Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
[...] wspomnieć, są witaminy z grupy B: kobalamina - B12 - odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kontrolę przemian metabolicznych, wytwarzanie czerwonych krwinek ryboflawina - B2 - zapobiega stanom zapalnym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych biotyna - B7 - odpowiada m.in. za prawidłowy stan naszej skóry i [...]
[...] klinice zajmującej się leczeniem niedoborów hormonalnych (TRT, HTZ). Oszacowano ryzyko pojawienia się kaszlu, omdleń z powodu POME. Oceniano również nadmierny wzrost ilości krwinek czerwonych i występowanie krwiaka po wstrzyknięciu undekanian testosteronu (TU). Wyniki Po 3022 wstrzyknięciach u 347 pacjentów w ciągu 3,5 roku POME zaobserwowano w [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] odpornością organizmu i dobrą kondycją układu mięśniowego i nerwowego. B12 - jest to witamina bardzo ważna dla sportowców. Bierze ona udział w procesie produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiega anemii. Jej zadaniem jest także podniesienie wydajności mózgu, wsparcie koncentracji, co jest szczególnie ważne dla osób pracujących umysłowo. [...]
Akupunktura to metoda medycyny alternatywnej, która wywodzi się z Chin. Polega na wprowadzeniu cienkich igieł w wyznaczone punkty na ciele, które mają za zadanie wywołać określoną reakcję fizjologiczną. Mimo że akupunktura jest stosowana głównie w celu łagodzenia bólu, to jednak jej korzyści nie kończą się tylko na tym. O czym należy pamiętać [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]
[...] pokrzywy, zielonej herbaty, żeń-szenia, guarany), które mogą wspierać metabolizm energetyczny i chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Kapsułka ze składnikami mineralnymi dostarcza wszystkie pierwiastki, które jest trudno dostarczyć z codzienną dietą. Mogą mieć znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, mięśni czy produkcji czerwonych krwinek.
[...] mieszanki. Stan zdrowia osobnika uległ gwałtownemu pogorszeniu pomimo leczenia i rozwinęła się gorączka, tachykardia (przyspieszona praca serca), hemoliza (rozpad krwinek czerwonych), trombocytopenia (zniszczenie płytek krwi), zapalenie wątroby, niewydolność oddechowa i niewydolność nerek. Nie zidentyfikowano u niego chorób zakaźnych. [...]
[...] błony śluzowej żołądka przez etanol, niesteroidowe leki przeciwzapalne, stres związany z ograniczaniem ruchu oraz inne czynniki i stany. W jednym badaniu produkcja białych krwinek i wolnych rodników we krwi była zwiększona u palaczy w porównaniu z osobami niepalącymi, co sugeruje, że reaktywne formy tlenu sprzyjają uszkodzeniu błony śluzowej [...]
[...] i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie. Truskawki Zawierają antocyjany, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Kiwi Znajdziesz w nich witaminę K, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który przyczynia się do produkcji krwinek czerwonych oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.
[...] dni po donacji, nie wykazywały istotnych różnic w parametrach wysiłkowych. Jednak oddanie krwi, może wpływać na pogorszenie parametrów takich jak VO2max, ilość czerwonych krwinek czy też hemoglobiny. Podsumowanie Aktywność fizyczna nie stanowi przeciwwskazania do tego, aby oddawać krew. Intensywny wysiłek fizyczny uprawiany w sposób regularny, [...]
Umiarkowane ćwiczenia są świetne dla układu odpornościowego. Badania pokazują, że regularna codzienna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%. Jednak, jak to się mówi, wszystko z umiarem. Nadmiernie intensywne lub długotrwałe treningi mogą sprawić, że będziesz bardziej podatny na złapanie przeziębienia lub wirusa górnych dróg [...]