Dieta sportowców dość często wsparta jest wszelkiego rodzaju suplementami diety i odżywkami, które mają na celu podnieść wartość odżywczą diety. Najczęstszym wyborem jest białko serwatkowe, które głównie stosowane jest w porze okołotreningowej. Fizjolodzy z Uniwersytetu w Jyvaskyla w Finlandii postanowili zbadać zagadnienie, aby dowiedzieć się, [...]
[...] płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują poziom cukru we krwi i dostarczą dużą ilość błonnika oraz innych składników odżywczych. Unikaj natomiast gotowych mieszanek, które mogą zawierać sporo cukru. Zawsze czytaj etykiety i pamiętaj, że taką mieszankę możesz też zrobić samodzielnie, wtedy będziesz mieć pewność, co jesz. Źródła: [...]
[...] same zalety. Kiedy się odchudzamy, to myślimy zazwyczaj o poprawie sylwetki, mniejszych rozmiarach i lepszym samopoczuciu. Mało kto wówczas się zastanawia nad swoimi kośćmi, które przy nieprawidłowo przeprowadzonej redukcji tracą na gęstości. W rzeczywistości jedna na dwie kobiety i jeden na czterech mężczyzn ma zbyt niską gęstość kości, która [...]
[...] Niezależnie od tego, czy powodem są Twoje przekonania, korzyści zdrowotne czy wpływ na środowisko, to z pewnością masz wiele pytań i wątpliwości. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci zmienić styl odżywiania bez większych przeszkód. Jedz potrawy, które lubisz Jeżeli cokolwiek ma się udać, to musisz mieć do tego pozytywne podejście. W [...]
[...] winien jest cukier!". W skrajnych przypadkach doprowadzić to może do zaburzeń odżywiania. A przecież cukier nie jest ani dobry, ani zły. Ciekawostką jest, że osoby, które za "czystą miskę" uważają dietę bezcukrową, stwierdzają, że ciężej jest utrzymać stałą wagę. Co więcej, osoby mające luźniejsze podejście do diety, spożywające cukier z [...]
[...] dnia już od rana biegają w dobrym humorze. Jednak nie każdy pamięta o tym, aby przed treningiem odpowiednio przygotować organizm, nie wspominając o rozciąganiu po wysiłku, które jest istotne np. z punktu widzenia regeneracyjnego. Podsumowanie Rozciąganie powinno być nieodłącznym elementem treningu, który pozwoli na utrzymanie odpowiedniej [...]
[...] czy trudności z zaśnięciem to dość powszechne problemy i dotykają wielu ludzi. Jest to frustrujące i jak się okazuje, może mieć to również wpływ na wzrost mięśni. Osoby, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia, często nie traktują priorytetowo nocnego odpoczynku. Zawsze jest coś do zrobienia i lepiej obowiązki wykonać teraz niż odkładać [...]
[...] to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic więc dziwnego, że [...]
[...] aktywność, i profilaktyka zdrowia. Jednak na pewne czynniki nie mamy do końca wpływu, mowa tutaj między innymi o płynących latach i działaniu niekorzystnego środowiska, które mogą przyczynić się do pogorszenia samopoczucia i zdrowia, ale również mają wpływ na przemijającą urodę, czyli zmniejszenie elastyczności skóry, gorszą kondycję włosów [...]
[...] rezygnacji z pewnych udogodnień dietetycznych czy deserów w postaci wyrobów cukierniczych. Jednak rynek suplementacji, mając na uwadze to, że wiele osób lubi czasem przekąsić coś słodkiego, wychodzi na przekór oczekiwaniom i proponuje alternatywę dla konwencjonalnych słodyczy, które z powodzeniem włączyć można od czasu do czasu do diety.
Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]
[...] ciekawe, smakiem i zapachem przypominają klasyczną mortadelę. Pewnie mało kto by się zorientował, że to wcale nie jest produkt mięsny. Atutem tutaj jest dodatek pistacji, które nadają ciekawego smaku. Na krytykę zasługuje jednak skład. Co prawda, kupując zwykłe wędliny, również często spotykamy się z produktami niskiej jakości, a wynika to z [...]
[...] Trudno oczekiwać, by absurdalna podaż białka była obojętna dla ustroju, funkcji nerek czy mikrobiomu jelitowego. Naukowcy z upodobaniem przeprowadzają podobne eksperymenty, które z założenia są bezsensowne. Nadmiar wody, soli, insuliny, promieniowania słonecznego czy elektrolitów też może być wysoce szkodliwy dla człowieka. Potrzebujemy pewnych [...]
[...] obliczone i czy nie została ucięta zbyt duża liczba kalorii. Zadbaj, aby Twoje posiłki były bogate w białko i zawierały dużo warzyw bogatych w błonnik pokarmowy, dzięki któremu dłużej będziesz odczuwać sytość. Niejedzenie po symbolicznej godzinie 18:00, by nie przytyć, to często powielany mit. Ostatni posiłek możesz zjeść na dwie godziny [...]
[...] że ten sam efekt otrzymamy wykorzystując białko tego typu również w ciągu dnia. Badanie Naukowcy podzielili 13 mężczyzn w wieku 18-25 lat z doświadczeniem treningowym, które wynosiło kilka lat, na dwie grupy. Jedna z nich wypijała szejka składającego się z 35 g kazeiny przed snem codziennie w okresie 10 tygodni. Grupa druga z kolei wypijała [...]
[...] najprostszego rozwiązania, czyli zajadania kremu łyżeczką prosto z opakowania. Polecamy! Wartości odżywcze Jak sama nazwa wskazuje, proteinowy krem jest bogaty w białko, które wspiera budowę masy mięśniowej i przyspiesza naszą regenerację. Dodatkowo sprawia, że szybciej odczuwamy sytość i dłużej jesteśmy najedzeni. Warto też wspomnieć o [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] natknęłaś się na kilkadziesiąt różnych wariantów ćwiczeń mięśni pośladkowych. Pamiętaj, że więcej nie zawsze znaczy lepiej. Skup się na ćwiczeniach złożonych, czyli takich, które angażują większą ilość mięśni do pracy. Wybór jest naprawdę spory. Przysiady - najlepiej głębokie, które doskonale zaangażują do pracy Twoje pośladki. Wykonane zbyt [...]
Gotowe wyroby wegańskie stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także wśród osób mających alergię czy problemy z układem trawiennym. Czasem eliminacja produktów zawierających mleko po prostu jest konieczna. Ciężko jest wówczas znaleźć odpowiednik naszych ulubionych, lecz [...]
[...] do problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie. Niestety w sosie sojowym jest jej sporo. Już jedna łyżka stanowi 38% zalecanego dziennego spożycia soli. Dla tych osób, które nie wyobrażają sobie potrawy bez sosu sojowego, a nie chcą spożywać takiej dużej ilości soli, istnieje wariant LIGHT. Zawiera on do 43% (czasem nawet do 50%) mniej soli [...]