeń chrzanu 43%, woda, żurawina 15%, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik, koszenila, przeciwutleniacz: E223. 100 g tego chrzanu dostarczy 131 kcal, w tym: 2 g białka 6,3 g tłuszczu 17,9 g węglowodanów (w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8088 Data: 2017-10-15 12:23:08